Idealnie miękki, puszysty i wilgotny makowiec w świątecznym wydaniu. A to wszystko zasługa jednego dodatku
Szykujesz już świąteczne menu? Oczywiście nie może zabraknąć w nim tradycyjnego makowca. Dziś podpowiem, co zrobić, aby udał się za każdym razem.
14.12.2023 | aktual.: 14.12.2023 11:33
Na pewno zgodzisz się ze mną, że choć świąteczne menu zdominowane jest w głównej mierze przez ryby, kapustę i grzyby, to oczywiście nie może zabraknąć w nim i słodkich akcentów.
A skoro o nich już mowa, to Boże Narodzenie nie może obejść się bez tradycyjnego makowca. I tak się składa, że wiem, co dokładnie zrobić, aby domowy wypiek był idealnie puszysty, miękki i wilgotny. Co więcej, zachowa świeżość znacznie dłużej. W jaki sposób? Otóż kluczem do sukcesu jest użycie pasty tangzhong, którą robi się dosłownie w kilka minut zaledwie z dwóch składników — mąki i mleka. Mały szczegół, a zmienia tak wiele!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Świąteczna rolada makowa z tego przepisu wychodzi w perfekcyjnym wydaniu za każdym razem. To sprawdzona receptura na spektakularny sukces
Składniki:
Pasta tangzhong:
- 100 ml mleka,
- 20 g mąki typ 550.
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej typ 550,
- 7 g suchych drożdży,
- 5 żółtek,
- 150 ml ciepłego mleka,
- 50 g cukru,
- 100 g masła,
- przestudzona pasta.
Masa makowa:
- 300 ml mleka,
- 500 g mielonego maku,
- 1 łyżeczka ekstra migdałowego,
- 60 g brązowego cukru,
- 120 ml miodu,
- 50 g masła,
- 50 g orzechów włoskich,
- 80 g płatków migdałów,
- 3 białka.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania pasty. W tym celu przy pomocy kuchennej rózgi łączę na rozgrzanej patelni mleko oraz mąkę. Kiedy uzyskuję formę pasty, odstawiam ją na 30 minut do lodówki.
Krok 2. Następnie przechodzę do pracy nad masą makową. Ponownie cały proces rozpoczyna się na patelni. Początkowo na patelnię trafia mleko, masło oraz brązowy cukier. Po idealnym połączeniu składników na patelnię przesypuję mak, po czym ponownie łączę składniki.
Krok 3. Na koniec zdejmuję patelnię z palnika i dodaję do niej miód, ekstrakt migdałowy, posiekane orzechy włoskie oraz zmielone płatki migdałów.
Składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej łopatki, po czym odstawiam mieszankę na bok i przechodzę do pracy nad kolejnym etapem przepisu.
Krok 4. Czas na ciasto drożdżowe. Najpierw łączę ze sobą ciepłe mleko i drożdże instant. Przydatna na tym etapie jest zwykła łyżka stołowa.
Krok 5. Do misy miksera przesypuję mąkę, cukier, żółtka oraz przestudzoną pastę tangzhong. Produkty zaczynam wyrabiać. W międzyczasie do miski przelewam mleczno-drożdżową mieszankę. Jako ostatni składnik dodaję do ciasta miękkie masło. Wyrobione ciasto przekładam do miski i zabezpieczam przy pomocy folii spożywczej. Na koniec odstawiam je na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 6. W międzyczasie ubijam białka w osobnej misce. Następnie dodaję je do masy makowej, dzięki czemu będzie ona dużo bardziej delikatna i puszysta jednocześnie.
Krok 7. Po godzinie wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielę na dwie części. Każdy z takich elementów następnie rozwałkowuję na cienki prostokąt, po czym rozprowadzam na nim część masy makowej.
Krok 8. Wystające krawędzie zawijam do środka, po czym zaczynając od dłuższego boku, zwijam ciasto w ciasną roladę.
Ciasto w takim wydaniu odkładam ponownie do wyrośnięcia. Tym razem na 30 minut. Po tym czasie wstawiam je do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 10. W międzyczasie przygotowuję domowej roboty lukier królewski, którym polewam upieczoną i ostudzoną roladę. I to wszystko, smacznego!