Przepis na te ciasteczka krąży w mojej rodzinie od lat. Za każdym razem robią furorę
Ciastka grzybki to pyszny deser, który od lat cieszy się dużą popularnością. Są łatwe do zrobienia, a ich smak jest po prostu obłędny.
Dla wielu z nas, wspomnienia z dzieciństwa często wiążą się z ulubionym deserem, którym często były ciasteczka z maszynki, krem sułtański czy ciepłe lody. Dziś chcielibyśmy podzielić się przepisem na wyjątkowe ciasteczka grzybki, które cieszą się ogromną popularnością od wielu lat.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śniadaniowa bagietka z jajecznicą zapiekana w boczku
Te małe słodkości, przypominające wyglądem leśne grzybki, wciąż potrafią zachwycić swoim wyglądem i smakiem. Chociaż mogą wydawać się skomplikowane w przygotowaniu, to w rzeczywistości są dość łatwe do wykonania, a ich smak jest prawdziwą poezją.
Ciasteczka grzybki - przepis
W czasach PRL-u dostępność fantazyjnych słodyczy w sklepach była ograniczona, a puste półki sklepowe musiały być rekompensowane inwencją twórczą. To właśnie wtedy narodziła się wyjątkowa receptura na słodkie ciasteczka grzybki. Wiele z nas pamięta, jak nasze mamy czy babcie przygotowywały te smakołyki.
Wyglądają one jak dzieło sztuki, ale wcale nie są trudne do przygotowania. Wystarczy przygotować kruche ciasto, słodką masę budyniową i czekoladową polewę, a potem wszystko złożyć w całość. Kto raz spróbuje tych kultowych ciasteczek, na pewno będzie do nich wracać.
Składniki na ciasto:
- 120 g cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 500 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- odrobina soli,
- 1 kostka masła (200 g).
Składniki na masę budyniową:
- 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego,
- 3 szklanki mleka,
- cukier puder wg uznania,
- 1 kostka masła (200 g).
Składniki na polewę:
- ⅓ tabliczki czekolady mlecznej,
- 1 tabliczka czekolady deserowej.
Przygotowanie:
- Mąkę łączymy ze szklanką cukru pudru, dodajemy proszek do pieczenia i sól, po chwili mieszamy wszystko dłońmi lub mikserem. Do mieszanki przekładamy pokrojone w kostkę chłodne masło oraz 4 żółtka jaj. Znów wyrabiamy ręcznie, aby powstała zwarta i aksamitna masa. Zawijamy ją w folię i wkładamy na 60 minut do zamrażalnika.
- Po tym czasie wyciągamy ciasto i przekrawamy na pół. Pierwszą porcję jeszcze raz dzielimy na 2 części. Bierzemy największy kawałek i rozwałkowujemy go. Wykrawamy z niego kółka przy użyciu szklanki (jej średnica powinna być trochę większa od średnicy metalowych foremek). Teraz wyciętymi kawałeczkami ciasta zaczynamy obklejać zewnętrzną stronę foremek. Bierzemy drugą część ciasta i ją również rozwałkowujemy. Przy pomocy odrobinę mniejszej szklanki wykrawamy następne krążki. Na ich środku wycinamy mniejsze otwory, w które ulokujemy nóżki grzybów.
- Z ostatniego kawałka ciasta formujemy pieńki. Wszystkie elementy umieszczamy na blaszce i wkładamy do chłodziarki na ok. pół godziny. Po tym czasie ciasteczka wstawiamy do piekarnika – w temp. 180 st. C pieczemy przez 10 minut.
- Od razu zabieramy się za zrobienie masy budyniowej wg receptury na opakowaniu. Na końcu ją dosładzamy. Gdy krem się wystudzi, łączymy go sukcesywnie z miękkim masłem ubitym na puch. Budyń rozmieszczamy w upieczonych babeczkach i na każdej z nich kładziemy krążek ciastka z otworem, lekko dociskamy. Ciasteczka powinny się schłodzić.
- W międzyczasie robimy polewę. Obie czekolady roztapiamy (kilka kostek ciemnej czekolady zachowujemy – ozdobimy nimi deser). Po upieczeniu i wyschnięciu pieńki otulamy w mlecznej czekoladzie, a potem dekorujemy startą deserową czekoladą.
- Resztą polewy smarujemy zimne kapelusze. Teraz składamy grzybki w całość.
Ciasteczka grzybki to nie tylko wyjątkowy smak, ale także nostalgiczne wspomnienie z dzieciństwa. Teraz, dzięki temu przepisowi, możecie przygotować je samodzielnie i podzielić się nimi z rodziną i przyjaciółmi. To doskonała okazja, aby odkryć magię tych wyjątkowych słodkości i stworzyć własne smakowe wspomnienia. Smacznego!