Z trzech składników i bez pieczenia robię pyszne ciasto. Ślinka cieknie na sam widok

Ten wspaniały przekładaniec dosłownie oczarowuje podniebienia. Sprawia wrażenie, jakby był chmurką połączoną z lekko chrupiącym akcentem. A najpiękniejsze w tym wszystkim jest to, że taki deser zrobisz z trzech składników. Nie włączaj piekarnika, nie przyda się.

Kremowy deser na herbatnikach przygotujesz w ekspresowym tempieKremowy deser na herbatnikach przygotujesz w ekspresowym tempie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szybko, łatwo i bezboleśnie - tak przygotujesz to pyszne ciasto na herbatnikach bez pieczenia. Wystarczy ubić masę z dwóch składników i przełożyć ją kilka razy kruchymi ciasteczkami. To proste i w tej prostocie genialne rozwiązanie na szybki (może nawet awaryjny) deser. Koniecznie zapisz sobie ten przepis na później.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne ciasteczka staną się hitem tej jesieni. Nie sposób oderwać od nich wzroku

Kremowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach. Łatwiej się nie da

Jeśli nie masz pomysłu, czasu czy choćby nawet ochoty na zabawę w cukiernika, podaj gościom ten kremowy deser na herbatnikach. Ciasteczkowy przekładaniec z puszystą masą z mleka zagęszczonego to strzał w dziesiątkę. A jeśli lubisz eksperymentować, zamień klasyczne herbatniki na krakersy.

Baza, która składa się z trzech składników, jest absolutnie wystarczająca, by stworzyć przepyszny deser. Bez obaw jednak możesz kombinować i dodawać ulubione smaki. Mleczną piankę warto wzbogacić waniliowym akcentem, skórką z pomarańczy czy kawą rozpuszczalną, która nada całości wyrafinowanego smaku.

Taki deser podać warto z owocowymi musami na gorąco, które fantastycznie wtopią się w kremową strukturę ciasta. Świetnie pasować będą też lody czy świeże owoce. To oczywiście jedynie sugestia - doskonałym wyjściem jest też podanie deseru solo. Bez dodatków zachwyca najbardziej.

Doskonale sprawdzą się ciemne herbatniki lub krakersy
Doskonale sprawdzą się ciemne herbatniki lub krakersy © Canva

Ekspresowe ciasto bez pieczenia. Przepis

Składniki:

  • 800 g mleka zagęszczonego,
  • 600 g herbatników, najlepiej ciemnych,
  • 3 cytryny.

Przygotowanie:

  1. Z cytryn wyciśnij sok. Gotowy połącz z mlekiem zagęszczonym. Miksuj całość na wysokich obrotach, aż powstanie jednolita masa.
  2. Dno blachy (20x20) wyłóż ciasno herbatnikami.
  3. Powstałą masę podziel na cztery części. Jedną wylej na warstwę herbatników.
  4. Masę przykryj kolejną warstwę herbatników i powtarzaj czynność do wyczerpania masy.
  5. Wierzch posyp rozdrobnionymi drobno ciastkami.
  6. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  7. Podawaj na zimno z owocowymi musami lub lodami.

Przepis pochodzi z kanału YouTube "Smaczny.tv".

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy