PrzepisZupyZ wakacji na Mazurach przywiozłam przepis na karmuszkę. Wygryzła oklepaną gulaszową

Z wakacji na Mazurach przywiozłam przepis na karmuszkę. Wygryzła oklepaną gulaszową

Karmuszka to pożywna zupa pełna smaku
Karmuszka to pożywna zupa pełna smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
02.04.2024 14:11, aktualizacja: 02.04.2024 16:15

Poszukujesz inspiracji na sycący posiłek? Musisz zatem spróbować karmuszki - to jednogarnkowe danie, które od dawna jest ulubionym przysmakiem mieszkańców Mazur. Przygotowanie karmuszki nie jest skomplikowane, a różnorodność smaków z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poniższy przepis przywiozłam z wakacji. W moim domu już dawno zapomnieli o gulaszowej.

Kuchnia Mazur charakteryzuje się prostotą i pożywnością, a jednym z najlepszych przykładów tych cech jest właśnie karmuszka. To gęsta, sycąca zupa, przyrządzana na bazie mięsa, fasoli, kapusty i ziemniaków. Takie połączenie składników jest dowodem na niemieckie wpływy w kuchni mazurskiej, natomiast obfite doprawianie ziółkami i zabielanie śmietaną to cechy charakterystyczne dla kuchni wschodniej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karmuszka - bogata zupa z Warmii i Mazur

Zupy stanowią podstawę kuchni warmińsko-mazurskiej, a karmuszka jest jej kwintesencją. Niektórzy nazywają ją lokalną zupą gulaszową, ale określenie "gulaszowa" nie oddaje w pełni charakteru karmuszki. Rzeczywiście podstawą tej zupy są mięsa pokrojone w kostkę, ale to warzywa nadają jej wyjątkowego smaku. W karmuszce znajdziesz kapustę, marchew, seler, fasolę, cebulę, pomidory, ciecierzycę, cukinię, a także mnóstwo aromatycznych dodatków, takich jak tymianek, kminek, lubczyk, majeranek... Wszystko zależy od tego, co kucharz ma ochotę dodać.

Na koniec dodaje się łyżkę kwaśnej śmietany - bez niej smak karmuszki wydaje się niekompletny. Karmuszka jest sycąca i ma niezwykle apetyczny zapach. W restauracjach i zajazdach, które serwują lokalne potrawy, podaje się ją w porcjach, które z łatwością zaspokoją nawet duży apetyt. Jeśli więc planujesz wycieczkę po Warmii, pamiętaj, aby zarezerwować czas na skosztowanie karmuszki, a potem na danie główne.

Karmuszka
Karmuszka© Freepik | timolina

Zupa karmuszka. Przepis

Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego bez kości,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 300 g ugotowanej fasoli,
  • 250 g kapusty białej,
  • 3 średnie marchewki,
  • 2 cebule,
  • 3 łodygi selera naciowego lub kawałek selera korzeniowego,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • parę listków lubczyku,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w grubą kostkę, w nieco mniejszą pokrój boczek.
  2. Najpierw podsmaż boczek. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj mięso wieprzowe i dokładnie obsmaż je z każdej strony. Na końcu dodaj kminek, lubczyk, tymianek i posiekaną cebulę.
  3. Smaż całość na średnim ogniu. Kiedy cebula zmięknie, dodaj szklankę wody i pokrojoną drobno kapustę, a także marchewkę i seler pokrojone w średniej grubości plastry.
  4. Dolej wody, by lekko przykryła wszystkie składniki i duś całość na małym ogniu pod przykryciem ok. godzinę, aż mięso i warzywa zmiękną.
  5. Następnie dodaj przecież pomidorowy i fasolę. Gotuj jeszcze całość przez ok. 10 minut.
  6. Na koniec dopraw zupę do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i zapraw śmietaną (lub dodaj ją dopiero na talerzu).
  7. Zupę karmuszkę podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także