Żółta, czerwona czy biała – która cebula jest najzdrowsza?

Która cebula jest najzdrowsza? Żółta, czerwona czy biała? Czym różnią się od siebie rodzaje cebuli? Jakie mają działanie? Do czego pasują?

Obrazek
Ewa

Cebula występuje w różnych odmianach. Do tych najpopularniejszych zaliczamy cebulę czerwoną, cukrową, białą oraz żółtą. Jedna z nich wyróżnia się na tle pozostałych pod względem zdrowotnym. Która cebula jest najzdrowsza?

Czerwona cebula – smak, zastosowanie

Obrazek

Pomimo wyrazistego koloru, ten rodzaj cebuli w smaku jest bardzo podobny do żółtej odmiany. Różnicę można wyczuć w tym, że warstwy czerwonej cebuli są mniej mięsiste i bardziej delikatne. Czerwone cebule są odrobinkę bardziej kwaskowate i dzięki ich pięknej barwie, świetnie nadają się do sałatek. Co więcej, wspaniale sprawdzą się jako baza konfitur. Smakuje świetnie zarówno na surowo jak i smażona, a do tego nie pozostawia po sobie nieprzyjemnego zapachu z ust.

Żółta cebula – smak, zastosowanie

żółta cebula

Żółte cebule są najbardziej popularnym rodzajem. Można je wykorzystać do naprawdę wielu rzeczy. Są przyjemnie cierpkie w smaku i słodkie, a ich słodycz rośnie w miarę gotowania. Mają dość ostry aromat, a kiedy zabierasz się za ich obieranie, łzy na pewno obficie spływają Ci po policzkach. Najlepiej sprawdza się w przypadku zup, bulionów i potraw, które należy długo gotować.

Cebula cukrowa – smak, zastosowanie

Obrazek

Z wyglądu przypomina żółtą cebulę, ale jej smak jest zupełnie inny. Jej smak nie jest ostry, a wręcz przeciwnie jest po prostu słodki. Co więcej, nie jest ona zbyt trwała i w przeciwieństwie do innych odmian, należy przechowywać ją w lodówce.

Biała cebula – smak, zastosowanie

wonderhowto

Biała cebula bardzo różni się od żółtej i to nie tylko wyglądem, posiada w sobie także o wiele więcej wody. Ma też grubszą i mocniejszą skórkę. Jej smak jest ostrzejszy i przede wszystkim jest bardziej chrupka. Sprawia to, że idealnie nadaje się do jedzenia na surowo w sałatkach, a także do sosów z dużymi kawałkami warzyw.

Która cebula jest najzdrowsza?

Jaka odmiana cebuli ma najlepszy wpływ na nasze zdrowie? Która cebula jest najzdrowsza? Okazuje się, że absolutnym numerem jeden jest czerwona cebula. Jest bogata w kwercetynę, która jest stosowana w leczeniu alergii. Wykazano również jej właściwości przeciwzapalne. Co ciekawe, przeprowadzono badania, z których wynika, że jej regularne spożywanie zmniejsza ryzyko nowotworu żołądka nawet o 50%!

Czerwona cebula – właściwości. To źródło chromu i potasu. Chrom bierze udział w metabolizmie tłuszczy, węglowodanów i białek, a także wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi. To dlatego czerwona cebula często jest zalecana osobom zmagającym się z cukrzycą. Potas z kolei wpływa na gospodarkę wodną organizmu i pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.

Obrazek

Jakie witaminy ma czerwona cebula?

Mówiąc o czerwonej cebuli, nie sposób nie wspomnieć również o witaminach, które w niej znajdziemy. To przede wszystkim witaminy z grupy B będące niezbędnym narzędziem do prawidłowej pracy układu nerwowego, a także witaminy E i C będące silnymi przeciwutleniaczami.

Warto dodać, że najlepiej spożywać czerwoną cebulę na surowo, np. jako jeden ze składników sałatek czy surówek.

Na uwagę zasługuje wysoka zawartość łatwo przyswajalnej siarki, która wspomaga wytwarzanie cysteiny – kwasu α-amino-β-tiolopropionowego, który bierze udział w wytwarzaniu kolagenu, a także produkcji hormonów oraz ważnych białek. Cysteina wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa