WAŻNE
TERAZ

Klamka zapadła. NATO rozpoczyna Eastern Sentry

Babcia z Lublina piekła w każdą sobotę. Jadłem aż mi się uszy trzęsły i nigdy nie miałem dość

Ta przekąska do dzisiaj śni mi się po nocach. Nic dziwnego, że w pewnym momencie postanowiłem zakasać rękawy i zrobić ją samodzielnie — na wzór tego, co kiedyś serwowała babcia. Tak przyrządzony cebularz jest wprost doskonały, a teraz stał się ulubionym smakołykiem mojej rodziny.

Cebularz to przysmak z Lubelszczyzny, który posmakuje każdemuCebularz to przysmak z Lubelszczyzny, który posmakuje każdemu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Można powiedzieć, że każdy region Polski ma jakąś potrawę, która kojarzy się tylko z nim. Kaszuby słyną z gęsiny i prażnicy, Małopolska z kućmoka, a Mazury z plińcy. Tymczasem Lubelszczyzna zawsze będzie kojarzyła mi się z cebularzem, czyli plackiem z wytrawnym farszem, którego rodowód sięga bodaj do kuchni żydowskiej. Oczywiście, nieskromnie pisząc, w całym Lublinie nikt nie przyrządzał równie dobrych cebularzy, co moja babcia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne ziemniaczane różyczki z boczkiem i beszamelem. Efektowna i prosta przekąska

Dzisiaj postanowiłem stworzyć własnego cebularza, kierując się wskazówkami staruszki. Przepis nie jest trudny, a farsz z cebuli i maku okazuje się strzałem w dziesiątkę również dla współczesnych dzieciaków. Wiem to — przetestowałem na dziatwie i potwierdzam. Jeśli i ty masz ochotę spróbować tych niezwykłych placków z Lubelszczyzny, to serdecznie zapraszam do przepisu. Tak przygotowany cebularz to pyszna przekąska, dodatek do zup czy też wycieczkowy wikt.

Lubelski cebularz

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 4 cebule,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku,
  • 250 ml mleka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki maku.

Sposób przygotowania:

Cebularz przygotujesz szybko i przyjemnie
Cebularz przygotujesz szybko i przyjemnie © canva.com
  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej łyżeczkę soli i wbij jajko.
  2. Połowę przygotowanego mleka podgrzej w rondelku. Letnie przelej do naczynia, dodaj drożdże instant i cukier. Wymieszaj, aż składniki będą rozpuszczone. Tę mieszankę wlej teraz do miski z mąką, solą i jajkiem. Dolej również drugą połowę mleka.
  3. Całość wyrób, aż powstanie z niej gładka masa. Gotową przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  4. Cebule obierz, posiekaj w drobną kostkę lub cienkie piórka i zeszklij na patelni. Na koniec dopraw je solą i dodaj mak. Wymieszaj.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na kilka takich samych kawałków. Uformuj z nich kulki, a następnie ostrożnie rozpłaszcz dłońmi. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
  6. Po tym czasie na środku każdego placuszka wykonaj niewielkie wgłębienie. Przełóż tam farsz, a boki ciasta wysmaruj jajkiem.
  7. Przełóż na blaszkę i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 25 minut. Następnie wyjmij, ostudź i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Polacy chętnie kupują, bo jest tania. Nie warto, bo jest gorsza nawet od pangi
Polacy chętnie kupują, bo jest tania. Nie warto, bo jest gorsza nawet od pangi