Zbieraj i jedz te grzyby. Mają właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne

Jesienna chandra, złe samopoczucie, spadek nastroju - na to wszystko pomóc może znany gatunek grzyba, który bez problemu znajdziemy w gęstwinie polskich lasów. Ewa Kozioł, dyplomowana zielarka i blogerka wyjaśnia, że badania potwierdzają to, o czym medycyna ludowa wiedziała od dawna.

Dyplomowana zielarka o wpływie grzybów na nastrójDyplomowana zielarka o wpływie grzybów na nastrój
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, TikTok | Słowiańska Zielarka (screenshot)

Temat grzybów, które mają pozytywnie wpływać na samopoczucie, podjęła dyplomowana zielarka Ewa Kozioł (wykształcenie zdobywała między innymi na Uniwersytecie John Moores w Liverpoolu, w mediach działa jako blogerka, publikuje też treści w kanałach społecznościowych). Na tiktokowym kanale "Słowiańska Zielarka" opowiedziała o właściwościach maślaka i jego zastosowaniu w łagodzeniu objawów depresji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Posiekaj wszystkie składniki i nałóż na bagietkę. Włosi szaleją na punkcie tej kanapki

Właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne maślaka

Ewa Kozioł tłumaczy, że maślak stosowany był w medycynie ludowej jako środek uspokajający i poprawiający nastrój. Powołując się na badania, specjalistka wskazuje, że rzeczywiście gatunek ten zawiera związki, które mogą działać przeciwdepresyjnie.

Mowa konkretnie ergotioneinie - aminokwasie, którego zadaniem jest ochrona neuronów przed stresem związanym z depresją. Ewa Kozioł podkreśla też, że maślak jest źródłem polisacharydów, w tym beta-glukanów regulujących poziom hormonów i poprawiających nastrój. Dodaje, że gatunek ten zawiera kwasy fenolowe i terpenoidy, które łagodzą objawy lękowe depresji.

Specjalistka tłumaczy, że dzięki tym właściwościom regularne spożywanie maślaka może być doskonałym uzupełnieniem diety osób zmagających się z depresją. Zaznacza jednak przy tym, że maślak to tylko uzupełnienie leczenia depresji i nie zastąpi profesjonalnej terapii. Grzyby te warto włączyć do codziennego jadłospisu w postaci dodatku do sałatek, zup czy dań duszonych. Zielarka podkreśla, że dobrym pomysłem jest spożywanie naparu z suszonych owocników maślaka.

Dyplomowana zielarka Ewa Kozioł poleca spożywać maślaki
Dyplomowana zielarka Ewa Kozioł poleca spożywać maślaki © TikTok | Słowiańska Zielarka (screenshot)

Napar z maślaków. Przepis

Składniki:

  • 2 łyżki suszonych owocników maślaka (maślaki ususz w temp. do 50 st. C, a następnie zmiel w młynku do kawy),
  • 250 ml wrzątku.

Przygotowanie:

  1. Zmielone suszone maślaki zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 15 minut.
  2. Po tym czasie odcedź całość.
  3. Napar pij letni lub ciepły, możesz dosłodzić go miodem lub syropem klonowym.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości