PrzepisDeseryNieudany biszkopt to nic straconego. Przepis z PRLu uratuje deser

Nieudany biszkopt to nic straconego. Przepis z PRLu uratuje deser

Bajaderki uratują niejeden deser, który pierwotnie miał wyglądać zupełnie inaczej. Kuliste ciasteczka z cukierniczych resztek to przepis zgodny z trendem "zero waste", który w polskich domach znany jest już od wielu lat.

Bajaderki  - Pyszności
Bajaderki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

27.10.2023 09:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nawet najlepszy cukiernik zalicza czasem wpadkę. Może być to pokruszony biszkopt, nieudany placek czy zakalec. Kiedy goście mają pojawić się za chwilę u progu drzwi, a pieczenie nie wyszło tak, jak powinno, z pomocą przychodzi przepis na bajaderki. Kultowy w PRL i nieco zapomniany obecnie przepis powinien obowiązkowo znaleźć się w każdym domu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a trud włożony w pieczenie zamieni się w małe słodkości. Chociaż w ostatnim czasie prym wiodły "kulki mocy", głównie dzięki Annie Lewandowskiej, to w tych bajaderkach tkwi równie duża siła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skąd się wzięły bajaderki?

Zgrabne kulki znane w Warszawie były już 100 lat temu. O tym, skąd pochodzi ich nazwa, krążą jedynie pogłoski. Mówi się, że powstałą na cześć operetki Emmericha Kalmana z 1921 r. zatytułowanej "Bajadera". Tytułową postacią jest tutaj egzotyczna tancerka z harem pewnego sułtana, odgrywająca rolę femme fatale. W warszawskiej gwarze słowo "bajadera" oznacza również sytuację, w której zapominamy o jakimś wydarzeniu lub rzeczy.

Bajaderki  - Pyszności
Bajaderki - Pyszności© Licencjodawca

Bajaderki powstają z okruchów cukierniczych, których nie brakuje na produkcji. Szkoda wyrzucać dobre skrawki, więc zamienienie ich w ciasteczko z rumowym aromatem jest naprawdę dobrym rozwiązaniem. Przyjmuje wszystko, jednak dobrej jakości. Bajaderka z kiepskich składników będzie po prostu niesmaczna.

Bajaderki

Składniki:

  • 0,5 kg biszkoptów, babki, ciasta czekoladowego lub drożdżowego, koniecznie bez kremów i galaretek,
  • kilka herbatników maślanych,
  • pół szklanki mleka,
  • 350 g dżemu, najlepiej porzeczkowego lub powideł śliwkowych,
  • 125 g masła,
  • pół szklanki cukru (można pominąć w przypadku słodkich ciast),
  • 125 g masła,
  • olejek rumowy lub rum,
  • pół szklanki namoczonych rodzynków,
  • 4 łyżki masła orzechowego lub kremu czekoladowego,
  • 3-4 łyżki kakao (mniej, gdy bazą jest ciasto czekoladowe),
  • wiórki kokosowe do obtoczenia,
  • polewa czekoladowa.


Sposób przygotowania:

  1. Ciasto dokładnie pokrusz na mniejsze kawałki wraz z herbatnikami.
  2. W garnku zagotuj mleko z masłem kakao i cukrem. Gdy przestygnie, wlej do ciasta.
  3. Dodaj dżem, masło czekoladowe, olejek rumowy, rodzynki i wymieszaj.
  4. Z powstałej masy formuj kulki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych lub polewie czekoladowej.
  5. Odstaw do zastygnięcia polewy. Schłódź w lodówce. Smacznego!