Wrzucam rydze na patelnię i dodaję czosnek. Najlepiej smakują ze świeżą bułeczką

Rydze to wyjątkowe grzyby, które smakują wyśmienicie. Najprościej przygotować je smażąc na maśle z czosnkiem. To szybki i łatwy przepis, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

RydzeRydze
Źródło zdjęć: © Getty Images | lynnebeclu
Marcin Michałowski

Rydze to rarytas, który cieszy się dużą popularnością w Polsce. Wyróżniają się intensywnym aromatem i lekko orzechowym smakiem. Można je przyrządzać na wiele sposobów, ale najprostszym i najpopularniejszym jest smażenie na maśle z czosnkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbków nigdy za wiele. A te w wersji mini skrywają same rarytasy

Tajemnica perfekcyjnych rydzów

Jak je przygotować?

  1. Oczyść rydze: Przygotowanie rydzów zaczyna się od dokładnego oczyszczenia grzybów z piasku. Aby to zrobić, opłucz rydze w zimnej wodzie, osusz je delikatnie ręcznikiem papierowym, a następnie usuń trzonki i pozostałości z piasku z kapeluszy. Powtórz proces płukania i suszenia, aż rydze będą zupełnie czyste.
  2. Smaż na maśle: Rozgrzej na dużej patelni masło. Kiedy się roztopi, dodaj cienko pokrojony czosnek i pokrojone rydze. Smaż grzyby na średnio-dużym ogniu przez około 4 minuty, regularnie mieszając. Podczas smażenia dodaj odrobinę soli i pieprzu, aby podkreślić smak rydzów. Jeśli masz dużo grzybów, lepiej smażyć je partiami.
  3. Rydzowa delikatność: Rydze smażone na maśle są niezwykle delikatne i aromatyczne. Możesz podać je na świątecznym stole jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie, podane z kawałkiem świeżej bułki.

Wskazówki:

  • Aby rydze były bardziej aromatyczne, można je wcześniej namoczyć w zimnej wodzie na około 30 minut.
  • Do smażenia rydzów najlepiej użyć masła klarowanego, które ma wyższą temperaturę dymienia niż masło zwykłe.

Jak prawidłowo przechowywać rydze?

Jeśli masz nadmiar rydzów, warto zastanowić się, jak je przechować zimą. Jednym z popularnych sposobów jest marynowanie rydzów w occie, ale istnieje również doskonała metoda kiszenia grzybów. Oto jak to zrobić:

  1. Warstwy rydzów: Układaj rydze warstwami w kamionkowym naczyniu lub słoiku. Między warstwami rydzów dodawaj warstwy grubo pokrojonej cebuli i odrobinę soli.
  2. Zalej wodą: Całość zalej lekko osoloną wodą, najlepiej mineralną. Upewnij się, że grzyby są dobrze pokryte płynem.
  3. Kiszone rydze: Przechowuj naczynie z kiszonymi rydzami przez dwa dni w kuchni, a następnie przenieś je do chłodniejszego miejsca, takiego jak spiżarnia lub piwnica.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo