Wielu popełnia błąd przy przechowywaniu zakwasu. Psuje się jeszcze przed świętami

Planujesz robić zakwas do barszczu czerwonego? Musisz pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Podpowiemy ci, jak rozpoznać, czy jest gotowy i wyjawimy, jakie błędy większość ludzi popełnia przy przechowywaniu. Dzięki tym wskazówkom nie zepsuje się od razu.

Zakwas z burakaZakwas z buraka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Barszcz na domowym zakwasie smakuje niezwykle pysznie i jest o wiele lepszy niż ten kupiony w sklepie. Gotowce nawet nie dorastają mu do pięt. Nie tylko smak i aromat znacznie się różni, ale i kolor jest głębszy i bardziej wyrazisty. Musimy jednak wiedzieć, że zakwas nie jest rzeczą łatwą do zrobienia i wymaga ogromu cierpliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Jak poznać, że zakwas jest już dobry?

Musimy zwrócić uwagę na smak, kolor i zapach - jest to podstawa. Jest kilka punktów, które pokazują, że zakwas jest gotowy do spożycia:

  • kolor ciemnoczerwony,
  • charakterystyczna pianka na wierzchu kiszonki,
  • kwaskowaty smak (nieco przypomina solankę z ogórków kiszonych),
  • mocno buraczany zapach z domieszką kwaskowatości.
zakwas z buraka
zakwas z buraka © Pixabay

Analogicznie w łatwy sposób możemy poznać też zepsuty zakwas buraczany. Na takim produkcie zauważymy pleśń, która jest szarawa lub zielonkawa. Zakwas, który nie nadaje się do spożycia ma też mocny, piwniczy zapach. To oznaki, że produkt nadaje się tylko i wyłącznie do wyrzucenia. Nawet nie próbuj z niego w żaden sposób korzystać.

Zakwas się szybko psuje? Popełniasz jeden błąd

Gotowy zakwas zawsze trzymamy w lodówce. Jednak nie każde miejsce w chłodziarce się do tego nadaje. Jeśli postawisz słoik z zakwasem na drzwiach urządzenia, możesz mieć pewność, że bardzo szybko się zepsuje. Zmiana temperatur, która powstaje podczas zamykania i otwierania lodówki, negatywnie wpłynie na niego. To jest błąd, który wiele osób popełnia. Lepiej przechowywać produkt na półce wewnątrz lodówki.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥