Ugotowałeś za dużo ziemniaków? Nie wyrzucaj, a przygotuj pyszne i szybkie danie

Sposobów na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie jest sporo. Można je przerobić na kluski czy kopytka, albo po prostu odsmażyć na patelni z dodatkami. Każdy jest dobry, byle ich tylko nie wyrzucać. Dlatego do banku pomysłów dorzucamy kolejny sposób do wypróbowania.

Gotujące się ziemniakiGotujące się ziemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jacek
Dorota Gepert

Ziemniaki to nieodłączny element klasycznego obiadu. Ten dodatek pasuje do każdego rodzaju mięsa. Przygotowanie tego warzywa jest niezwykle proste, a efekt zawsze dobry. Kto nie potrafi ugotować ziemniaków? Jedyne co może się przytrafić to przesadzanie z ich ilością. Sposobów na wykorzystanie nadmiaru ziemniaków jest sporo, ale tego na pewno jeszcze nie znasz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Batatowe łódeczki z dodatkami to mój sprawdzony patent na pyszną kolację

Z papryczką chili

Piotr Fendorf prowadzi kanał kulinarny na YouTube "Gotowanie jest proste", gdzie prezentuje łatwe do wykonania przepisy. Jego pasją jest kuchnia polska, dlatego nie mogło zabraknąć także receptury na bazie ziemniaków. Zapieka je z jajkiem, serem gouda oraz twarogiem. Potrawę doprawia zaś natką pietruszki i papryczką chili.

Przepis na zapiekane ziemniaki

Składniki:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków,
  • 140 g startego sera gouda,
  • 250 g twarogu,
  • 4 jajka,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 papryczka chili,
  • sól i świeżo zmielony pieprz czarny do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki przetrzyj przez praskę, możesz dodać do nich masła i dokładnie wymieszaj. Potem do masy dodaj starty ser gouda, twaróg, rozdrobnioną pietruszkę oraz przyprawy, wymieszaj.
  2. Podziel masę na 4 części, uformuj z każdej kulkę. Następnie ułóż je na papierze do pieczenia, tworząc w środku zagłębienie na jajko.
  3. Wbij do każdej części masy jajko, a potem poukładaj pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Delikatnie posól i popieprz.
  4. Piecz w nagrzanym piekarniku na 200 stopni C przez około 20 minut, używaj funkcji grzania góra/dół bez termo obiegu. Gotową potrawę posyp drobno pokrojoną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach