Babcia z Lublina piekła w każdą sobotę. Jadłem aż mi się uszy trzęsły i nigdy nie miałem dość

Ta przekąska do dzisiaj śni mi się po nocach. Nic dziwnego, że w pewnym momencie postanowiłem zakasać rękawy i zrobić ją samodzielnie — na wzór tego, co kiedyś serwowała babcia. Tak przyrządzony cebularz jest wprost doskonały, a teraz stał się ulubionym smakołykiem mojej rodziny.

Cebularz to przysmak z Lubelszczyzny, który posmakuje każdemuCebularz to przysmak z Lubelszczyzny, który posmakuje każdemu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Można powiedzieć, że każdy region Polski ma jakąś potrawę, która kojarzy się tylko z nim. Kaszuby słyną z gęsiny i prażnicy, Małopolska z kućmoka, a Mazury z plińcy. Tymczasem Lubelszczyzna zawsze będzie kojarzyła mi się z cebularzem, czyli plackiem z wytrawnym farszem, którego rodowód sięga bodaj do kuchni żydowskiej. Oczywiście, nieskromnie pisząc, w całym Lublinie nikt nie przyrządzał równie dobrych cebularzy, co moja babcia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne ziemniaczane różyczki z boczkiem i beszamelem. Efektowna i prosta przekąska

Dzisiaj postanowiłem stworzyć własnego cebularza, kierując się wskazówkami staruszki. Przepis nie jest trudny, a farsz z cebuli i maku okazuje się strzałem w dziesiątkę również dla współczesnych dzieciaków. Wiem to — przetestowałem na dziatwie i potwierdzam. Jeśli i ty masz ochotę spróbować tych niezwykłych placków z Lubelszczyzny, to serdecznie zapraszam do przepisu. Tak przygotowany cebularz to pyszna przekąska, dodatek do zup czy też wycieczkowy wikt.

Lubelski cebularz

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 4 cebule,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku,
  • 250 ml mleka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki maku.

Sposób przygotowania:

Cebularz przygotujesz szybko i przyjemnie
Cebularz przygotujesz szybko i przyjemnie © canva.com
  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej łyżeczkę soli i wbij jajko.
  2. Połowę przygotowanego mleka podgrzej w rondelku. Letnie przelej do naczynia, dodaj drożdże instant i cukier. Wymieszaj, aż składniki będą rozpuszczone. Tę mieszankę wlej teraz do miski z mąką, solą i jajkiem. Dolej również drugą połowę mleka.
  3. Całość wyrób, aż powstanie z niej gładka masa. Gotową przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  4. Cebule obierz, posiekaj w drobną kostkę lub cienkie piórka i zeszklij na patelni. Na koniec dopraw je solą i dodaj mak. Wymieszaj.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na kilka takich samych kawałków. Uformuj z nich kulki, a następnie ostrożnie rozpłaszcz dłońmi. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
  6. Po tym czasie na środku każdego placuszka wykonaj niewielkie wgłębienie. Przełóż tam farsz, a boki ciasta wysmaruj jajkiem.
  7. Przełóż na blaszkę i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 25 minut. Następnie wyjmij, ostudź i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Dodaję ugotowane do masy ziemniaczanej. Placki w takiej formie mogą zastąpić kotlety
Dodaję ugotowane do masy ziemniaczanej. Placki w takiej formie mogą zastąpić kotlety
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem