Sałatka ananas z orzechami włoskimi, szynką i ziemniakami. Zachwycająca przystawka na imprezę
Pyszna i efektowna sałatka ananas z szynką, ziemniakami, jajkiem i orzechami. Warstwowa sałatka idealna na imprezę i rodzinne przyjęcia.
08.11.2022 13:02
Warstwowa sałatka
Na imprezie nie może zabraknąć dobrej i efektownej sałatki. Świetnie sprawdzają się te warstwowe- mają dużo różnorodnych składników i najczęściej są dość sycące. Jeśli znudziły Ci się już sałatki gyrosowe, jarzynowe czy też takie z zupek chińskich, to dziś mamy dla Ciebie pyszną alternatywę. Nasza warstwowa sałatka z ziemniakami, szynką, jajkiem i jabłkiem prezentuje się znakomicie na talerzu. Wszystko dzięki nietypowej formie podania w kształcie ananasa.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Sałatka ananas
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g szynki
- 1/2 cebuli
- 1 jabłko
- 3 jajka - ugotowane
- 4 łyżki majonezu
- ananas w puszce
Sos
- 150 g majonezu plus do dekoracji
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki śmietany 18%
Dodatki
- 100 g połówek orzechów włoskich
- 1 pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki zetrzyj na tarce. Utwórz pierwszą część warstw z połowy składników w opisie. Rozłóż ziemniaczaną warstwę na sporym półmiski, dociskając je lekko aby się nie rozpadały. Na ziemniaki wyłóż ugotowane i również starte na drobnych oczkach jajko.
Następnie dodaj majonez. Najłatwiej zrobić to przy pomocy buteleczki z dyspenserem, ale możesz również zrobić to łyżką. Rozsmaruj majonezową warstwę i posyp całość posiekaną cebulą. Jeśli nie lubisz jej ostrego smaku, to wcześniej możesz namoczyć pokrojoną cebulę w zimnej wodzie przez 10-15 minut. Na cebulę wyłóż pokrojonego ananasa.
Kolejna warstwa to pokrojona w kawałki szynka oraz starte jabłka. W osobnej misce połącz ze sobą pozostałą połowę składników. Dodaj do nich majonez, musztardę oraz śmietanę. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Powstałą masą otul przygotowane wcześniej warstwy i wygładź łyżką. Wetknij połówki orzechów włoskich i dodaj pęczek umytego szczypiorku tak, aby na talerzu powstał ananas. Przy pomocy majonezu stwórz "blaszki" ananasa i gotowe.
Smacznego!