Z trzech składników i bez pieczenia robię pyszne ciasto. Ślinka cieknie na sam widok

Ten wspaniały przekładaniec dosłownie oczarowuje podniebienia. Sprawia wrażenie, jakby był chmurką połączoną z lekko chrupiącym akcentem. A najpiękniejsze w tym wszystkim jest to, że taki deser zrobisz z trzech składników. Nie włączaj piekarnika, nie przyda się.

Kremowy deser na herbatnikach przygotujesz w ekspresowym tempieKremowy deser na herbatnikach przygotujesz w ekspresowym tempie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szybko, łatwo i bezboleśnie - tak przygotujesz to pyszne ciasto na herbatnikach bez pieczenia. Wystarczy ubić masę z dwóch składników i przełożyć ją kilka razy kruchymi ciasteczkami. To proste i w tej prostocie genialne rozwiązanie na szybki (może nawet awaryjny) deser. Koniecznie zapisz sobie ten przepis na później.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne ciasteczka staną się hitem tej jesieni. Nie sposób oderwać od nich wzroku

Kremowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach. Łatwiej się nie da

Jeśli nie masz pomysłu, czasu czy choćby nawet ochoty na zabawę w cukiernika, podaj gościom ten kremowy deser na herbatnikach. Ciasteczkowy przekładaniec z puszystą masą z mleka zagęszczonego to strzał w dziesiątkę. A jeśli lubisz eksperymentować, zamień klasyczne herbatniki na krakersy.

Baza, która składa się z trzech składników, jest absolutnie wystarczająca, by stworzyć przepyszny deser. Bez obaw jednak możesz kombinować i dodawać ulubione smaki. Mleczną piankę warto wzbogacić waniliowym akcentem, skórką z pomarańczy czy kawą rozpuszczalną, która nada całości wyrafinowanego smaku.

Taki deser podać warto z owocowymi musami na gorąco, które fantastycznie wtopią się w kremową strukturę ciasta. Świetnie pasować będą też lody czy świeże owoce. To oczywiście jedynie sugestia - doskonałym wyjściem jest też podanie deseru solo. Bez dodatków zachwyca najbardziej.

Doskonale sprawdzą się ciemne herbatniki lub krakersy
Doskonale sprawdzą się ciemne herbatniki lub krakersy © Canva

Ekspresowe ciasto bez pieczenia. Przepis

Składniki:

  • 800 g mleka zagęszczonego,
  • 600 g herbatników, najlepiej ciemnych,
  • 3 cytryny.

Przygotowanie:

  1. Z cytryn wyciśnij sok. Gotowy połącz z mlekiem zagęszczonym. Miksuj całość na wysokich obrotach, aż powstanie jednolita masa.
  2. Dno blachy (20x20) wyłóż ciasno herbatnikami.
  3. Powstałą masę podziel na cztery części. Jedną wylej na warstwę herbatników.
  4. Masę przykryj kolejną warstwę herbatników i powtarzaj czynność do wyczerpania masy.
  5. Wierzch posyp rozdrobnionymi drobno ciastkami.
  6. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  7. Podawaj na zimno z owocowymi musami lub lodami.

Przepis pochodzi z kanału YouTube "Smaczny.tv".

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇