Ugotowałeś za dużo ziemniaków? Nie wyrzucaj, a przygotuj pyszne i szybkie danie

Ugotowałeś za dużo ziemniaków? Nie wyrzucaj, a przygotuj pyszne i szybkie danie

Gotujące się ziemniaki
Gotujące się ziemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jacek
04.04.2024 12:13, aktualizacja: 04.04.2024 13:56

Sposobów na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie jest sporo. Można je przerobić na kluski czy kopytka, albo po prostu odsmażyć na patelni z dodatkami. Każdy jest dobry, byle ich tylko nie wyrzucać. Dlatego do banku pomysłów dorzucamy kolejny sposób do wypróbowania.

Ziemniaki to nieodłączny element klasycznego obiadu. Ten dodatek pasuje do każdego rodzaju mięsa. Przygotowanie tego warzywa jest niezwykle proste, a efekt zawsze dobry. Kto nie potrafi ugotować ziemniaków? Jedyne co może się przytrafić to przesadzanie z ich ilością. Sposobów na wykorzystanie nadmiaru ziemniaków jest sporo, ale tego na pewno jeszcze nie znasz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z papryczką chili

Piotr Fendorf prowadzi kanał kulinarny na YouTube "Gotowanie jest proste", gdzie prezentuje łatwe do wykonania przepisy. Jego pasją jest kuchnia polska, dlatego nie mogło zabraknąć także receptury na bazie ziemniaków. Zapieka je z jajkiem, serem gouda oraz twarogiem. Potrawę doprawia zaś natką pietruszki i papryczką chili.

Przepis na zapiekane ziemniaki

Składniki:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków,
  • 140 g startego sera gouda,
  • 250 g twarogu,
  • 4 jajka,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 papryczka chili,
  • sól i świeżo zmielony pieprz czarny do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki przetrzyj przez praskę, możesz dodać do nich masła i dokładnie wymieszaj. Potem do masy dodaj starty ser gouda, twaróg, rozdrobnioną pietruszkę oraz przyprawy, wymieszaj.
  2. Podziel masę na 4 części, uformuj z każdej kulkę. Następnie ułóż je na papierze do pieczenia, tworząc w środku zagłębienie na jajko.
  3. Wbij do każdej części masy jajko, a potem poukładaj pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Delikatnie posól i popieprz.
  4. Piecz w nagrzanym piekarniku na 200 stopni C przez około 20 minut, używaj funkcji grzania góra/dół bez termo obiegu. Gotową potrawę posyp drobno pokrojoną natką pietruszki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także