Z trzech składników i bez pieczenia robię pyszne ciasto. Ślinka cieknie na sam widok
Ten wspaniały przekładaniec dosłownie oczarowuje podniebienia. Sprawia wrażenie, jakby był chmurką połączoną z lekko chrupiącym akcentem. A najpiękniejsze w tym wszystkim jest to, że taki deser zrobisz z trzech składników. Nie włączaj piekarnika, nie przyda się.
30.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:23
Szybko, łatwo i bezboleśnie - tak przygotujesz to pyszne ciasto na herbatnikach bez pieczenia. Wystarczy ubić masę z dwóch składników i przełożyć ją kilka razy kruchymi ciasteczkami. To proste i w tej prostocie genialne rozwiązanie na szybki (może nawet awaryjny) deser. Koniecznie zapisz sobie ten przepis na później.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach. Łatwiej się nie da
Jeśli nie masz pomysłu, czasu czy choćby nawet ochoty na zabawę w cukiernika, podaj gościom ten kremowy deser na herbatnikach. Ciasteczkowy przekładaniec z puszystą masą z mleka zagęszczonego to strzał w dziesiątkę. A jeśli lubisz eksperymentować, zamień klasyczne herbatniki na krakersy.
Baza, która składa się z trzech składników, jest absolutnie wystarczająca, by stworzyć przepyszny deser. Bez obaw jednak możesz kombinować i dodawać ulubione smaki. Mleczną piankę warto wzbogacić waniliowym akcentem, skórką z pomarańczy czy kawą rozpuszczalną, która nada całości wyrafinowanego smaku.
Taki deser podać warto z owocowymi musami na gorąco, które fantastycznie wtopią się w kremową strukturę ciasta. Świetnie pasować będą też lody czy świeże owoce. To oczywiście jedynie sugestia - doskonałym wyjściem jest też podanie deseru solo. Bez dodatków zachwyca najbardziej.
Ekspresowe ciasto bez pieczenia. Przepis
Składniki:
- 800 g mleka zagęszczonego,
- 600 g herbatników, najlepiej ciemnych,
- 3 cytryny.
Przygotowanie:
- Z cytryn wyciśnij sok. Gotowy połącz z mlekiem zagęszczonym. Miksuj całość na wysokich obrotach, aż powstanie jednolita masa.
- Dno blachy (20x20) wyłóż ciasno herbatnikami.
- Powstałą masę podziel na cztery części. Jedną wylej na warstwę herbatników.
- Masę przykryj kolejną warstwę herbatników i powtarzaj czynność do wyczerpania masy.
- Wierzch posyp rozdrobnionymi drobno ciastkami.
- Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Podawaj na zimno z owocowymi musami lub lodami.
Przepis pochodzi z kanału YouTube "Smaczny.tv".