Trąbki umarłych pokazały się w lasach. Wielu się ich boi i omija szerokim łukiem, a to duży błąd

Trąbki umarłych to kolejne okazy z grupy grzybowych osobliwości. Spotkać je można w polskich lasach, jednak przez swój mało zachęcający wygląd rzadko lądują w koszykach grzybiarzy. Mimo mrocznego wyglądu i zniechęcającej nazwy to okazy jadalne, przez wielu określane jako genialne w smaku.

Trąbki umarłych należą do grzybów jadalnychTrąbki umarłych należą do grzybów jadalnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Trąbki umarłych, mimo że wyglądają, jak wyjęte z horroru, to grzyby jadalne i pełne aromatu. Rzadko kiedy goszczą na naszych stołach, a jeśli już, to najczęściej używa się ich sproszkowanej wersji jako przyprawy. Fani okazu nie poprzestają na tym i przygotowują na bazie tych grzybów farsze do pierogów i naleśników. Dowiedzcie się więcej na temat tego tajemniczego gatunku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten przepis pozwoli ci odkryć gołąbki na nowo. Tradycyjny obiad w nowoczesnym wydaniu

Grzyby jak z horroru. Jak wyglądają trąbki umarłych?

Lejkowiec dęty - tak brzmi oficjalna nazwa gatunku potocznie zwanego trąbkami umarłych. Grzybiarze nazywają go też skórzakiem, cholewką czy wroniakiem. To jeden z najbardziej charakterystycznych okazów pojawiających się w polskich lasach. Uwagę przykuwa charakterystycznym kolorem i kształtem. Natknąć można się na niego od sierpnia do listopada. Gatunek ten najczęściej występuje w lasach liściastych i mieszanych, w okolicach buków i dębów.

Owocniki trąbek umarłych wyróżniają się w leśnej ściółce ze względu na swoją ciemną barwę, która wraz z wiekiem z brązowo i szaroczarnej przechodzi do niemal całkowicie czarnej. Kształt lejkowców dętych, jak sama nazwa wskazuje, przypomina lejek o lekko podwiniętych brzegach. U starszych okazów pokazuje się biały nalot, który tworzą zarodniki. Owocniki trąbek umarłych osiągają do 12 cm wysokości, a ich kapelusze mierzą od 3 do 8 centymetrów średnicy.

Lejkowiec dęty nazywany jest trąbkami umarłych
Lejkowiec dęty nazywany jest trąbkami umarłych © Wikimedia Commons | Jerzy Opioła, CC BY-SA 4.0

Czy trąbki umarłych są jadalne?

Lejkowiec dęty jest gatunkiem jadalnym, choć często pomijanym podczas grzybobrania. Niemniej grzyb ten bez obaw może być zrywany - to kuzyn pieprznika jadalnego, czyli znanych i lubianych kurek. Ze względu na mierne walory estetyczne zastosowanie lejkowca dętego w kuchni najczęściej ogranicza się do ususzenia go i korzystania w formie przyprawy. Zwolennicy koloru i smaku lejkowca dętego używają go do przyrządzenia farszu do pierogów czy naleśników.

Co do samego smaku grzyba - zdania są podzielone. Dla jednych lejkowiec dęty należy do grupy najsmaczniejszych okazów możliwych do zdobycia w polskich lasach, kolejni zaś uważają, że... brakuje mu smaku. Warto dodać jednak, że grzyby te charakteryzuje (prócz wyglądu) osobliwy aromat przypominający woń typową dla trufli.

Trąbki umarłych zawierają sporo błonnika i białka, a także potas, fosfor i żelazo oraz witaminy B, D, E, K. Ponadto wspomagają proces krążenia krwi i, jak większość grzybów, wykazują działanie antynowotworowe.

Wybrane dla Ciebie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek