InspiracjePrzepis na te ciasteczka krąży w mojej rodzinie od lat. Za każdym razem robią furorę

Przepis na te ciasteczka krąży w mojej rodzinie od lat. Za każdym razem robią furorę

Youtube- Screen z kanału Lvivska Pani
Youtube- Screen z kanału Lvivska Pani
Źródło zdjęć: © YouTube
08.10.2023 13:31

Ciastka grzybki to pyszny deser, który od lat cieszy się dużą popularnością. Są łatwe do zrobienia, a ich smak jest po prostu obłędny.

Dla wielu z nas, wspomnienia z dzieciństwa często wiążą się z ulubionym deserem, którym często były ciasteczka z maszynki, krem sułtański czy ciepłe lody. Dziś chcielibyśmy podzielić się przepisem na wyjątkowe ciasteczka grzybki, które cieszą się ogromną popularnością od wielu lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te małe słodkości, przypominające wyglądem leśne grzybki, wciąż potrafią zachwycić swoim wyglądem i smakiem. Chociaż mogą wydawać się skomplikowane w przygotowaniu, to w rzeczywistości są dość łatwe do wykonania, a ich smak jest prawdziwą poezją.

Ciasteczka grzybki - przepis

W czasach PRL-u dostępność fantazyjnych słodyczy w sklepach była ograniczona, a puste półki sklepowe musiały być rekompensowane inwencją twórczą. To właśnie wtedy narodziła się wyjątkowa receptura na słodkie ciasteczka grzybki. Wiele z nas pamięta, jak nasze mamy czy babcie przygotowywały te smakołyki.

Wyglądają one jak dzieło sztuki, ale wcale nie są trudne do przygotowania. Wystarczy przygotować kruche ciasto, słodką masę budyniową i czekoladową polewę, a potem wszystko złożyć w całość. Kto raz spróbuje tych kultowych ciasteczek, na pewno będzie do nich wracać.

Składniki na ciasto:

  • 120 g cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 500 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • odrobina soli,
  • 1 kostka masła (200 g).

Składniki na masę budyniową:

  • 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 3 szklanki mleka,
  • cukier puder wg uznania,
  • 1 kostka masła (200 g).

Składniki na polewę:

  • ⅓ tabliczki czekolady mlecznej,
  • 1 tabliczka czekolady deserowej.

Przygotowanie:

  1. Mąkę łączymy ze szklanką cukru pudru, dodajemy proszek do pieczenia i sól, po chwili mieszamy wszystko dłońmi lub mikserem. Do mieszanki przekładamy pokrojone w kostkę chłodne masło oraz 4 żółtka jaj. Znów wyrabiamy ręcznie, aby powstała zwarta i aksamitna masa. Zawijamy ją w folię i wkładamy na 60 minut do zamrażalnika.
  2. Po tym czasie wyciągamy ciasto i przekrawamy na pół. Pierwszą porcję jeszcze raz dzielimy na 2 części. Bierzemy największy kawałek i rozwałkowujemy go. Wykrawamy z niego kółka przy użyciu szklanki (jej średnica powinna być trochę większa od średnicy metalowych foremek). Teraz wyciętymi kawałeczkami ciasta zaczynamy obklejać zewnętrzną stronę foremek. Bierzemy drugą część ciasta i ją również rozwałkowujemy. Przy pomocy odrobinę mniejszej szklanki wykrawamy następne krążki. Na ich środku wycinamy mniejsze otwory, w które ulokujemy nóżki grzybów.
  3. Z ostatniego kawałka ciasta formujemy pieńki. Wszystkie elementy umieszczamy na blaszce i wkładamy do chłodziarki na ok. pół godziny. Po tym czasie ciasteczka wstawiamy do piekarnika – w temp. 180 st. C pieczemy przez 10 minut.
  4. Od razu zabieramy się za zrobienie masy budyniowej wg receptury na opakowaniu. Na końcu ją dosładzamy. Gdy krem się wystudzi, łączymy go sukcesywnie z miękkim masłem ubitym na puch. Budyń rozmieszczamy w upieczonych babeczkach i na każdej z nich kładziemy krążek ciastka z otworem, lekko dociskamy. Ciasteczka powinny się schłodzić.
  5. W międzyczasie robimy polewę. Obie czekolady roztapiamy (kilka kostek ciemnej czekolady zachowujemy – ozdobimy nimi deser). Po upieczeniu i wyschnięciu pieńki otulamy w mlecznej czekoladzie, a potem dekorujemy startą deserową czekoladą.
  6. Resztą polewy smarujemy zimne kapelusze. Teraz składamy grzybki w całość.

Ciasteczka grzybki to nie tylko wyjątkowy smak, ale także nostalgiczne wspomnienie z dzieciństwa. Teraz, dzięki temu przepisowi, możecie przygotować je samodzielnie i podzielić się nimi z rodziną i przyjaciółmi. To doskonała okazja, aby odkryć magię tych wyjątkowych słodkości i stworzyć własne smakowe wspomnienia. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także