PrzepisDeseryNieudany biszkopt to nic straconego. Przepis z PRLu uratuje deser

Nieudany biszkopt to nic straconego. Przepis z PRLu uratuje deser

Bajaderki  - Pyszności
Bajaderki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

27.10.2023 09:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Bajaderki uratują niejeden deser, który pierwotnie miał wyglądać zupełnie inaczej. Kuliste ciasteczka z cukierniczych resztek to przepis zgodny z trendem "zero waste", który w polskich domach znany jest już od wielu lat.

Nawet najlepszy cukiernik zalicza czasem wpadkę. Może być to pokruszony biszkopt, nieudany placek czy zakalec. Kiedy goście mają pojawić się za chwilę u progu drzwi, a pieczenie nie wyszło tak, jak powinno, z pomocą przychodzi przepis na bajaderki. Kultowy w PRL i nieco zapomniany obecnie przepis powinien obowiązkowo znaleźć się w każdym domu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a trud włożony w pieczenie zamieni się w małe słodkości. Chociaż w ostatnim czasie prym wiodły "kulki mocy", głównie dzięki Annie Lewandowskiej, to w tych bajaderkach tkwi równie duża siła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skąd się wzięły bajaderki?

Zgrabne kulki znane w Warszawie były już 100 lat temu. O tym, skąd pochodzi ich nazwa, krążą jedynie pogłoski. Mówi się, że powstałą na cześć operetki Emmericha Kalmana z 1921 r. zatytułowanej "Bajadera". Tytułową postacią jest tutaj egzotyczna tancerka z harem pewnego sułtana, odgrywająca rolę femme fatale. W warszawskiej gwarze słowo "bajadera" oznacza również sytuację, w której zapominamy o jakimś wydarzeniu lub rzeczy.

Bajaderki  - Pyszności
Bajaderki - Pyszności© Licencjodawca

Bajaderki powstają z okruchów cukierniczych, których nie brakuje na produkcji. Szkoda wyrzucać dobre skrawki, więc zamienienie ich w ciasteczko z rumowym aromatem jest naprawdę dobrym rozwiązaniem. Przyjmuje wszystko, jednak dobrej jakości. Bajaderka z kiepskich składników będzie po prostu niesmaczna.

Bajaderki

Składniki:

  • 0,5 kg biszkoptów, babki, ciasta czekoladowego lub drożdżowego, koniecznie bez kremów i galaretek,
  • kilka herbatników maślanych,
  • pół szklanki mleka,
  • 350 g dżemu, najlepiej porzeczkowego lub powideł śliwkowych,
  • 125 g masła,
  • pół szklanki cukru (można pominąć w przypadku słodkich ciast),
  • 125 g masła,
  • olejek rumowy lub rum,
  • pół szklanki namoczonych rodzynków,
  • 4 łyżki masła orzechowego lub kremu czekoladowego,
  • 3-4 łyżki kakao (mniej, gdy bazą jest ciasto czekoladowe),
  • wiórki kokosowe do obtoczenia,
  • polewa czekoladowa.


Sposób przygotowania:

  1. Ciasto dokładnie pokrusz na mniejsze kawałki wraz z herbatnikami.
  2. W garnku zagotuj mleko z masłem kakao i cukrem. Gdy przestygnie, wlej do ciasta.
  3. Dodaj dżem, masło czekoladowe, olejek rumowy, rodzynki i wymieszaj.
  4. Z powstałej masy formuj kulki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych lub polewie czekoladowej.
  5. Odstaw do zastygnięcia polewy. Schłódź w lodówce. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także