PoradyNie stawiaj takich ciast na świątecznym stole. Mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu

Nie stawiaj takich ciast na świątecznym stole. Mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu

Jakich wypieków świątecznych lepiej unikać?
Jakich wypieków świątecznych lepiej unikać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | bit24
17.12.2023 15:10, aktualizacja: 17.12.2023 15:31

Czy wiesz, jakich ciast lepiej unikać podczas zbliżających się świąt? I dlaczego akurat tych konkretnych? Wszelkie wątpliwości rozwiewają ekspertki w dziedzinie dietetyki.

Każdy z nas czeka na święta Bożego Narodzenia z wypiekami na twarzy. Spotkania w gronie rodziny i przyjaciół, wspólne ucztowanie przy suto zastawionym stole w tle z kolędami i choinką to naprawdę wyjątkowy czas. Należy jednak pamiętać, aby zachować zdrowy rozsądek i nie zjeść zbyt wiele. Inaczej możemy zmagać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami. 

Warto też unikać rozwiązań, które już na samym starcie powinny być przez nas odrzucone. Dotyczy to również świątecznych wypieków. Jakich ciast lepiej unikać, a na jakie spokojnie możemy sobie pozwolić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie ciasta omijać szerokim łukiem? Ekspertki wyjaśniają

Na czarnej liście ze świątecznymi wypiekami powinny znaleźć się przede wszystkim tzw. gotowce

— W przypadku ciast instant na ich korzyść nie przemawia ani skład, ani jakość składników, ani nawet koszt — wyjaśnia dietetyk mgr Celina Całka-Kinicka w rozmowie z Karoliną Rozmus z portalu WP abcZdrowie.

Jednocześnie ekspertka zwraca uwagę, że w tego typu wypiekach można znaleźć naprawdę spore ilości cukru oraz tłuszczy, w tym oleju palmowego. Trzeba przyjrzeć się również gotowym półproduktom. I tu należy wspomnieć o masie makowej, która przecież jest bardzo ważnym elementem świątecznych wypieków. 

– Warto sprawdzić uważnie skład – gotowe mieszanki, które zawierają niespełna 20 czy 30 proc. maku, a z których korzysta ogromny odsetek Polaków, nie mają nic wspólnego ze zdrowiem - tłumaczy dietetyk kliniczny, dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska w rozmowie z Karoliną Rozmus.

Eksperta podkreśla jednocześnie, że w samym maku drzemie naprawdę ogromny potencjał, bo można znaleźć w nim wapń oraz witaminy z grupy B. Ale możemy liczyć na te profity tylko wtedy, jeśli przygotujemy makowce od podstaw samodzielnie, bez wykorzystania gotowych mas makowych. 

Makowiec domowej roboty może być świetnym wypiekiem świątecznym
Makowiec domowej roboty może być świetnym wypiekiem świątecznym © Adobe Stock | yanek

Warto w tym miejscu wspomnieć również o gotowych dekoracjach do domowych słodkości. Kolorowe posypki, barwniki czy pisaki lepiej zamienić na domowej roboty lukier lub polewę. Oczywiście w rozsądnych ilościach

Czy istnieje złoty środek?

Oczywiście, że tak. Najlepiej postawić na domowe wypieki, które przygotujemy od podstaw samodzielnie. Świetnie sprawdzą się tutaj ciasta bezglutenowe, na bazie jogurtu lub mąki pełnoziarnistej. Oczywiście bez dużej ilości mega słodkiego kremu. Co więcej, warto również zwrócić uwagę na samą dekorację wypieków. Powinna być ona zrównoważona, aby nie dostarczyła niepotrzebnie zbyt wiele kalorii i słodyczy. Na koniec warto pamiętać także o umiarze. Nic się nie stanie jeśli skusimy się na 1-2 kawałki domowego ciasta w okresie świątecznym. Jeśli jednak sobie odpuścimy i nagle okaże się, że zjedliśmy pół blachy ciasta, może odbić się to na naszym zdrowiu. 

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy jesteś miłośnikiem świątecznych wypieków. Jeśli tak, napisz mi, jaki domowy wypiek jest twoim faworytem. 

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także