Wielu popełnia błąd przy przechowywaniu zakwasu. Psuje się jeszcze przed świętami

Planujesz robić zakwas do barszczu czerwonego? Musisz pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Podpowiemy ci, jak rozpoznać, czy jest gotowy i wyjawimy, jakie błędy większość ludzi popełnia przy przechowywaniu. Dzięki tym wskazówkom nie zepsuje się od razu.

Zakwas z burakaZakwas z buraka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Barszcz na domowym zakwasie smakuje niezwykle pysznie i jest o wiele lepszy niż ten kupiony w sklepie. Gotowce nawet nie dorastają mu do pięt. Nie tylko smak i aromat znacznie się różni, ale i kolor jest głębszy i bardziej wyrazisty. Musimy jednak wiedzieć, że zakwas nie jest rzeczą łatwą do zrobienia i wymaga ogromu cierpliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Jak poznać, że zakwas jest już dobry?

Musimy zwrócić uwagę na smak, kolor i zapach - jest to podstawa. Jest kilka punktów, które pokazują, że zakwas jest gotowy do spożycia:

  • kolor ciemnoczerwony,
  • charakterystyczna pianka na wierzchu kiszonki,
  • kwaskowaty smak (nieco przypomina solankę z ogórków kiszonych),
  • mocno buraczany zapach z domieszką kwaskowatości.
zakwas z buraka
zakwas z buraka © Pixabay

Analogicznie w łatwy sposób możemy poznać też zepsuty zakwas buraczany. Na takim produkcie zauważymy pleśń, która jest szarawa lub zielonkawa. Zakwas, który nie nadaje się do spożycia ma też mocny, piwniczy zapach. To oznaki, że produkt nadaje się tylko i wyłącznie do wyrzucenia. Nawet nie próbuj z niego w żaden sposób korzystać.

Zakwas się szybko psuje? Popełniasz jeden błąd

Gotowy zakwas zawsze trzymamy w lodówce. Jednak nie każde miejsce w chłodziarce się do tego nadaje. Jeśli postawisz słoik z zakwasem na drzwiach urządzenia, możesz mieć pewność, że bardzo szybko się zepsuje. Zmiana temperatur, która powstaje podczas zamykania i otwierania lodówki, negatywnie wpłynie na niego. To jest błąd, który wiele osób popełnia. Lepiej przechowywać produkt na półce wewnątrz lodówki.

Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają