To zapomniane ciasto zrobi furorę. Ma nazwę podobną do popularnego serialu

Izaura to przepis na deser, który łączy w sobie dwa popularne ciasta - sernik oraz murzynka. Mocno czekoladowy spód jest intensywny i wyrazisty, a puszysty ser jest delikatny i kremowy. To idealne połączenie smaków, które sprawia, że sernik jest wyjątkowo pyszny.

Izaura - PysznościIzaura - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | sdstockphoto
Ewa Malinowska

Wśród ulubionych seriali mojej babci z jej lat młodości królowała "Niewolnica Isaura". Słyszałam o tym tak często, że imię Isaura szybko zapadło mi w pamięć. Popularność serialu była ogromna i uznano go za fenomen socjologiczny. Telenowela dotarła nawet do kuchni, bo popularne ciasto nosi nazwę właśnie po głównej bohaterce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba po grecku z tego przepisu jest niezawodna. Wszyscy proszą o dokładkę

Sernik Izaura

Sernik Izaura wyróżnia się spodem z ciasta czekoladowego. Dwukolorowy wypiek jest nie tylko efektowny, ale również bardzo smaczny. Przepis swoją największą popularność miał w latach 80., ale warto przywrócić mu dawną świetność.

Izaura - Pyszności
Izaura - Pyszności © Canva | Liesel_Fuchs

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 250 g kostka masła,
  • 2 łyżeczki proszku dopieczenia,
  • torebka cukru waniliowego,
  • 4 jajka.

Masa serowa:

  • 700 twarogu sernikowego z wiaderka,
  • 4 jajka,
  • szklanka cukru,
  • pół kostki masła,
  • wiórki kokosowe,
  • budyń waniliowy.

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Do garnka wlej 5 łyżek wody, dodaj masło, cukier, kakao i cukier waniliowy. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 5 minut, aż masa zgęstnieje.
  2. Odstaw masę do ostygnięcia, a następnie dodaj 4 żółtka i wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek.
  4. Wymieszaj składniki i wylej ciasto do formy.

Masa serowa:

  1. Oddziel żółtka od białek. Z białek ubij sztywną pianę.
  2. Żółtka, cukier i cukier waniliowy zmiksuj na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawaj stopniowo masło. Miksuj, aż składniki się połączą.
  3. Ser wymieszaj z budyniem, dodaj masę jajeczną i dokładnie wymieszaj.
  4. Na końcu dodawaj partiami sztywną pianę z białek i delikatnie połącz z serem.
  5. Do formy przygotowanej do pieczenia wylej ciemne ciasto, a na wierzchu masę serową.
  6. Piecz sernik przez 60 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 st. Celsjusza.
  7. Po upieczeniu zostaw sernik na 20 minut w piekarniku. Następnie uchyl drzwiczki i dopiero po chwili wyjmij ciasto.
  8. Po upieczeniu polej sernik polewą i posyp wiórkami kokosowymi.

Gotowy deser udekoruj polewą czekoladową i posyp wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej