Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Jest pyszna, ale i pięknie wygląda
Prosta zapiekanka ziemniaczana z młodych ziemniaków, mięsa i sera to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Zobacz, jak ją zrobić.
12.06.2023 | aktual.: 16.10.2023 12:24
Uwielbiam zapiekanki pod różnymi postaciami. Można w nich wykorzystać wszystko to, co zalega nam w lodówce lub stworzyć prostą kompozycję z łatwo dostępnych składników. Ta warstwowa zapiekanka z młodymi ziemniakami w roli głównej nie tylko dobrze smakuje, ale również elegancko prezentuje się na stole. Proste połączenie z mielonym indykiem, przyprawami i ciągnącym się serem mozzarella sprawia, że moi bliscy nigdy nie odmawiają porcji tej pyszności.
Zobacz także
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i serem
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa z indyka,
- 1/3 szklanki bułki tartej,
- 1.5 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1.5 łyżeczki suszonego rozmarynu,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1.5 łyżeczki soli,
Reszta składników
- 3 średnie młode ziemniaki - ugotowane,
- 150 g tartej mozzarelli.
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone z indyka przekładam do miski i łączę z bułką tartą, słodką papryką, suszonym czosnkiem, rozmarynem, kminem oraz solą. Dokładnie wyrabiam, aby składniki dobrze się połączyły. Zamiast mielonego indyka możesz sięgnąć również po kurczaka lub postawić na mięso z łopatki albo wieprzowo-wołowe.
2. Ziemniaki gotuję w mundurkach. Odcedzam i kroję w dość grube plasterki.
3. Naczynia żaroodporne polewam olejem roślinnym. Dzięki temu składniki naszej zapiekanki nie będą przywierały do dna i nakładanie będzie bardzo proste.
4. Z mięsnej masy formuję małe kulki i rozpłaszczam je na plasterkach ziemniaków.
5. Tak przygotowane ziemniaki układam ciasno w naczyniu, tworząc pyszną zapiekankę.
6. Na koniec posypuję całość startym serem mozzarella. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i zapiekam przez 30 minut.