Delikatna i lekka zupa na wiosnę. Idealna na świąteczne przejedzenie
02.04.2024 10:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wielkanoc, chociaż bardzo smaczna, obfituje w ciężkie potrawy. Po świętach warto sięgnąć po lżejsze przepisy, które pomogą wrócić do rutyny i zachować równowagę. Jedną z pysznych propozycji na poświąteczny obiad jest pożywny krupnik z dodatkiem kaszy jaglanej, który zaspokoi głód nie powodując uczucia ciężkości.
Zupa z kaszy jaglanej świetnie sprawdzi się dla dzieci, dorosłych i seniorów. Jest lekkostrawna, ale przy tym naprawdę sycąca i pożywna. Dodatek młodych warzyw nadaje jej urzekający aromat, który z pewnością podbije podniebienia wszystkich domowników. Pokochają ją wszyscy fani tradycyjnego krupniku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa krupnik z kaszą jaglaną
Chociaż z krupnikiem kojarzy się przede wszystkim kasza jęczmienna, to jaglana świetnie ją zastąpi. Kasza jaglana jest lekkostrawna i idealna dla osób z problemami trawiennymi. Zawiera cenne witaminy z grupy B oraz dostarcza składników mineralnych: magnezu, wapnia, fosforu, potasu, żelaza. Kasza jaglana zawiera także witaminę E oraz lecytynę, poprawiające pamięć i koncentrację.
Kasza jaglana świetnie sprawdzi się w krupniku. Zupa z kaszy jaglanej z młodymi warzywami to idealny sposób na zdrowy i pyszny posiłek. Jest łatwa w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
Składniki:
- 10 czubatych łyżek kaszy jaglanej,
- 2 łyżki masła,
- 2 młode marchewki,
- 2 młode pietruszki,
- kawałek korzenia selera,
- kawałek pora,
- liść laurowy,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2-3 ziemniaki,
- sól i pieprz do smaku,
- posiekany natka pietruszki i selera,
- posiekany koperek.
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną opłucz na sicie i sparz wrzątkiem.
- W garnku zagotuj wodę z listkiem laurowym, zielem angielskim i masłem.
- Do gotującej się wody wsyp kaszę jaglaną i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Warzywa korzeniowe obierz i zetrzyj na tarce. Por drobno posiekaj.
- Do zupy dodaj warzywa i opcjonalnie ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Gotuj przez kolejne 10 minut, aż warzywa zmiękną.
- Dopraw zupę solą do smaku.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki, liście selera i koperek.
Do zupy możesz dorzucić również inne warzywa, np. cukinię lub brokuł. Smacznego!