Pyszne ziemniaczane różyczki z boczkiem i beszamelem. Efektowna i prosta przekąska

Ziemniaczane różyczki to przepis na pyszny dodatek do obiadu lub małą przekąskę. Prezentują się niesamowicie, a ich przygotowanie jest naprawdę proste.

Ziemniaczane różyczki- PysznościZiemniaczane różyczki- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Ziemniaki to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw. Świetnie sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych, składnik zapiekanek czy też placków ziemniaczanych, ale w formie efektownej różyczki zagra główną rolę. Nawet proste danie przy odrobinie kreatywności może zamienić się w coś wyjątkowego i tak też jest w przypadku tego przepisu, bo na liście składników znajdziesz tylko kilka prostych produktów.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Ziemniaczane różyczki

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 12 plastrów boczku,
  • 2 czerwone cebule,
  • 300 ml beszamelu,
  • 20 g parmezanu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Ziemniaki dokładnie szoruję i ścieram na mandolinie na milimetrowe plastry. Przekładam je do miski z zimną wodą i dodaję łyżeczkę soli. Odstawiam na 15 minut. Cebulę obieram i również kroję na mandolinie w cienkie plastry.

Krok 2: Po tym czasie wylewam wodę. Do ziemniaków dodaję olej roślinny i dokładnie mieszam.

Plasterki ziemniaków- Pyszności
Plasterki ziemniaków- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Na blacie układam plastry boczku tak, aby ich końcówki nachodziły na siebie. Następnie dodaję plasterki ziemniaków oraz cebuli i zawijam.

Ziemniaczane różyczki- Pyszności
Ziemniaczane różyczki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Tak przygotowane różyczki umieszczam w formie do muffinek, która utrzyma ich kształt. Polewam je beszamelem tak, aby sos trafił do wnętrza kwiatów. Posypuję całość parmezanem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza w programie "dół". Zapiekam przez 20 minut.

Ziemniaczane różyczki- Pyszności
Ziemniaczane różyczki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Gotowe różyczki dekoruję posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Długim kawałkiem szczypiorku robię też pasek, którym oplatam ziemniaczane różyczki. Serwuję na ciepło jako efektowną przystawkę lub ciekawy dodatek do dania głównego. Smacznego!

Ziemniaczane różyczki- Pyszności
Ziemniaczane różyczki- Pyszności © Licencjodawca

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców