Babcia do wigilijnego barszczu nie podaje już uszek. Z ciasta i grzybów robi znacznie lepszy dodatek

Jeżeli szukasz alternatywy dla tradycyjnych uszek, drożdżowe paszteciki mogą okazać się doskonałym wyborem. Te puszyste, drożdżowe wypieki, wypełnione apetycznym farszem z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Paszteciki te smakują wyśmienicie zarówno podane na ciepło, jak i na zimno. Moja babcia podaje je wigilijnego barszczu i co roku wzbudza nimi zachwyt.

Jaki dodatek do barszczu zamiast uszek? Jaki dodatek do barszczu zamiast uszek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przygotowanie takich pasztecików jest szybkie i proste, a efekt końcowy powinien zadowolić każdego, niezależnie od doświadczenia w kuchni. Paszteciki te sprawdzą się również jako dodatek do noworocznego barszczu. W takim przypadku nadzienie można przygotować z mięsa mielonego, doprawionego majerankiem i słodką papryką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To danie na bazie ziemniaków dosłownie rozpływa się w ustach. Palce lizać!

Co zamiast uszek do barszczu? Postaw na paszteciki

Paszteciki są niezwykle prostym daniem, które cieszy się szczególną popularnością w okresie świątecznym. Doskonale zastąpią uszka, świetnie komponują się z barszczem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać je przez cały rok, niezależnie od okazji. Mogą one stanowić doskonałą przekąskę podczas długiego dnia w pracy, a także elegancką przystawkę dla zaproszonych gości. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że sekretem wyśmienitego smaku tych drożdżowych wypieków jest nie tylko pomysłowe nadzienie, ale przede wszystkim odpowiednio przygotowane ciasto.

Najpopularniejszym rodzajem ciasta na paszteciki jest ciasto drożdżowe. Równie dobrze sprawdzi się jednak ciasto półkruche oraz ciasto francuskie. Wybór konkretnego rodzaju ciasta zależy przede wszystkim od indywidualnych preferencji smakowych oraz dyspozycji czasowej osoby przygotowującej paszteciki. Poniżej znajdziesz przepis na przepyszne paszteciki drożdżowe.

Podaj paszteciki do wigilijnego barszczu
Podaj paszteciki do wigilijnego barszczu © Adobe Stock

Paszteciki z grzybami do barszczu wigilijnego. Przepis

Składniki:

CIASTO:

  • 450 g mąki,
  • 20 g drożdży świeżych,
  • 150 ml ciepłego mleka,
  • 80 g miękkiego masła,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 jajko.

FARSZ:

  • 500 g pieczarek wymieszanych,
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia,
  • kminek/ mak/ ziarna sezamu do posypania.

Przygotowanie:

  1. Świeże drożdże połącz z letnim mlekiem (50 ml), łyżką cukru oraz łyżką mąki. Zamieszaj całość i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  2. Przesianą mąkę wymieszaj z roztopionym masłem i pozostałym mlekiem, dodaj jajko, pół łyżeczki soli gotowy rozczyn. Zamieszaj całość i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.
  3. Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na oleju. Dodaj posiekane namoczone suszone grzyby (grzyby możesz moczyć przez noc) i pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż, aż woda odparuje.
  4. Gotowe grzyby odstaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj je z łyżką bułki tartej i 1 rozkłóconym jajkiem.
  5. Wyrośnięte ciasto zagnieć i rozwałkuj na duży prostokąt. Na ciasto nałóż farsz.
  6. Ciasto zwiń jak roladę, dosyć ciasno. Ostrym nożem potnij powstały rulon na małe paszteciki.
  7. Paszteciki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy pasztecik posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp kminkiem/makiem/sezamem.
  8. Paszteciki odstaw na 20-30 minut, by podrosły. Następnie piecz je w 190 st. C przez ok. 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej