Ugotowałeś za dużo ziemniaków? Nie wyrzucaj, a przygotuj pyszne i szybkie danie

Sposobów na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie jest sporo. Można je przerobić na kluski czy kopytka, albo po prostu odsmażyć na patelni z dodatkami. Każdy jest dobry, byle ich tylko nie wyrzucać. Dlatego do banku pomysłów dorzucamy kolejny sposób do wypróbowania.

Gotujące się ziemniakiGotujące się ziemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jacek
Dorota Gepert

Ziemniaki to nieodłączny element klasycznego obiadu. Ten dodatek pasuje do każdego rodzaju mięsa. Przygotowanie tego warzywa jest niezwykle proste, a efekt zawsze dobry. Kto nie potrafi ugotować ziemniaków? Jedyne co może się przytrafić to przesadzanie z ich ilością. Sposobów na wykorzystanie nadmiaru ziemniaków jest sporo, ale tego na pewno jeszcze nie znasz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Batatowe łódeczki z dodatkami to mój sprawdzony patent na pyszną kolację

Z papryczką chili

Piotr Fendorf prowadzi kanał kulinarny na YouTube "Gotowanie jest proste", gdzie prezentuje łatwe do wykonania przepisy. Jego pasją jest kuchnia polska, dlatego nie mogło zabraknąć także receptury na bazie ziemniaków. Zapieka je z jajkiem, serem gouda oraz twarogiem. Potrawę doprawia zaś natką pietruszki i papryczką chili.

Przepis na zapiekane ziemniaki

Składniki:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków,
  • 140 g startego sera gouda,
  • 250 g twarogu,
  • 4 jajka,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 papryczka chili,
  • sól i świeżo zmielony pieprz czarny do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki przetrzyj przez praskę, możesz dodać do nich masła i dokładnie wymieszaj. Potem do masy dodaj starty ser gouda, twaróg, rozdrobnioną pietruszkę oraz przyprawy, wymieszaj.
  2. Podziel masę na 4 części, uformuj z każdej kulkę. Następnie ułóż je na papierze do pieczenia, tworząc w środku zagłębienie na jajko.
  3. Wbij do każdej części masy jajko, a potem poukładaj pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Delikatnie posól i popieprz.
  4. Piecz w nagrzanym piekarniku na 200 stopni C przez około 20 minut, używaj funkcji grzania góra/dół bez termo obiegu. Gotową potrawę posyp drobno pokrojoną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości