Zbieraj i jedz te grzyby. Mają właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne

Jesienna chandra, złe samopoczucie, spadek nastroju - na to wszystko pomóc może znany gatunek grzyba, który bez problemu znajdziemy w gęstwinie polskich lasów. Ewa Kozioł, dyplomowana zielarka i blogerka wyjaśnia, że badania potwierdzają to, o czym medycyna ludowa wiedziała od dawna.

Dyplomowana zielarka o wpływie grzybów na nastrójDyplomowana zielarka o wpływie grzybów na nastrój
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, TikTok | Słowiańska Zielarka (screenshot)

Temat grzybów, które mają pozytywnie wpływać na samopoczucie, podjęła dyplomowana zielarka Ewa Kozioł (wykształcenie zdobywała między innymi na Uniwersytecie John Moores w Liverpoolu, w mediach działa jako blogerka, publikuje też treści w kanałach społecznościowych). Na tiktokowym kanale "Słowiańska Zielarka" opowiedziała o właściwościach maślaka i jego zastosowaniu w łagodzeniu objawów depresji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Posiekaj wszystkie składniki i nałóż na bagietkę. Włosi szaleją na punkcie tej kanapki

Właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne maślaka

Ewa Kozioł tłumaczy, że maślak stosowany był w medycynie ludowej jako środek uspokajający i poprawiający nastrój. Powołując się na badania, specjalistka wskazuje, że rzeczywiście gatunek ten zawiera związki, które mogą działać przeciwdepresyjnie.

Mowa konkretnie ergotioneinie - aminokwasie, którego zadaniem jest ochrona neuronów przed stresem związanym z depresją. Ewa Kozioł podkreśla też, że maślak jest źródłem polisacharydów, w tym beta-glukanów regulujących poziom hormonów i poprawiających nastrój. Dodaje, że gatunek ten zawiera kwasy fenolowe i terpenoidy, które łagodzą objawy lękowe depresji.

Specjalistka tłumaczy, że dzięki tym właściwościom regularne spożywanie maślaka może być doskonałym uzupełnieniem diety osób zmagających się z depresją. Zaznacza jednak przy tym, że maślak to tylko uzupełnienie leczenia depresji i nie zastąpi profesjonalnej terapii. Grzyby te warto włączyć do codziennego jadłospisu w postaci dodatku do sałatek, zup czy dań duszonych. Zielarka podkreśla, że dobrym pomysłem jest spożywanie naparu z suszonych owocników maślaka.

Dyplomowana zielarka Ewa Kozioł poleca spożywać maślaki
Dyplomowana zielarka Ewa Kozioł poleca spożywać maślaki © TikTok | Słowiańska Zielarka (screenshot)

Napar z maślaków. Przepis

Składniki:

  • 2 łyżki suszonych owocników maślaka (maślaki ususz w temp. do 50 st. C, a następnie zmiel w młynku do kawy),
  • 250 ml wrzątku.

Przygotowanie:

  1. Zmielone suszone maślaki zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 15 minut.
  2. Po tym czasie odcedź całość.
  3. Napar pij letni lub ciepły, możesz dosłodzić go miodem lub syropem klonowym.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇