Babcia do wigilijnego barszczu nie podaje już uszek. Z ciasta i grzybów robi znacznie lepszy dodatek
Jeżeli szukasz alternatywy dla tradycyjnych uszek, drożdżowe paszteciki mogą okazać się doskonałym wyborem. Te puszyste, drożdżowe wypieki, wypełnione apetycznym farszem z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Paszteciki te smakują wyśmienicie zarówno podane na ciepło, jak i na zimno. Moja babcia podaje je wigilijnego barszczu i co roku wzbudza nimi zachwyt.
10.12.2023 | aktual.: 10.12.2023 17:48
Przygotowanie takich pasztecików jest szybkie i proste, a efekt końcowy powinien zadowolić każdego, niezależnie od doświadczenia w kuchni. Paszteciki te sprawdzą się również jako dodatek do noworocznego barszczu. W takim przypadku nadzienie można przygotować z mięsa mielonego, doprawionego majerankiem i słodką papryką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zamiast uszek do barszczu? Postaw na paszteciki
Paszteciki są niezwykle prostym daniem, które cieszy się szczególną popularnością w okresie świątecznym. Doskonale zastąpią uszka, świetnie komponują się z barszczem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać je przez cały rok, niezależnie od okazji. Mogą one stanowić doskonałą przekąskę podczas długiego dnia w pracy, a także elegancką przystawkę dla zaproszonych gości. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że sekretem wyśmienitego smaku tych drożdżowych wypieków jest nie tylko pomysłowe nadzienie, ale przede wszystkim odpowiednio przygotowane ciasto.
Najpopularniejszym rodzajem ciasta na paszteciki jest ciasto drożdżowe. Równie dobrze sprawdzi się jednak ciasto półkruche oraz ciasto francuskie. Wybór konkretnego rodzaju ciasta zależy przede wszystkim od indywidualnych preferencji smakowych oraz dyspozycji czasowej osoby przygotowującej paszteciki. Poniżej znajdziesz przepis na przepyszne paszteciki drożdżowe.
Paszteciki z grzybami do barszczu wigilijnego. Przepis
Składniki:
CIASTO:
- 450 g mąki,
- 20 g drożdży świeżych,
- 150 ml ciepłego mleka,
- 80 g miękkiego masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- pół łyżeczki soli,
- 1 jajko.
FARSZ:
- 500 g pieczarek wymieszanych,
- 30 g suszonych grzybów
- 1 cebula,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 2 jajka,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
- kminek/ mak/ ziarna sezamu do posypania.
Przygotowanie:
- Świeże drożdże połącz z letnim mlekiem (50 ml), łyżką cukru oraz łyżką mąki. Zamieszaj całość i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Przesianą mąkę wymieszaj z roztopionym masłem i pozostałym mlekiem, dodaj jajko, pół łyżeczki soli gotowy rozczyn. Zamieszaj całość i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.
- Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na oleju. Dodaj posiekane namoczone suszone grzyby (grzyby możesz moczyć przez noc) i pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż, aż woda odparuje.
- Gotowe grzyby odstaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj je z łyżką bułki tartej i 1 rozkłóconym jajkiem.
- Wyrośnięte ciasto zagnieć i rozwałkuj na duży prostokąt. Na ciasto nałóż farsz.
- Ciasto zwiń jak roladę, dosyć ciasno. Ostrym nożem potnij powstały rulon na małe paszteciki.
- Paszteciki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy pasztecik posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp kminkiem/makiem/sezamem.
- Paszteciki odstaw na 20-30 minut, by podrosły. Następnie piecz je w 190 st. C przez ok. 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.