Wielu popełnia błąd przy przechowywaniu zakwasu. Psuje się jeszcze przed świętami

Planujesz robić zakwas do barszczu czerwonego? Musisz pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Podpowiemy ci, jak rozpoznać, czy jest gotowy i wyjawimy, jakie błędy większość ludzi popełnia przy przechowywaniu. Dzięki tym wskazówkom nie zepsuje się od razu.

Zakwas z burakaZakwas z buraka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Barszcz na domowym zakwasie smakuje niezwykle pysznie i jest o wiele lepszy niż ten kupiony w sklepie. Gotowce nawet nie dorastają mu do pięt. Nie tylko smak i aromat znacznie się różni, ale i kolor jest głębszy i bardziej wyrazisty. Musimy jednak wiedzieć, że zakwas nie jest rzeczą łatwą do zrobienia i wymaga ogromu cierpliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Jak poznać, że zakwas jest już dobry?

Musimy zwrócić uwagę na smak, kolor i zapach - jest to podstawa. Jest kilka punktów, które pokazują, że zakwas jest gotowy do spożycia:

  • kolor ciemnoczerwony,
  • charakterystyczna pianka na wierzchu kiszonki,
  • kwaskowaty smak (nieco przypomina solankę z ogórków kiszonych),
  • mocno buraczany zapach z domieszką kwaskowatości.
zakwas z buraka
zakwas z buraka © Pixabay

Analogicznie w łatwy sposób możemy poznać też zepsuty zakwas buraczany. Na takim produkcie zauważymy pleśń, która jest szarawa lub zielonkawa. Zakwas, który nie nadaje się do spożycia ma też mocny, piwniczy zapach. To oznaki, że produkt nadaje się tylko i wyłącznie do wyrzucenia. Nawet nie próbuj z niego w żaden sposób korzystać.

Zakwas się szybko psuje? Popełniasz jeden błąd

Gotowy zakwas zawsze trzymamy w lodówce. Jednak nie każde miejsce w chłodziarce się do tego nadaje. Jeśli postawisz słoik z zakwasem na drzwiach urządzenia, możesz mieć pewność, że bardzo szybko się zepsuje. Zmiana temperatur, która powstaje podczas zamykania i otwierania lodówki, negatywnie wpłynie na niego. To jest błąd, który wiele osób popełnia. Lepiej przechowywać produkt na półce wewnątrz lodówki.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie