Delikatna i lekka zupa na wiosnę. Idealna na świąteczne przejedzenie

Wielkanoc, chociaż bardzo smaczna, obfituje w ciężkie potrawy. Po świętach warto sięgnąć po lżejsze przepisy, które pomogą wrócić do rutyny i zachować równowagę. Jedną z pysznych propozycji na poświąteczny obiad jest pożywny krupnik z dodatkiem kaszy jaglanej, który zaspokoi głód nie powodując uczucia ciężkości.

Lekki krupnik z kaszą jaglaną  - PysznościLekki krupnik z kaszą jaglaną - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | joannawnuk
Ewa Malinowska

Zupa z kaszy jaglanej świetnie sprawdzi się dla dzieci, dorosłych i seniorów. Jest lekkostrawna, ale przy tym naprawdę sycąca i pożywna. Dodatek młodych warzyw nadaje jej urzekający aromat, który z pewnością podbije podniebienia wszystkich domowników. Pokochają ją wszyscy fani tradycyjnego krupniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki z owocami robię co chwilę. Wszyscy się nimi zajadają

Zupa krupnik z kaszą jaglaną

Chociaż z krupnikiem kojarzy się przede wszystkim kasza jęczmienna, to jaglana świetnie ją zastąpi. Kasza jaglana jest lekkostrawna i idealna dla osób z problemami trawiennymi. Zawiera cenne witaminy z grupy B oraz dostarcza składników mineralnych: magnezu, wapnia, fosforu, potasu, żelaza. Kasza jaglana zawiera także witaminę E oraz lecytynę, poprawiające pamięć i koncentrację.

Kasza jaglana
Kasza jaglana © Getty Images | joannawnuk

Kasza jaglana świetnie sprawdzi się w krupniku. Zupa z kaszy jaglanej z młodymi warzywami to idealny sposób na zdrowy i pyszny posiłek. Jest łatwa w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.

Składniki:

  • 10 czubatych łyżek kaszy jaglanej,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 młode marchewki,
  • 2 młode pietruszki,
  • kawałek korzenia selera,
  • kawałek pora,
  • liść laurowy,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2-3 ziemniaki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekany natka pietruszki i selera,
  • posiekany koperek.


Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną opłucz na sicie i sparz wrzątkiem.
  2. W garnku zagotuj wodę z listkiem laurowym, zielem angielskim i masłem.
  3. Do gotującej się wody wsyp kaszę jaglaną i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  4. Warzywa korzeniowe obierz i zetrzyj na tarce. Por drobno posiekaj.
  5. Do zupy dodaj warzywa i opcjonalnie ziemniaki pokrojone w kostkę.
  6. Gotuj przez kolejne 10 minut, aż warzywa zmiękną.
  7. Dopraw zupę solą do smaku.
  8. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, liście selera i koperek.

Do zupy możesz dorzucić również inne warzywa, np. cukinię lub brokuł. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej