Wyjątkowy grzyb. Smakuje nieziemsko i kosztuje majątek

Trufla biała to najsłynniejszy i najcenniejszy grzyb świata. Jej niezwykły aromat i smak sprawiają, że jest uważana za rarytas. Gdzie można ją znaleźć?

Białe trufleBiałe trufle
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Historia białej trufli sięga 3,5 tysiąca lat wstecz, choć to w XVII wieku zyskała na popularności. W starożytności była uważana za jeden z najcenniejszych afrodyzjaków oraz symbol miłości i pożądania, związany z boginią miłości, Wenus. Grzyb ten był także wyjątkowym prezentem dla najważniejszych postaci historycznych, takich jak Napoleon, Ludwik XVI czy Królowa Elżbieta II, która otrzymała wyjątkowy okaz ważący ponad 1,2 kg.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbków nigdy za wiele. A te w wersji mini skrywają same rarytasy

Trufla biała, zwana również truflą piemoncką, to grzyb występujący naturalnie na terenie Włoch, głównie w okolicach Piemontu. Jest to bardzo rzadki gatunek, którego znalezienie graniczy z cudem. Dlatego też trufla biała jest jednym z najdroższych grzybów świata. Jej cena na aukcjach może sięgać nawet kilkunastu tysięcy euro.

Charakterystyka białej trufli

Biała trufla różni się znacznie od innych grzybów. Jej owocnik rośnie kilka do kilkunastu centymetrów pod powierzchnią ziemi i osiąga wielkość od 3 do 10 cm. Ma charakterystyczny, nieregularny kształt z licznymi zagłębieniami. Łupina Trufli jest jasnożółta, a miąższ jest biały z widoczną siecią żyłek. Jest twardy i jędrny w konsystencji oraz wydobywa niepowtarzalny aromat, przypominający mieszankę orzechów i czosnku.

W poszukiwaniu białej trufli pomagają specjalnie wyszkolone psy, które potrafią wyczuć jej zapach pod ziemią. Przed trafieniem na rynek, każda trufla musi przejść ocenę komisji ekspertów, a okazy ważące ponad 10 g są sprzedawane w numerowanych opakowaniach.

Wartości odżywcze białej trufli

Biała Trufla to nie tylko wyjątkowy smak, ale także bogactwo składników odżywczych. Zawiera duże ilości białka, węglowodanów, nienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witaminy C i ergosterolu. Jest także źródłem aminokwasów oraz cennych minerałów, takich jak żelazo, krzem, wapń, potas, cynk, fosfor, magnez czy siarka.

Niestety, trufli białej nie można znaleźć w Polsce. Można natomiast próbować założyć własną hodowlę grzybni trufli białej. Na rynku dostępne są gotowe grzybnie do uprawy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟