Moja babcia robi rogaliki bez cukru i jajek. I tak wychodzą kruche i delikatne

Są tak pyszne, że kiedy babcia wykłada je na talerz, to wszyscy zaczynają wiwatować. Rogaliki bez cukru i jajek to kulinarne cudo, którego nie powstydziłby się żaden cukierniczy mistrz. A to wszystko zrobione z kilku składników wspartych wieloletnim doświadczeniem babci.

Najbardziej kruche rogaliki. Zrób je samNajbardziej kruche rogaliki. Zrób je sam
Źródło zdjęć: © canva.com

Nie ma to jak kruche ciasteczka do kawy czy herbaty! Kiedy potrzebujemy się w nie zaopatrzyć, zwykle udajemy się do pierwszej lepszej cukierni. W końcu takie słodycze to nic trudnego, dlatego pozwalamy sobie w tej kwestii zaufać nieznajomych. Zdarza się jednak, że rezygnujemy z tego pomysłu i ciasteczka przyrządzamy sami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chlebek z zieloną niespodzianką to moje najnowsze odkrycie. Wszyscy zajadają ze smakiem

W takich sytuacjach pierwszym przepisem, jaki przychodzi nam na myśl, są kruche rogaliki według przepisu babci. Wystarczą trzy składniki (lub cztery, o ile chcemy je wypełnić dżemem czy marmoladą), żeby uzyskać idealnie ciastka deserowe, dzięki którym poczujesz się jak w słynnej francuskiej dzielnicy Saint Germain de Pres. Co ciekawe, do ich przyrządzenia nie potrzeba nawet jajek. To niemożliwe? To się nie uda? To bezeceństwo? Odwołasz te słowa gdy spróbujesz rogalików!

Poniżej pełna receptura i sposób przygotowania. Uwierz nam — poradzisz sobie z tym przepisem nawet jeśli nigdy wcześniej nie przygotowywałeś niczego podobnego. Powodzenia!

Kruche rogaliki bez jajek

Składniki:

  • 3 szklaki mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.,
  • Dżem, marmolada lub cukier puder (opcjonalnie).
Te rogaliki przygotujesz w kilka chwil
Te rogaliki przygotujesz w kilka chwil © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicy usyp kopiec z mąki. Wlej do niego śmietanę i dodaj zimne masło. Całość posiekaj nożem, a dopiero później wyrób dłońmi. Masę uformuj w kulę.
  2. Tak powstałe ciasto podziel na 5 równych kawałków. Każdy z nich cienko rozwałkuj i wykrój z nich po 8 trójkącików.
  3. Czas na nadzienie (lub jego brak). Wyłóż je na środek każdego trójkącika i zawiń, zaczynając od podstawy, a na czubku kończąc.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Następnie ułóż na niej rogaliki — postaraj się to zrobić tak, żeby się ze sobą nie stykały. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
  5. Pieczenie powinno wynosić około 20 minut. Po tym czasie, gdy rogaliki będą już zarumienione, wyjmij je i ostudź. Na koniec posyp cukrem pudrem — jeśli chcesz. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej