To zapomniane ciasto zrobi furorę. Ma nazwę podobną do popularnego serialu
Izaura to przepis na deser, który łączy w sobie dwa popularne ciasta - sernik oraz murzynka. Mocno czekoladowy spód jest intensywny i wyrazisty, a puszysty ser jest delikatny i kremowy. To idealne połączenie smaków, które sprawia, że sernik jest wyjątkowo pyszny.
Wśród ulubionych seriali mojej babci z jej lat młodości królowała "Niewolnica Isaura". Słyszałam o tym tak często, że imię Isaura szybko zapadło mi w pamięć. Popularność serialu była ogromna i uznano go za fenomen socjologiczny. Telenowela dotarła nawet do kuchni, bo popularne ciasto nosi nazwę właśnie po głównej bohaterce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ryba po grecku z tego przepisu jest niezawodna. Wszyscy proszą o dokładkę
Sernik Izaura
Sernik Izaura wyróżnia się spodem z ciasta czekoladowego. Dwukolorowy wypiek jest nie tylko efektowny, ale również bardzo smaczny. Przepis swoją największą popularność miał w latach 80., ale warto przywrócić mu dawną świetność.
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 250 g kostka masła,
- 2 łyżeczki proszku dopieczenia,
- torebka cukru waniliowego,
- 4 jajka.
Masa serowa:
- 700 twarogu sernikowego z wiaderka,
- 4 jajka,
- szklanka cukru,
- pół kostki masła,
- wiórki kokosowe,
- budyń waniliowy.
Sposób przygotowania:
Ciasto:
- Do garnka wlej 5 łyżek wody, dodaj masło, cukier, kakao i cukier waniliowy. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 5 minut, aż masa zgęstnieje.
- Odstaw masę do ostygnięcia, a następnie dodaj 4 żółtka i wymieszaj na jednolitą masę.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek.
- Wymieszaj składniki i wylej ciasto do formy.
Masa serowa:
- Oddziel żółtka od białek. Z białek ubij sztywną pianę.
- Żółtka, cukier i cukier waniliowy zmiksuj na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawaj stopniowo masło. Miksuj, aż składniki się połączą.
- Ser wymieszaj z budyniem, dodaj masę jajeczną i dokładnie wymieszaj.
- Na końcu dodawaj partiami sztywną pianę z białek i delikatnie połącz z serem.
- Do formy przygotowanej do pieczenia wylej ciemne ciasto, a na wierzchu masę serową.
- Piecz sernik przez 60 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 st. Celsjusza.
- Po upieczeniu zostaw sernik na 20 minut w piekarniku. Następnie uchyl drzwiczki i dopiero po chwili wyjmij ciasto.
- Po upieczeniu polej sernik polewą i posyp wiórkami kokosowymi.
Gotowy deser udekoruj polewą czekoladową i posyp wiórkami kokosowymi. Smacznego!