Trąbki umarłych pokazały się w lasach. Wielu się ich boi i omija szerokim łukiem, a to duży błąd

Trąbki umarłych to kolejne okazy z grupy grzybowych osobliwości. Spotkać je można w polskich lasach, jednak przez swój mało zachęcający wygląd rzadko lądują w koszykach grzybiarzy. Mimo mrocznego wyglądu i zniechęcającej nazwy to okazy jadalne, przez wielu określane jako genialne w smaku.

Trąbki umarłych należą do grzybów jadalnychTrąbki umarłych należą do grzybów jadalnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Trąbki umarłych, mimo że wyglądają, jak wyjęte z horroru, to grzyby jadalne i pełne aromatu. Rzadko kiedy goszczą na naszych stołach, a jeśli już, to najczęściej używa się ich sproszkowanej wersji jako przyprawy. Fani okazu nie poprzestają na tym i przygotowują na bazie tych grzybów farsze do pierogów i naleśników. Dowiedzcie się więcej na temat tego tajemniczego gatunku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten przepis pozwoli ci odkryć gołąbki na nowo. Tradycyjny obiad w nowoczesnym wydaniu

Grzyby jak z horroru. Jak wyglądają trąbki umarłych?

Lejkowiec dęty - tak brzmi oficjalna nazwa gatunku potocznie zwanego trąbkami umarłych. Grzybiarze nazywają go też skórzakiem, cholewką czy wroniakiem. To jeden z najbardziej charakterystycznych okazów pojawiających się w polskich lasach. Uwagę przykuwa charakterystycznym kolorem i kształtem. Natknąć można się na niego od sierpnia do listopada. Gatunek ten najczęściej występuje w lasach liściastych i mieszanych, w okolicach buków i dębów.

Owocniki trąbek umarłych wyróżniają się w leśnej ściółce ze względu na swoją ciemną barwę, która wraz z wiekiem z brązowo i szaroczarnej przechodzi do niemal całkowicie czarnej. Kształt lejkowców dętych, jak sama nazwa wskazuje, przypomina lejek o lekko podwiniętych brzegach. U starszych okazów pokazuje się biały nalot, który tworzą zarodniki. Owocniki trąbek umarłych osiągają do 12 cm wysokości, a ich kapelusze mierzą od 3 do 8 centymetrów średnicy.

Lejkowiec dęty nazywany jest trąbkami umarłych
Lejkowiec dęty nazywany jest trąbkami umarłych © Wikimedia Commons | Jerzy Opioła, CC BY-SA 4.0

Czy trąbki umarłych są jadalne?

Lejkowiec dęty jest gatunkiem jadalnym, choć często pomijanym podczas grzybobrania. Niemniej grzyb ten bez obaw może być zrywany - to kuzyn pieprznika jadalnego, czyli znanych i lubianych kurek. Ze względu na mierne walory estetyczne zastosowanie lejkowca dętego w kuchni najczęściej ogranicza się do ususzenia go i korzystania w formie przyprawy. Zwolennicy koloru i smaku lejkowca dętego używają go do przyrządzenia farszu do pierogów czy naleśników.

Co do samego smaku grzyba - zdania są podzielone. Dla jednych lejkowiec dęty należy do grupy najsmaczniejszych okazów możliwych do zdobycia w polskich lasach, kolejni zaś uważają, że... brakuje mu smaku. Warto dodać jednak, że grzyby te charakteryzuje (prócz wyglądu) osobliwy aromat przypominający woń typową dla trufli.

Trąbki umarłych zawierają sporo błonnika i białka, a także potas, fosfor i żelazo oraz witaminy B, D, E, K. Ponadto wspomagają proces krążenia krwi i, jak większość grzybów, wykazują działanie antynowotworowe.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy