Pyszne ziemniaczane różyczki z boczkiem i beszamelem. Efektowna i prosta przekąska
Ziemniaczane różyczki to przepis na pyszny dodatek do obiadu lub małą przekąskę. Prezentują się niesamowicie, a ich przygotowanie jest naprawdę proste.
26.09.2023 | aktual.: 19.10.2023 17:33
Ziemniaki to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw. Świetnie sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych, składnik zapiekanek czy też placków ziemniaczanych, ale w formie efektownej różyczki zagra główną rolę. Nawet proste danie przy odrobinie kreatywności może zamienić się w coś wyjątkowego i tak też jest w przypadku tego przepisu, bo na liście składników znajdziesz tylko kilka prostych produktów.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Ziemniaczane różyczki
Składniki:
- 2 duże ziemniaki,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 12 plastrów boczku,
- 2 czerwone cebule,
- 300 ml beszamelu,
- 20 g parmezanu,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Ziemniaki dokładnie szoruję i ścieram na mandolinie na milimetrowe plastry. Przekładam je do miski z zimną wodą i dodaję łyżeczkę soli. Odstawiam na 15 minut. Cebulę obieram i również kroję na mandolinie w cienkie plastry.
Krok 2: Po tym czasie wylewam wodę. Do ziemniaków dodaję olej roślinny i dokładnie mieszam.
Krok 3: Na blacie układam plastry boczku tak, aby ich końcówki nachodziły na siebie. Następnie dodaję plasterki ziemniaków oraz cebuli i zawijam.
Krok 4: Tak przygotowane różyczki umieszczam w formie do muffinek, która utrzyma ich kształt. Polewam je beszamelem tak, aby sos trafił do wnętrza kwiatów. Posypuję całość parmezanem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza w programie "dół". Zapiekam przez 20 minut.
Krok 5: Gotowe różyczki dekoruję posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Długim kawałkiem szczypiorku robię też pasek, którym oplatam ziemniaczane różyczki. Serwuję na ciepło jako efektowną przystawkę lub ciekawy dodatek do dania głównego. Smacznego!