Nieudany biszkopt to nic straconego. Przepis z PRLu uratuje deser
Bajaderki uratują niejeden deser, który pierwotnie miał wyglądać zupełnie inaczej. Kuliste ciasteczka z cukierniczych resztek to przepis zgodny z trendem "zero waste", który w polskich domach znany jest już od wielu lat.
27.10.2023 09:48
Nawet najlepszy cukiernik zalicza czasem wpadkę. Może być to pokruszony biszkopt, nieudany placek czy zakalec. Kiedy goście mają pojawić się za chwilę u progu drzwi, a pieczenie nie wyszło tak, jak powinno, z pomocą przychodzi przepis na bajaderki. Kultowy w PRL i nieco zapomniany obecnie przepis powinien obowiązkowo znaleźć się w każdym domu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a trud włożony w pieczenie zamieni się w małe słodkości. Chociaż w ostatnim czasie prym wiodły "kulki mocy", głównie dzięki Annie Lewandowskiej, to w tych bajaderkach tkwi równie duża siła.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Skąd się wzięły bajaderki?
Zgrabne kulki znane w Warszawie były już 100 lat temu. O tym, skąd pochodzi ich nazwa, krążą jedynie pogłoski. Mówi się, że powstałą na cześć operetki Emmericha Kalmana z 1921 r. zatytułowanej "Bajadera". Tytułową postacią jest tutaj egzotyczna tancerka z harem pewnego sułtana, odgrywająca rolę femme fatale. W warszawskiej gwarze słowo "bajadera" oznacza również sytuację, w której zapominamy o jakimś wydarzeniu lub rzeczy.
Bajaderki powstają z okruchów cukierniczych, których nie brakuje na produkcji. Szkoda wyrzucać dobre skrawki, więc zamienienie ich w ciasteczko z rumowym aromatem jest naprawdę dobrym rozwiązaniem. Przyjmuje wszystko, jednak dobrej jakości. Bajaderka z kiepskich składników będzie po prostu niesmaczna.
Bajaderki
Składniki:
- 0,5 kg biszkoptów, babki, ciasta czekoladowego lub drożdżowego, koniecznie bez kremów i galaretek,
- kilka herbatników maślanych,
- pół szklanki mleka,
- 350 g dżemu, najlepiej porzeczkowego lub powideł śliwkowych,
- 125 g masła,
- pół szklanki cukru (można pominąć w przypadku słodkich ciast),
- 125 g masła,
- olejek rumowy lub rum,
- pół szklanki namoczonych rodzynków,
- 4 łyżki masła orzechowego lub kremu czekoladowego,
- 3-4 łyżki kakao (mniej, gdy bazą jest ciasto czekoladowe),
- wiórki kokosowe do obtoczenia,
- polewa czekoladowa.
Sposób przygotowania:
- Ciasto dokładnie pokrusz na mniejsze kawałki wraz z herbatnikami.
- W garnku zagotuj mleko z masłem kakao i cukrem. Gdy przestygnie, wlej do ciasta.
- Dodaj dżem, masło czekoladowe, olejek rumowy, rodzynki i wymieszaj.
- Z powstałej masy formuj kulki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych lub polewie czekoladowej.
- Odstaw do zastygnięcia polewy. Schłódź w lodówce. Smacznego!