Nie tylko pomidorówka. Na niedzielnym rosole zrobisz sycącą babciną zupę

Dzisiaj chcemy ci zaprezentować przepis na zupę, którą na pewno znasz, za to z wykorzystaniem pewnego nietypowego składnika. Mowa o krupniku i to takim w stylu "babcinym". Według nas tak przygotowana zupa to istny kulinarny ideał. Czy zgodzisz się z tym ryzykownym stwierdzeniem?

Krupnik, ale jaki! Babcia miała na niego swój patent.Krupnik, ale jaki! Babcia miała na niego swój patent.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kate8531

Mówi się, że pomidorówka to zupa, którą lubią dosłownie wszyscy. Totalnie rozumiemy to przekonanie, chociaż według nas porzekadło to mogłoby dotyczyć równie dobrze rosołu albo krupniku. To właśnie na tej ostatniej zupie chcemy się dzisiaj skupić. Odstawmy na chwilę na bok wszelkie nowoczesne potrawy, albo egzotyczne przekąski z odległych krańców świata i skupmy się na tym, co znamy od niepamiętnych lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kieszonki pieczarkowe to przekąski idealne na imprezy. Są pożywne i łatwe w przygotowaniu

Jeśli o krupnik chodzi, babcia zawsze powtarzała, że jest on składową kilku ważnych elementów. Rosół ma być aromatyczny, warzywa podsmażone na maśle, a kasza — jęczmienna albo pęczak. Oczywiście równie ważne jest tu mięso. Babcia zawsze gotowała krupnik na żeberkach i ćwiartkach z kurczaka, ale również dodawała coś nietypowego: odrobinę podrobów. Według niej niewielka ilość żołądków czy serduszek drobiowych sprawia, że zupa nabiera prawdziwej głębi smaku.

Po spróbowaniu tego krupniku ciężko się z tym zresztą nie zgodzić. Żeby uwierzyć, musisz ją ugotować. Oto przepis. Powodzenia!

Babciny krupnik na żeberkach i podrobach

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 200 g podrobów,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 1 por,
  • 3 ziemniaki,
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
  • suszone grzyby (opcjonalnie),
  • sól, pieprz,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • masło,
  • koperek lub natka pietruszki,
  • łyżka soku z cytryny.
Krupnik z dodatkiem podrobów. Ciekawy pomysł na tradycyjną zupę
Krupnik z dodatkiem podrobów. Ciekawy pomysł na tradycyjną zupę © Canva | Yara Gayvoronskaya

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka umyj i podziel na mniejsze kawałki. Wrzuć je do garnka razem z ćwiartkami z kurczaka i podrobami. Całość zalej zimną wodą. Gotuj na małym ogniu, ściągając powstałe szumowiny.
  2. Oczyszczony z szumowin bulion wzbogać o ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj kolejne 20 minut. Jest to czas, w którym musisz obrać warzywa z włoszczyzny (bez ziemniaków), pokroić je w kostkę i podsmażyć na maśle. Następnie dodaj je do zupy. Dorzuć również grzyby.
  3. Teraz dodaj jeszcze do krupniku pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę. Dopraw solą i pieprzem, gotuj do miękkości kartofli. Na koniec dodaj łyżkę soku z cytryny (dzięki temu kasza zachowa kolor). Podawaj z posiekanym koperkiem albo natką pietruszki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej