PrzepisZupyDelikatna i lekka zupa na wiosnę. Idealna na świąteczne przejedzenie

Delikatna i lekka zupa na wiosnę. Idealna na świąteczne przejedzenie

Lekki krupnik z kaszą jaglaną  - Pyszności
Lekki krupnik z kaszą jaglaną - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | joannawnuk

02.04.2024 10:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wielkanoc, chociaż bardzo smaczna, obfituje w ciężkie potrawy. Po świętach warto sięgnąć po lżejsze przepisy, które pomogą wrócić do rutyny i zachować równowagę. Jedną z pysznych propozycji na poświąteczny obiad jest pożywny krupnik z dodatkiem kaszy jaglanej, który zaspokoi głód nie powodując uczucia ciężkości.

Zupa z kaszy jaglanej świetnie sprawdzi się dla dzieci, dorosłych i seniorów. Jest lekkostrawna, ale przy tym naprawdę sycąca i pożywna. Dodatek młodych warzyw nadaje jej urzekający aromat, który z pewnością podbije podniebienia wszystkich domowników. Pokochają ją wszyscy fani tradycyjnego krupniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa krupnik z kaszą jaglaną

Chociaż z krupnikiem kojarzy się przede wszystkim kasza jęczmienna, to jaglana świetnie ją zastąpi. Kasza jaglana jest lekkostrawna i idealna dla osób z problemami trawiennymi. Zawiera cenne witaminy z grupy B oraz dostarcza składników mineralnych: magnezu, wapnia, fosforu, potasu, żelaza. Kasza jaglana zawiera także witaminę E oraz lecytynę, poprawiające pamięć i koncentrację.

Kasza jaglana
Kasza jaglana© Getty Images | joannawnuk

Kasza jaglana świetnie sprawdzi się w krupniku. Zupa z kaszy jaglanej z młodymi warzywami to idealny sposób na zdrowy i pyszny posiłek. Jest łatwa w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.

Składniki:

  • 10 czubatych łyżek kaszy jaglanej,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 młode marchewki,
  • 2 młode pietruszki,
  • kawałek korzenia selera,
  • kawałek pora,
  • liść laurowy,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2-3 ziemniaki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekany natka pietruszki i selera,
  • posiekany koperek.


Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną opłucz na sicie i sparz wrzątkiem.
  2. W garnku zagotuj wodę z listkiem laurowym, zielem angielskim i masłem.
  3. Do gotującej się wody wsyp kaszę jaglaną i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  4. Warzywa korzeniowe obierz i zetrzyj na tarce. Por drobno posiekaj.
  5. Do zupy dodaj warzywa i opcjonalnie ziemniaki pokrojone w kostkę.
  6. Gotuj przez kolejne 10 minut, aż warzywa zmiękną.
  7. Dopraw zupę solą do smaku.
  8. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, liście selera i koperek.

Do zupy możesz dorzucić również inne warzywa, np. cukinię lub brokuł. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl