Zjadasz ser żółty po odkrojeniu pleśni? Nowe wyniki badań wyjaśniają, jak to wpływa na zdrowie

Jedzenie produktów z pleśnią to problem, który był szeroko opisywany. Jeszcze kilkanaście lat temu wystarczyło, że odkroiło się spleśniałą część i można było zjeść resztę. Ta tendencja zaczęła zanikać, gdyż nasza wiedza znacznie się zwiększyła. Teraz wiemy, że zarodniki szybko się rozprzestrzeniają i nie zawsze jesteśmy w stanie ich dostrzec. Spleśniały ser żółty należy wyrzucić. Jednak pewna technolożka żywności ma swoje zdanie na ten temat.

Ser żółty z pleśniąSer żółty z pleśnią
Źródło zdjęć: © Getty Images,
Paulina Hermann

Najszybciej psują się owoce i warzywa. Często też widzimy pleśń na gotowych daniach. W tym drugim przypadku najczęściej wynika ona z faktu, że zapominamy o tym posiłku i leży w odmętach lodówki. Spleśnieć mogą również jogurty, serki, twarożki oraz ser żółty. Pleśń nie omija też mięsa i pieczywa. Musimy też uważać na to, czy zepsuty produkt nie miał kontaktu z inną żywnością. Jeśli tak, powinniśmy wyrzucić obydwie rzeczy. Drobnoustroje bardzo szybko się przemieszczają. Koniecznie trzeba też umyć pojemniki lub talerze, na których zepsute produkty leżały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka duszki i pająki. Zrobią furorę na każdej imprezie halloweenowej

Jesz ser żółty po odkrojeniu pleśni? Oto co na ten temat mówią badania

Czy aby na pewno musimy wyrzucać cały produkt? Może wystarczy wrócić do praktyk sprzed kilkunastu lat i tylko odkroić zepsutą część? Będziecie mocno zaskoczeni tym, co teraz przeczytacie:

- Według Amerykańskiej Agencji do Spraw Bezpieczeństwa Żywności, z najnowszych badań wynika, że taki ser po odkrojeniu złej pleśni, czyli tej gnilnej, na ok. 2,5 cm, normalnie możecie potem spożyć. Użyć do pizzy, zapiekanek, zjeść na surowo - mówi technolożka żywienia dr Karolina Kowalczyk.
Ser żółty
Ser żółty © Getty Images,

Oznacza to, że taki ser żółty możemy spożywać i nic nam się nie stanie. Ekspertka zaznacza jednak, że wyjątek ten dotyczy serów twardych, jak gouda, emmentaler, gorgonzola lub lazur.

- Jeżeli chodzi o sery pleśniowe typowo miękkie jak camembert bądź brie, takiego sera, po uwidocznieniu złej pleśni gnilnej, nie wolno jeść. Trzeba go natychmiast wyrzucić - dodaje.

Zdania internautów są podzielone. Niektórzy nie mają z tym problemu i postępują w taki sposób od wielu lat, inni patrzą na takie praktyki z oburzeniem. Pojawiły się też komentarze mówiące o tym, że trzeba kupować tyle, ile się zje.

"Mój dziadek zawsze jadał sery z pleśnią i zawsze mówił, że tam pełno penicyliny nigdy nie chorował" - czytamy w jednym komentarzu.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości