Z wakacji na Mazurach przywiozłam przepis na karmuszkę. Wygryzła oklepaną gulaszową

Poszukujesz inspiracji na sycący posiłek? Musisz zatem spróbować karmuszki - to jednogarnkowe danie, które od dawna jest ulubionym przysmakiem mieszkańców Mazur. Przygotowanie karmuszki nie jest skomplikowane, a różnorodność smaków z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poniższy przepis przywiozłam z wakacji. W moim domu już dawno zapomnieli o gulaszowej.

Karmuszka to pożywna zupa pełna smaku Karmuszka to pożywna zupa pełna smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kuchnia Mazur charakteryzuje się prostotą i pożywnością, a jednym z najlepszych przykładów tych cech jest właśnie karmuszka. To gęsta, sycąca zupa, przyrządzana na bazie mięsa, fasoli, kapusty i ziemniaków. Takie połączenie składników jest dowodem na niemieckie wpływy w kuchni mazurskiej, natomiast obfite doprawianie ziółkami i zabielanie śmietaną to cechy charakterystyczne dla kuchni wschodniej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Batatowe łódeczki z dodatkami to mój sprawdzony patent na pyszną kolację

Karmuszka - bogata zupa z Warmii i Mazur

Zupy stanowią podstawę kuchni warmińsko-mazurskiej, a karmuszka jest jej kwintesencją. Niektórzy nazywają ją lokalną zupą gulaszową, ale określenie "gulaszowa" nie oddaje w pełni charakteru karmuszki. Rzeczywiście podstawą tej zupy są mięsa pokrojone w kostkę, ale to warzywa nadają jej wyjątkowego smaku. W karmuszce znajdziesz kapustę, marchew, seler, fasolę, cebulę, pomidory, ciecierzycę, cukinię, a także mnóstwo aromatycznych dodatków, takich jak tymianek, kminek, lubczyk, majeranek... Wszystko zależy od tego, co kucharz ma ochotę dodać.

Na koniec dodaje się łyżkę kwaśnej śmietany - bez niej smak karmuszki wydaje się niekompletny. Karmuszka jest sycąca i ma niezwykle apetyczny zapach. W restauracjach i zajazdach, które serwują lokalne potrawy, podaje się ją w porcjach, które z łatwością zaspokoją nawet duży apetyt. Jeśli więc planujesz wycieczkę po Warmii, pamiętaj, aby zarezerwować czas na skosztowanie karmuszki, a potem na danie główne.

Karmuszka
Karmuszka © Freepik | timolina

Zupa karmuszka. Przepis

Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego bez kości,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 300 g ugotowanej fasoli,
  • 250 g kapusty białej,
  • 3 średnie marchewki,
  • 2 cebule,
  • 3 łodygi selera naciowego lub kawałek selera korzeniowego,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • parę listków lubczyku,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w grubą kostkę, w nieco mniejszą pokrój boczek.
  2. Najpierw podsmaż boczek. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj mięso wieprzowe i dokładnie obsmaż je z każdej strony. Na końcu dodaj kminek, lubczyk, tymianek i posiekaną cebulę.
  3. Smaż całość na średnim ogniu. Kiedy cebula zmięknie, dodaj szklankę wody i pokrojoną drobno kapustę, a także marchewkę i seler pokrojone w średniej grubości plastry.
  4. Dolej wody, by lekko przykryła wszystkie składniki i duś całość na małym ogniu pod przykryciem ok. godzinę, aż mięso i warzywa zmiękną.
  5. Następnie dodaj przecież pomidorowy i fasolę. Gotuj jeszcze całość przez ok. 10 minut.
  6. Na koniec dopraw zupę do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i zapraw śmietaną (lub dodaj ją dopiero na talerzu).
  7. Zupę karmuszkę podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej