PoradyZbieraj i jedz te grzyby. Mają właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne

Zbieraj i jedz te grzyby. Mają właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne

Dyplomowana zielarka o wpływie grzybów na nastrój
Dyplomowana zielarka o wpływie grzybów na nastrój
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, TikTok | Słowiańska Zielarka (screenshot)
06.10.2023 15:57, aktualizacja: 06.10.2023 16:14

Jesienna chandra, złe samopoczucie, spadek nastroju - na to wszystko pomóc może znany gatunek grzyba, który bez problemu znajdziemy w gęstwinie polskich lasów. Ewa Kozioł, dyplomowana zielarka i blogerka wyjaśnia, że badania potwierdzają to, o czym medycyna ludowa wiedziała od dawna.

Temat grzybów, które mają pozytywnie wpływać na samopoczucie, podjęła dyplomowana zielarka Ewa Kozioł (wykształcenie zdobywała między innymi na Uniwersytecie John Moores w Liverpoolu, w mediach działa jako blogerka, publikuje też treści w kanałach społecznościowych). Na tiktokowym kanale "Słowiańska Zielarka" opowiedziała o właściwościach maślaka i jego zastosowaniu w łagodzeniu objawów depresji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne maślaka

Ewa Kozioł tłumaczy, że maślak stosowany był w medycynie ludowej jako środek uspokajający i poprawiający nastrój. Powołując się na badania, specjalistka wskazuje, że rzeczywiście gatunek ten zawiera związki, które mogą działać przeciwdepresyjnie.

Mowa konkretnie ergotioneinie - aminokwasie, którego zadaniem jest ochrona neuronów przed stresem związanym z depresją. Ewa Kozioł podkreśla też, że maślak jest źródłem polisacharydów, w tym beta-glukanów regulujących poziom hormonów i poprawiających nastrój. Dodaje, że gatunek ten zawiera kwasy fenolowe i terpenoidy, które łagodzą objawy lękowe depresji.

Specjalistka tłumaczy, że dzięki tym właściwościom regularne spożywanie maślaka może być doskonałym uzupełnieniem diety osób zmagających się z depresją. Zaznacza jednak przy tym, że maślak to tylko uzupełnienie leczenia depresji i nie zastąpi profesjonalnej terapii. Grzyby te warto włączyć do codziennego jadłospisu w postaci dodatku do sałatek, zup czy dań duszonych. Zielarka podkreśla, że dobrym pomysłem jest spożywanie naparu z suszonych owocników maślaka.

Dyplomowana zielarka Ewa Kozioł poleca spożywać maślaki
Dyplomowana zielarka Ewa Kozioł poleca spożywać maślaki© TikTok | Słowiańska Zielarka (screenshot)

Napar z maślaków. Przepis

Składniki:

  • 2 łyżki suszonych owocników maślaka (maślaki ususz w temp. do 50 st. C, a następnie zmiel w młynku do kawy),
  • 250 ml wrzątku.

Przygotowanie:

  1. Zmielone suszone maślaki zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 15 minut.
  2. Po tym czasie odcedź całość.
  3. Napar pij letni lub ciepły, możesz dosłodzić go miodem lub syropem klonowym.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także