WAŻNE
TERAZ

Mejza jechał 200 km/h. Został zatrzymany

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Jest pyszna, ale i pięknie wygląda

Prosta zapiekanka ziemniaczana z młodych ziemniaków, mięsa i sera to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Zobacz, jak ją zrobić.

Zapiekanka ziemniaczana- PysznościZapiekanka ziemniaczana- Pyszności
Ewa

Uwielbiam zapiekanki pod różnymi postaciami. Można w nich wykorzystać wszystko to, co zalega nam w lodówce lub stworzyć prostą kompozycję z łatwo dostępnych składników. Ta warstwowa zapiekanka z młodymi ziemniakami w roli głównej nie tylko dobrze smakuje, ale również elegancko prezentuje się na stole. Proste połączenie z mielonym indykiem, przyprawami i ciągnącym się serem mozzarella sprawia, że moi bliscy nigdy nie odmawiają porcji tej pyszności.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i serem

Składniki:

         
  • 400 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1/3 szklanki bułki tartej,
  • 1.5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1.5 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1.5 łyżeczki soli,

Reszta składników

  • 3 średnie młode ziemniaki - ugotowane,
  • 150 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone z indyka przekładam do miski i łączę z bułką tartą, słodką papryką, suszonym czosnkiem, rozmarynem, kminem oraz solą. Dokładnie wyrabiam, aby składniki dobrze się połączyły. Zamiast mielonego indyka możesz sięgnąć również po kurczaka lub postawić na mięso z łopatki albo wieprzowo-wołowe.

Obrazek
Mięso mielone z przyprawami- Pyszności

2. Ziemniaki gotuję w mundurkach. Odcedzam i kroję w dość grube plasterki.

3. Naczynia żaroodporne polewam olejem roślinnym. Dzięki temu składniki naszej zapiekanki nie będą przywierały do dna i nakładanie będzie bardzo proste.

4. Z mięsnej masy formuję małe kulki i rozpłaszczam je na plasterkach ziemniaków.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem- Pyszności
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem- Pyszności

5. Tak przygotowane ziemniaki układam ciasno w naczyniu, tworząc pyszną zapiekankę.

Obrazek
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem- Pyszności

6. Na koniec posypuję całość startym serem mozzarella. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i zapiekam przez 30 minut.

7. Gotową zapiekankę serwuję od razu po wyjęciu z pieca, kiedy roztopiony ser apetycznie się ciągnie. Dekoruję posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem i podaję moim bliskim.Smacznego!

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem- Pyszności
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem