Trąbki umarłych pokazały się w lasach. Wielu się ich boi i omija szerokim łukiem, a to duży błąd

Trąbki umarłych to kolejne okazy z grupy grzybowych osobliwości. Spotkać je można w polskich lasach, jednak przez swój mało zachęcający wygląd rzadko lądują w koszykach grzybiarzy. Mimo mrocznego wyglądu i zniechęcającej nazwy to okazy jadalne, przez wielu określane jako genialne w smaku.

Trąbki umarłych należą do grzybów jadalnychTrąbki umarłych należą do grzybów jadalnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Trąbki umarłych, mimo że wyglądają, jak wyjęte z horroru, to grzyby jadalne i pełne aromatu. Rzadko kiedy goszczą na naszych stołach, a jeśli już, to najczęściej używa się ich sproszkowanej wersji jako przyprawy. Fani okazu nie poprzestają na tym i przygotowują na bazie tych grzybów farsze do pierogów i naleśników. Dowiedzcie się więcej na temat tego tajemniczego gatunku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten przepis pozwoli ci odkryć gołąbki na nowo. Tradycyjny obiad w nowoczesnym wydaniu

Grzyby jak z horroru. Jak wyglądają trąbki umarłych?

Lejkowiec dęty - tak brzmi oficjalna nazwa gatunku potocznie zwanego trąbkami umarłych. Grzybiarze nazywają go też skórzakiem, cholewką czy wroniakiem. To jeden z najbardziej charakterystycznych okazów pojawiających się w polskich lasach. Uwagę przykuwa charakterystycznym kolorem i kształtem. Natknąć można się na niego od sierpnia do listopada. Gatunek ten najczęściej występuje w lasach liściastych i mieszanych, w okolicach buków i dębów.

Owocniki trąbek umarłych wyróżniają się w leśnej ściółce ze względu na swoją ciemną barwę, która wraz z wiekiem z brązowo i szaroczarnej przechodzi do niemal całkowicie czarnej. Kształt lejkowców dętych, jak sama nazwa wskazuje, przypomina lejek o lekko podwiniętych brzegach. U starszych okazów pokazuje się biały nalot, który tworzą zarodniki. Owocniki trąbek umarłych osiągają do 12 cm wysokości, a ich kapelusze mierzą od 3 do 8 centymetrów średnicy.

Lejkowiec dęty nazywany jest trąbkami umarłych
Lejkowiec dęty nazywany jest trąbkami umarłych © Wikimedia Commons | Jerzy Opioła, CC BY-SA 4.0

Czy trąbki umarłych są jadalne?

Lejkowiec dęty jest gatunkiem jadalnym, choć często pomijanym podczas grzybobrania. Niemniej grzyb ten bez obaw może być zrywany - to kuzyn pieprznika jadalnego, czyli znanych i lubianych kurek. Ze względu na mierne walory estetyczne zastosowanie lejkowca dętego w kuchni najczęściej ogranicza się do ususzenia go i korzystania w formie przyprawy. Zwolennicy koloru i smaku lejkowca dętego używają go do przyrządzenia farszu do pierogów czy naleśników.

Co do samego smaku grzyba - zdania są podzielone. Dla jednych lejkowiec dęty należy do grupy najsmaczniejszych okazów możliwych do zdobycia w polskich lasach, kolejni zaś uważają, że... brakuje mu smaku. Warto dodać jednak, że grzyby te charakteryzuje (prócz wyglądu) osobliwy aromat przypominający woń typową dla trufli.

Trąbki umarłych zawierają sporo błonnika i białka, a także potas, fosfor i żelazo oraz witaminy B, D, E, K. Ponadto wspomagają proces krążenia krwi i, jak większość grzybów, wykazują działanie antynowotworowe.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀