WAŻNE
TERAZ

Trump zareagował ws. dronów nad Polską

Kaszubska jajecznica to hit nad hitami. Jej główny składnik wywołuje ogromne emocje

Kulinarny świat Kaszub to nie tylko znane na całą Polskę dania z gęsiny. Prażnica jest ich kolejną chlubą, która może się zresztą spodobać mieszkańcom każdego regionu kraju. W końcu Polacy uwielbiają jeść jajka na śniadanie. Pytanie tylko brzmi: co powiedzą na zaskakujący składnik prażnicy, czyli jajecznicy po kaszubsku?

ObrazekJajecznica po kaszubsku - Pyszności; Foto: screen z filmu na youtube.com; konto: Jak Smakuje Pomorze

Jeśli zastanawiasz się, czym jest ten tajemniczy składnik, pozwól, że dam ci małą podpowiedź. Do jakich produktów mieszkańcy Kaszub mają doskonały dostęp? Nie chodzi wcale o artykuły z obecnych tam supermarketów, lecz coś prosto od producenta.

Zgadłaś! Chodzi oczywiście o ryby, a tym ,,producentem" jest morze. Jajecznica po kaszubsku zawiera bowiem...węgorza! Czy tobie też dodanie do jajecznicy tej pysznej, tłustej rybki wydało się nagle zupełnie oczywiste?

Obrazek
Jajecznica po kaszubsku - Pyszności; Foto: Canva

Spójrz więc na przepis na prażnicę i kto wie? Może właśnie zaczyna się radykalna zmiana w twoich śniadaniach?

Jajecznica po kaszubsku z cebulką i rozdrobnioną rybą

Składniki:

  • Pół wędzonego węgorza. Jeśli nie masz do niego dostępu, zastąp go matiasami lub sprawionym pstrągiem. Będzie równie smacznie co w oryginale!
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • szczypiorek lub czerwona cebula
  • pieprz i sól
  • masło

Sposób przygotowania:

Węgorza / pstrąga pokrój w cienkie paski. Jeśli używasz matiasów, namocz je wcześniej przez 2 godziny. Są wtedy bardziej kruche i tracą odrobinę rybiego zapachu.

Rozbij jajka do miski. Niektórzy przyrządzają jajecznicę dodając na patelnie jajko po jajku, ale uważamy, że następuje wtedy delikatna utrata kontroli ścięcia jajek do tego stopnia, który nam odpowiada. Dopraw je solą i pieprzem.

Obrazek
Jajecznica- Pyszności; Foto: Pexels

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Zeszklij na nim cebulę i dodaj jajka. Chwilę przed ich ścięciem do poziomu, który uznajemy za ,,moment wyłączenia palnika", wrzuć na patelnię pokrojoną rybę. Na sam koniec posyp szczypiorkiem lub czerwoną cebulą.

Ciekawostka o prażnicy

Jajecznica po kaszubsku bywa serwowana jeszcze w jeden sposób. Zamiast węgorza używa się w niej pieczywa, na przykład bułek. Co ciekawe, w tej wersji rezygnuje się ponoć z mieszania roztrzepanych wcześniej jajek. To też może być interesujące!

Gdybyś miała ochotę zobaczyć inny pomysł na pyszne śniadanie, zerknij na ten filmik z naszego kanału na YouTube. Będziesz zachwycona!

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona