WAŻNE
TERAZ

Nagroda Nobla z ekonomii przyznana

Przepis na te ciasteczka krąży w mojej rodzinie od lat. Za każdym razem robią furorę

Ciastka grzybki to pyszny deser, który od lat cieszy się dużą popularnością. Są łatwe do zrobienia, a ich smak jest po prostu obłędny.

Youtube- Screen z kanału Lvivska PaniYoutube- Screen z kanału Lvivska Pani
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Dla wielu z nas, wspomnienia z dzieciństwa często wiążą się z ulubionym deserem, którym często były ciasteczka z maszynki, krem sułtański czy ciepłe lody. Dziś chcielibyśmy podzielić się przepisem na wyjątkowe ciasteczka grzybki, które cieszą się ogromną popularnością od wielu lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowa bagietka z jajecznicą zapiekana w boczku

Te małe słodkości, przypominające wyglądem leśne grzybki, wciąż potrafią zachwycić swoim wyglądem i smakiem. Chociaż mogą wydawać się skomplikowane w przygotowaniu, to w rzeczywistości są dość łatwe do wykonania, a ich smak jest prawdziwą poezją.

Ciasteczka grzybki - przepis

W czasach PRL-u dostępność fantazyjnych słodyczy w sklepach była ograniczona, a puste półki sklepowe musiały być rekompensowane inwencją twórczą. To właśnie wtedy narodziła się wyjątkowa receptura na słodkie ciasteczka grzybki. Wiele z nas pamięta, jak nasze mamy czy babcie przygotowywały te smakołyki.

Wyglądają one jak dzieło sztuki, ale wcale nie są trudne do przygotowania. Wystarczy przygotować kruche ciasto, słodką masę budyniową i czekoladową polewę, a potem wszystko złożyć w całość. Kto raz spróbuje tych kultowych ciasteczek, na pewno będzie do nich wracać.

Składniki na ciasto:

  • 120 g cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 500 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • odrobina soli,
  • 1 kostka masła (200 g).

Składniki na masę budyniową:

  • 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 3 szklanki mleka,
  • cukier puder wg uznania,
  • 1 kostka masła (200 g).

Składniki na polewę:

  • ⅓ tabliczki czekolady mlecznej,
  • 1 tabliczka czekolady deserowej.

Przygotowanie:

  1. Mąkę łączymy ze szklanką cukru pudru, dodajemy proszek do pieczenia i sól, po chwili mieszamy wszystko dłońmi lub mikserem. Do mieszanki przekładamy pokrojone w kostkę chłodne masło oraz 4 żółtka jaj. Znów wyrabiamy ręcznie, aby powstała zwarta i aksamitna masa. Zawijamy ją w folię i wkładamy na 60 minut do zamrażalnika.
  2. Po tym czasie wyciągamy ciasto i przekrawamy na pół. Pierwszą porcję jeszcze raz dzielimy na 2 części. Bierzemy największy kawałek i rozwałkowujemy go. Wykrawamy z niego kółka przy użyciu szklanki (jej średnica powinna być trochę większa od średnicy metalowych foremek). Teraz wyciętymi kawałeczkami ciasta zaczynamy obklejać zewnętrzną stronę foremek. Bierzemy drugą część ciasta i ją również rozwałkowujemy. Przy pomocy odrobinę mniejszej szklanki wykrawamy następne krążki. Na ich środku wycinamy mniejsze otwory, w które ulokujemy nóżki grzybów.
  3. Z ostatniego kawałka ciasta formujemy pieńki. Wszystkie elementy umieszczamy na blaszce i wkładamy do chłodziarki na ok. pół godziny. Po tym czasie ciasteczka wstawiamy do piekarnika – w temp. 180 st. C pieczemy przez 10 minut.
  4. Od razu zabieramy się za zrobienie masy budyniowej wg receptury na opakowaniu. Na końcu ją dosładzamy. Gdy krem się wystudzi, łączymy go sukcesywnie z miękkim masłem ubitym na puch. Budyń rozmieszczamy w upieczonych babeczkach i na każdej z nich kładziemy krążek ciastka z otworem, lekko dociskamy. Ciasteczka powinny się schłodzić.
  5. W międzyczasie robimy polewę. Obie czekolady roztapiamy (kilka kostek ciemnej czekolady zachowujemy – ozdobimy nimi deser). Po upieczeniu i wyschnięciu pieńki otulamy w mlecznej czekoladzie, a potem dekorujemy startą deserową czekoladą.
  6. Resztą polewy smarujemy zimne kapelusze. Teraz składamy grzybki w całość.

Ciasteczka grzybki to nie tylko wyjątkowy smak, ale także nostalgiczne wspomnienie z dzieciństwa. Teraz, dzięki temu przepisowi, możecie przygotować je samodzielnie i podzielić się nimi z rodziną i przyjaciółmi. To doskonała okazja, aby odkryć magię tych wyjątkowych słodkości i stworzyć własne smakowe wspomnienia. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany