Pyszne ziemniaczane różyczki z boczkiem i beszamelem. Efektowna i prosta przekąska

Ziemniaczane różyczki to przepis na pyszny dodatek do obiadu lub małą przekąskę. Prezentują się niesamowicie, a ich przygotowanie jest naprawdę proste.

Ziemniaczane różyczki- PysznościZiemniaczane różyczki- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Ziemniaki to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw. Świetnie sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych, składnik zapiekanek czy też placków ziemniaczanych, ale w formie efektownej różyczki zagra główną rolę. Nawet proste danie przy odrobinie kreatywności może zamienić się w coś wyjątkowego i tak też jest w przypadku tego przepisu, bo na liście składników znajdziesz tylko kilka prostych produktów.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Ziemniaczane różyczki

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 12 plastrów boczku,
  • 2 czerwone cebule,
  • 300 ml beszamelu,
  • 20 g parmezanu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Ziemniaki dokładnie szoruję i ścieram na mandolinie na milimetrowe plastry. Przekładam je do miski z zimną wodą i dodaję łyżeczkę soli. Odstawiam na 15 minut. Cebulę obieram i również kroję na mandolinie w cienkie plastry.

Krok 2: Po tym czasie wylewam wodę. Do ziemniaków dodaję olej roślinny i dokładnie mieszam.

Plasterki ziemniaków- Pyszności
Plasterki ziemniaków- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Na blacie układam plastry boczku tak, aby ich końcówki nachodziły na siebie. Następnie dodaję plasterki ziemniaków oraz cebuli i zawijam.

Ziemniaczane różyczki- Pyszności
Ziemniaczane różyczki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Tak przygotowane różyczki umieszczam w formie do muffinek, która utrzyma ich kształt. Polewam je beszamelem tak, aby sos trafił do wnętrza kwiatów. Posypuję całość parmezanem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza w programie "dół". Zapiekam przez 20 minut.

Ziemniaczane różyczki- Pyszności
Ziemniaczane różyczki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Gotowe różyczki dekoruję posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Długim kawałkiem szczypiorku robię też pasek, którym oplatam ziemniaczane różyczki. Serwuję na ciepło jako efektowną przystawkę lub ciekawy dodatek do dania głównego. Smacznego!

Ziemniaczane różyczki- Pyszności
Ziemniaczane różyczki- Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka