Kaszubska jajecznica to hit nad hitami. Jej główny składnik wywołuje ogromne emocje

Kulinarny świat Kaszub to nie tylko znane na całą Polskę dania z gęsiny. Prażnica jest ich kolejną chlubą, która może się zresztą spodobać mieszkańcom każdego regionu kraju. W końcu Polacy uwielbiają jeść jajka na śniadanie. Pytanie tylko brzmi: co powiedzą na zaskakujący składnik prażnicy, czyli jajecznicy po kaszubsku?

ObrazekJajecznica po kaszubsku - Pyszności; Foto: screen z filmu na youtube.com; konto: Jak Smakuje Pomorze

Jeśli zastanawiasz się, czym jest ten tajemniczy składnik, pozwól, że dam ci małą podpowiedź. Do jakich produktów mieszkańcy Kaszub mają doskonały dostęp? Nie chodzi wcale o artykuły z obecnych tam supermarketów, lecz coś prosto od producenta.

Zgadłaś! Chodzi oczywiście o ryby, a tym ,,producentem" jest morze. Jajecznica po kaszubsku zawiera bowiem...węgorza! Czy tobie też dodanie do jajecznicy tej pysznej, tłustej rybki wydało się nagle zupełnie oczywiste?

Obrazek
Jajecznica po kaszubsku - Pyszności; Foto: Canva

Spójrz więc na przepis na prażnicę i kto wie? Może właśnie zaczyna się radykalna zmiana w twoich śniadaniach?

Jajecznica po kaszubsku z cebulką i rozdrobnioną rybą

Składniki:

  • Pół wędzonego węgorza. Jeśli nie masz do niego dostępu, zastąp go matiasami lub sprawionym pstrągiem. Będzie równie smacznie co w oryginale!
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • szczypiorek lub czerwona cebula
  • pieprz i sól
  • masło

Sposób przygotowania:

Węgorza / pstrąga pokrój w cienkie paski. Jeśli używasz matiasów, namocz je wcześniej przez 2 godziny. Są wtedy bardziej kruche i tracą odrobinę rybiego zapachu.

Rozbij jajka do miski. Niektórzy przyrządzają jajecznicę dodając na patelnie jajko po jajku, ale uważamy, że następuje wtedy delikatna utrata kontroli ścięcia jajek do tego stopnia, który nam odpowiada. Dopraw je solą i pieprzem.

Obrazek
Jajecznica- Pyszności; Foto: Pexels

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Zeszklij na nim cebulę i dodaj jajka. Chwilę przed ich ścięciem do poziomu, który uznajemy za ,,moment wyłączenia palnika", wrzuć na patelnię pokrojoną rybę. Na sam koniec posyp szczypiorkiem lub czerwoną cebulą.

Ciekawostka o prażnicy

Jajecznica po kaszubsku bywa serwowana jeszcze w jeden sposób. Zamiast węgorza używa się w niej pieczywa, na przykład bułek. Co ciekawe, w tej wersji rezygnuje się ponoć z mieszania roztrzepanych wcześniej jajek. To też może być interesujące!

Gdybyś miała ochotę zobaczyć inny pomysł na pyszne śniadanie, zerknij na ten filmik z naszego kanału na YouTube. Będziesz zachwycona!

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka