InspiracjePrzepis na te ciasteczka krąży w mojej rodzinie od lat. Za każdym razem robią furorę

Przepis na te ciasteczka krąży w mojej rodzinie od lat. Za każdym razem robią furorę

Ciastka grzybki to pyszny deser, który od lat cieszy się dużą popularnością. Są łatwe do zrobienia, a ich smak jest po prostu obłędny.

Youtube- Screen z kanału Lvivska Pani
Youtube- Screen z kanału Lvivska Pani
Źródło zdjęć: © YouTube

Dla wielu z nas, wspomnienia z dzieciństwa często wiążą się z ulubionym deserem, którym często były ciasteczka z maszynki, krem sułtański czy ciepłe lody. Dziś chcielibyśmy podzielić się przepisem na wyjątkowe ciasteczka grzybki, które cieszą się ogromną popularnością od wielu lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowa bagietka z jajecznicą zapiekana w boczku

Te małe słodkości, przypominające wyglądem leśne grzybki, wciąż potrafią zachwycić swoim wyglądem i smakiem. Chociaż mogą wydawać się skomplikowane w przygotowaniu, to w rzeczywistości są dość łatwe do wykonania, a ich smak jest prawdziwą poezją.

Ciasteczka grzybki - przepis

W czasach PRL-u dostępność fantazyjnych słodyczy w sklepach była ograniczona, a puste półki sklepowe musiały być rekompensowane inwencją twórczą. To właśnie wtedy narodziła się wyjątkowa receptura na słodkie ciasteczka grzybki. Wiele z nas pamięta, jak nasze mamy czy babcie przygotowywały te smakołyki.

Wyglądają one jak dzieło sztuki, ale wcale nie są trudne do przygotowania. Wystarczy przygotować kruche ciasto, słodką masę budyniową i czekoladową polewę, a potem wszystko złożyć w całość. Kto raz spróbuje tych kultowych ciasteczek, na pewno będzie do nich wracać.

Składniki na ciasto:

  • 120 g cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 500 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • odrobina soli,
  • 1 kostka masła (200 g).

Składniki na masę budyniową:

  • 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 3 szklanki mleka,
  • cukier puder wg uznania,
  • 1 kostka masła (200 g).

Składniki na polewę:

  • ⅓ tabliczki czekolady mlecznej,
  • 1 tabliczka czekolady deserowej.

Przygotowanie:

  1. Mąkę łączymy ze szklanką cukru pudru, dodajemy proszek do pieczenia i sól, po chwili mieszamy wszystko dłońmi lub mikserem. Do mieszanki przekładamy pokrojone w kostkę chłodne masło oraz 4 żółtka jaj. Znów wyrabiamy ręcznie, aby powstała zwarta i aksamitna masa. Zawijamy ją w folię i wkładamy na 60 minut do zamrażalnika.
  2. Po tym czasie wyciągamy ciasto i przekrawamy na pół. Pierwszą porcję jeszcze raz dzielimy na 2 części. Bierzemy największy kawałek i rozwałkowujemy go. Wykrawamy z niego kółka przy użyciu szklanki (jej średnica powinna być trochę większa od średnicy metalowych foremek). Teraz wyciętymi kawałeczkami ciasta zaczynamy obklejać zewnętrzną stronę foremek. Bierzemy drugą część ciasta i ją również rozwałkowujemy. Przy pomocy odrobinę mniejszej szklanki wykrawamy następne krążki. Na ich środku wycinamy mniejsze otwory, w które ulokujemy nóżki grzybów.
  3. Z ostatniego kawałka ciasta formujemy pieńki. Wszystkie elementy umieszczamy na blaszce i wkładamy do chłodziarki na ok. pół godziny. Po tym czasie ciasteczka wstawiamy do piekarnika – w temp. 180 st. C pieczemy przez 10 minut.
  4. Od razu zabieramy się za zrobienie masy budyniowej wg receptury na opakowaniu. Na końcu ją dosładzamy. Gdy krem się wystudzi, łączymy go sukcesywnie z miękkim masłem ubitym na puch. Budyń rozmieszczamy w upieczonych babeczkach i na każdej z nich kładziemy krążek ciastka z otworem, lekko dociskamy. Ciasteczka powinny się schłodzić.
  5. W międzyczasie robimy polewę. Obie czekolady roztapiamy (kilka kostek ciemnej czekolady zachowujemy – ozdobimy nimi deser). Po upieczeniu i wyschnięciu pieńki otulamy w mlecznej czekoladzie, a potem dekorujemy startą deserową czekoladą.
  6. Resztą polewy smarujemy zimne kapelusze. Teraz składamy grzybki w całość.

Ciasteczka grzybki to nie tylko wyjątkowy smak, ale także nostalgiczne wspomnienie z dzieciństwa. Teraz, dzięki temu przepisowi, możecie przygotować je samodzielnie i podzielić się nimi z rodziną i przyjaciółmi. To doskonała okazja, aby odkryć magię tych wyjątkowych słodkości i stworzyć własne smakowe wspomnienia. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
grzybyciastkaprzepis

Wybrane dla Ciebie