Przepis na tę zupę dostałem od prawdziwych górali. Potrzeba tylko 4 składników

Szukasz pomysłu na pyszny i sycący obiad? Wypróbuj zupę scypa z Podhala. To tradycyjne danie, które jest proste w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie.

Zupa z podhalaZupa z podhala
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Przepis na tę niezwykłą zupę, sprowadzoną prosto z serca Podhala. To prawdziwy skarb kulinarny. Dawniej była to zupa ubogich, ponieważ przygotowuje się ją z prostych składników, które są tanie i łatwo dostępne. Jej smak zachwyci wasze kubki smakowe i sprawi, że będziecie częściej do niej wracać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanego kalafiora nigdy wcześniej nie jadłam. Z tymi dodatkami to prawdziwe niebo w gębie

Jak przyrządzić zupę scypa z Podhala?

To idealna propozycja dla tych, którzy poszukują smacznego i prostego dania. Odkryj smak Podhala, przyrządzając tę tradycyjną zupę w swojej kuchni.

Składniki:

  • ½ główki białej kapusty,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 ½ litra mleka,
  • 2 łyżki masła.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Rozpocznij od usunięcia głąba z kapusty, a następnie poszatkuj ją na niezbyt drobne kawałki. Umieść kapustę w garnku i zalej 500 ml mleka oraz wodą tak, aby kapusta była całkowicie przykryta. Gotuj na średnim ogniu przez około 35 minut.
  2. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Gotuj je w oddzielnym garnku aż do momentu, gdy staną się miękkie.
  3. Gdy kapusta będzie gotowa, odcedź ją, a następnie zalej litrem mleka, dodaj masło i zagotuj. Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego uznania.
  4. Zupę scypa podawaj z ugotowanymi wcześniej ziemniakami.

Zupa scypa to pyszny i sycący obiad, który sprawdzi się na każdą okazję. Jest to również dobry sposób na poznanie regionalnej kuchni Podhala. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sam, jak pyszna jest ta zupa.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie