Wielu popełnia błąd przy przechowywaniu zakwasu. Psuje się jeszcze przed świętami

Planujesz robić zakwas do barszczu czerwonego? Musisz pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Podpowiemy ci, jak rozpoznać, czy jest gotowy i wyjawimy, jakie błędy większość ludzi popełnia przy przechowywaniu. Dzięki tym wskazówkom nie zepsuje się od razu.

Zakwas z burakaZakwas z buraka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Barszcz na domowym zakwasie smakuje niezwykle pysznie i jest o wiele lepszy niż ten kupiony w sklepie. Gotowce nawet nie dorastają mu do pięt. Nie tylko smak i aromat znacznie się różni, ale i kolor jest głębszy i bardziej wyrazisty. Musimy jednak wiedzieć, że zakwas nie jest rzeczą łatwą do zrobienia i wymaga ogromu cierpliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Jak poznać, że zakwas jest już dobry?

Musimy zwrócić uwagę na smak, kolor i zapach - jest to podstawa. Jest kilka punktów, które pokazują, że zakwas jest gotowy do spożycia:

  • kolor ciemnoczerwony,
  • charakterystyczna pianka na wierzchu kiszonki,
  • kwaskowaty smak (nieco przypomina solankę z ogórków kiszonych),
  • mocno buraczany zapach z domieszką kwaskowatości.
zakwas z buraka
zakwas z buraka © Pixabay

Analogicznie w łatwy sposób możemy poznać też zepsuty zakwas buraczany. Na takim produkcie zauważymy pleśń, która jest szarawa lub zielonkawa. Zakwas, który nie nadaje się do spożycia ma też mocny, piwniczy zapach. To oznaki, że produkt nadaje się tylko i wyłącznie do wyrzucenia. Nawet nie próbuj z niego w żaden sposób korzystać.

Zakwas się szybko psuje? Popełniasz jeden błąd

Gotowy zakwas zawsze trzymamy w lodówce. Jednak nie każde miejsce w chłodziarce się do tego nadaje. Jeśli postawisz słoik z zakwasem na drzwiach urządzenia, możesz mieć pewność, że bardzo szybko się zepsuje. Zmiana temperatur, która powstaje podczas zamykania i otwierania lodówki, negatywnie wpłynie na niego. To jest błąd, który wiele osób popełnia. Lepiej przechowywać produkt na półce wewnątrz lodówki.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥