Babcia z Lublina piekła w każdą sobotę. Jadłem aż mi się uszy trzęsły i nigdy nie miałem dość
Ta przekąska do dzisiaj śni mi się po nocach. Nic dziwnego, że w pewnym momencie postanowiłem zakasać rękawy i zrobić ją samodzielnie — na wzór tego, co kiedyś serwowała babcia. Tak przyrządzony cebularz jest wprost doskonały, a teraz stał się ulubionym smakołykiem mojej rodziny.
06.10.2023 09:17
Można powiedzieć, że każdy region Polski ma jakąś potrawę, która kojarzy się tylko z nim. Kaszuby słyną z gęsiny i prażnicy, Małopolska z kućmoka, a Mazury z plińcy. Tymczasem Lubelszczyzna zawsze będzie kojarzyła mi się z cebularzem, czyli plackiem z wytrawnym farszem, którego rodowód sięga bodaj do kuchni żydowskiej. Oczywiście, nieskromnie pisząc, w całym Lublinie nikt nie przyrządzał równie dobrych cebularzy, co moja babcia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj postanowiłem stworzyć własnego cebularza, kierując się wskazówkami staruszki. Przepis nie jest trudny, a farsz z cebuli i maku okazuje się strzałem w dziesiątkę również dla współczesnych dzieciaków. Wiem to — przetestowałem na dziatwie i potwierdzam. Jeśli i ty masz ochotę spróbować tych niezwykłych placków z Lubelszczyzny, to serdecznie zapraszam do przepisu. Tak przygotowany cebularz to pyszna przekąska, dodatek do zup czy też wycieczkowy wikt.
Lubelski cebularz
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 4 cebule,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka drożdży w proszku,
- 250 ml mleka,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki maku.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej łyżeczkę soli i wbij jajko.
- Połowę przygotowanego mleka podgrzej w rondelku. Letnie przelej do naczynia, dodaj drożdże instant i cukier. Wymieszaj, aż składniki będą rozpuszczone. Tę mieszankę wlej teraz do miski z mąką, solą i jajkiem. Dolej również drugą połowę mleka.
- Całość wyrób, aż powstanie z niej gładka masa. Gotową przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Cebule obierz, posiekaj w drobną kostkę lub cienkie piórka i zeszklij na patelni. Na koniec dopraw je solą i dodaj mak. Wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto podziel na kilka takich samych kawałków. Uformuj z nich kulki, a następnie ostrożnie rozpłaszcz dłońmi. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
- Po tym czasie na środku każdego placuszka wykonaj niewielkie wgłębienie. Przełóż tam farsz, a boki ciasta wysmaruj jajkiem.
- Przełóż na blaszkę i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 25 minut. Następnie wyjmij, ostudź i gotowe. Smacznego!