Kaszubska jajecznica to hit nad hitami. Jej główny składnik wywołuje ogromne emocje
Kulinarny świat Kaszub to nie tylko znane na całą Polskę dania z gęsiny. Prażnica jest ich kolejną chlubą, która może się zresztą spodobać mieszkańcom każdego regionu kraju. W końcu Polacy uwielbiają jeść jajka na śniadanie. Pytanie tylko brzmi: co powiedzą na zaskakujący składnik prażnicy, czyli jajecznicy po kaszubsku?
13.10.2022 17:46
Jeśli zastanawiasz się, czym jest ten tajemniczy składnik, pozwól, że dam ci małą podpowiedź. Do jakich produktów mieszkańcy Kaszub mają doskonały dostęp? Nie chodzi wcale o artykuły z obecnych tam supermarketów, lecz coś prosto od producenta.
Zgadłaś! Chodzi oczywiście o ryby, a tym ,,producentem" jest morze. Jajecznica po kaszubsku zawiera bowiem...węgorza! Czy tobie też dodanie do jajecznicy tej pysznej, tłustej rybki wydało się nagle zupełnie oczywiste?
Spójrz więc na przepis na prażnicę i kto wie? Może właśnie zaczyna się radykalna zmiana w twoich śniadaniach?
Jajecznica po kaszubsku z cebulką i rozdrobnioną rybą
Składniki:
- Pół wędzonego węgorza. Jeśli nie masz do niego dostępu, zastąp go matiasami lub sprawionym pstrągiem. Będzie równie smacznie co w oryginale!
- 4 jajka
- 1 cebula
- szczypiorek lub czerwona cebula
- pieprz i sól
- masło
Sposób przygotowania:
Węgorza / pstrąga pokrój w cienkie paski. Jeśli używasz matiasów, namocz je wcześniej przez 2 godziny. Są wtedy bardziej kruche i tracą odrobinę rybiego zapachu.
Rozbij jajka do miski. Niektórzy przyrządzają jajecznicę dodając na patelnie jajko po jajku, ale uważamy, że następuje wtedy delikatna utrata kontroli ścięcia jajek do tego stopnia, który nam odpowiada. Dopraw je solą i pieprzem.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Zeszklij na nim cebulę i dodaj jajka. Chwilę przed ich ścięciem do poziomu, który uznajemy za ,,moment wyłączenia palnika", wrzuć na patelnię pokrojoną rybę. Na sam koniec posyp szczypiorkiem lub czerwoną cebulą.
Ciekawostka o prażnicy
Jajecznica po kaszubsku bywa serwowana jeszcze w jeden sposób. Zamiast węgorza używa się w niej pieczywa, na przykład bułek. Co ciekawe, w tej wersji rezygnuje się ponoć z mieszania roztrzepanych wcześniej jajek. To też może być interesujące!
Gdybyś miała ochotę zobaczyć inny pomysł na pyszne śniadanie, zerknij na ten filmik z naszego kanału na YouTube. Będziesz zachwycona!