PrzepisPrzekąskiBabcia z Lublina piekła w każdą sobotę. Jadłem aż mi się uszy trzęsły i nigdy nie miałem dość

Babcia z Lublina piekła w każdą sobotę. Jadłem aż mi się uszy trzęsły i nigdy nie miałem dość

Cebularz to przysmak z Lubelszczyzny, który posmakuje każdemu
Cebularz to przysmak z Lubelszczyzny, który posmakuje każdemu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

06.10.2023 09:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ta przekąska do dzisiaj śni mi się po nocach. Nic dziwnego, że w pewnym momencie postanowiłem zakasać rękawy i zrobić ją samodzielnie — na wzór tego, co kiedyś serwowała babcia. Tak przyrządzony cebularz jest wprost doskonały, a teraz stał się ulubionym smakołykiem mojej rodziny.

Można powiedzieć, że każdy region Polski ma jakąś potrawę, która kojarzy się tylko z nim. Kaszuby słyną z gęsiny i prażnicy, Małopolska z kućmoka, a Mazury z plińcy. Tymczasem Lubelszczyzna zawsze będzie kojarzyła mi się z cebularzem, czyli plackiem z wytrawnym farszem, którego rodowód sięga bodaj do kuchni żydowskiej. Oczywiście, nieskromnie pisząc, w całym Lublinie nikt nie przyrządzał równie dobrych cebularzy, co moja babcia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzisiaj postanowiłem stworzyć własnego cebularza, kierując się wskazówkami staruszki. Przepis nie jest trudny, a farsz z cebuli i maku okazuje się strzałem w dziesiątkę również dla współczesnych dzieciaków. Wiem to — przetestowałem na dziatwie i potwierdzam. Jeśli i ty masz ochotę spróbować tych niezwykłych placków z Lubelszczyzny, to serdecznie zapraszam do przepisu. Tak przygotowany cebularz to pyszna przekąska, dodatek do zup czy też wycieczkowy wikt.

Lubelski cebularz

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 4 cebule,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku,
  • 250 ml mleka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki maku.

Sposób przygotowania:

Cebularz przygotujesz szybko i przyjemnie
Cebularz przygotujesz szybko i przyjemnie© canva.com
  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej łyżeczkę soli i wbij jajko.
  2. Połowę przygotowanego mleka podgrzej w rondelku. Letnie przelej do naczynia, dodaj drożdże instant i cukier. Wymieszaj, aż składniki będą rozpuszczone. Tę mieszankę wlej teraz do miski z mąką, solą i jajkiem. Dolej również drugą połowę mleka.
  3. Całość wyrób, aż powstanie z niej gładka masa. Gotową przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  4. Cebule obierz, posiekaj w drobną kostkę lub cienkie piórka i zeszklij na patelni. Na koniec dopraw je solą i dodaj mak. Wymieszaj.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na kilka takich samych kawałków. Uformuj z nich kulki, a następnie ostrożnie rozpłaszcz dłońmi. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
  6. Po tym czasie na środku każdego placuszka wykonaj niewielkie wgłębienie. Przełóż tam farsz, a boki ciasta wysmaruj jajkiem.
  7. Przełóż na blaszkę i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 25 minut. Następnie wyjmij, ostudź i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także