PrzepisZupyNie tylko pomidorówka. Na niedzielnym rosole zrobisz sycącą babciną zupę

Nie tylko pomidorówka. Na niedzielnym rosole zrobisz sycącą babciną zupę

Dzisiaj chcemy ci zaprezentować przepis na zupę, którą na pewno znasz, za to z wykorzystaniem pewnego nietypowego składnika. Mowa o krupniku i to takim w stylu "babcinym". Według nas tak przygotowana zupa to istny kulinarny ideał. Czy zgodzisz się z tym ryzykownym stwierdzeniem?

Krupnik, ale jaki! Babcia miała na niego swój patent.
Krupnik, ale jaki! Babcia miała na niego swój patent.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kate8531

18.12.2023 | aktual.: 18.12.2023 10:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mówi się, że pomidorówka to zupa, którą lubią dosłownie wszyscy. Totalnie rozumiemy to przekonanie, chociaż według nas porzekadło to mogłoby dotyczyć równie dobrze rosołu albo krupniku. To właśnie na tej ostatniej zupie chcemy się dzisiaj skupić. Odstawmy na chwilę na bok wszelkie nowoczesne potrawy, albo egzotyczne przekąski z odległych krańców świata i skupmy się na tym, co znamy od niepamiętnych lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli o krupnik chodzi, babcia zawsze powtarzała, że jest on składową kilku ważnych elementów. Rosół ma być aromatyczny, warzywa podsmażone na maśle, a kasza — jęczmienna albo pęczak. Oczywiście równie ważne jest tu mięso. Babcia zawsze gotowała krupnik na żeberkach i ćwiartkach z kurczaka, ale również dodawała coś nietypowego: odrobinę podrobów. Według niej niewielka ilość żołądków czy serduszek drobiowych sprawia, że zupa nabiera prawdziwej głębi smaku.

Po spróbowaniu tego krupniku ciężko się z tym zresztą nie zgodzić. Żeby uwierzyć, musisz ją ugotować. Oto przepis. Powodzenia!

Babciny krupnik na żeberkach i podrobach

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 200 g podrobów,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 1 por,
  • 3 ziemniaki,
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
  • suszone grzyby (opcjonalnie),
  • sól, pieprz,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • masło,
  • koperek lub natka pietruszki,
  • łyżka soku z cytryny.
Krupnik z dodatkiem podrobów. Ciekawy pomysł na tradycyjną zupę
Krupnik z dodatkiem podrobów. Ciekawy pomysł na tradycyjną zupę© Canva | Yara Gayvoronskaya

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka umyj i podziel na mniejsze kawałki. Wrzuć je do garnka razem z ćwiartkami z kurczaka i podrobami. Całość zalej zimną wodą. Gotuj na małym ogniu, ściągając powstałe szumowiny.
  2. Oczyszczony z szumowin bulion wzbogać o ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj kolejne 20 minut. Jest to czas, w którym musisz obrać warzywa z włoszczyzny (bez ziemniaków), pokroić je w kostkę i podsmażyć na maśle. Następnie dodaj je do zupy. Dorzuć również grzyby.
  3. Teraz dodaj jeszcze do krupniku pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę. Dopraw solą i pieprzem, gotuj do miękkości kartofli. Na koniec dodaj łyżkę soku z cytryny (dzięki temu kasza zachowa kolor). Podawaj z posiekanym koperkiem albo natką pietruszki. Smacznego!