Przepis na tę zupę dostałem od prawdziwych górali. Potrzeba tylko 4 składników

Szukasz pomysłu na pyszny i sycący obiad? Wypróbuj zupę scypa z Podhala. To tradycyjne danie, które jest proste w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie.

Zupa z podhalaZupa z podhala
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Przepis na tę niezwykłą zupę, sprowadzoną prosto z serca Podhala. To prawdziwy skarb kulinarny. Dawniej była to zupa ubogich, ponieważ przygotowuje się ją z prostych składników, które są tanie i łatwo dostępne. Jej smak zachwyci wasze kubki smakowe i sprawi, że będziecie częściej do niej wracać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanego kalafiora nigdy wcześniej nie jadłam. Z tymi dodatkami to prawdziwe niebo w gębie

Jak przyrządzić zupę scypa z Podhala?

To idealna propozycja dla tych, którzy poszukują smacznego i prostego dania. Odkryj smak Podhala, przyrządzając tę tradycyjną zupę w swojej kuchni.

Składniki:

  • ½ główki białej kapusty,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 ½ litra mleka,
  • 2 łyżki masła.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Rozpocznij od usunięcia głąba z kapusty, a następnie poszatkuj ją na niezbyt drobne kawałki. Umieść kapustę w garnku i zalej 500 ml mleka oraz wodą tak, aby kapusta była całkowicie przykryta. Gotuj na średnim ogniu przez około 35 minut.
  2. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Gotuj je w oddzielnym garnku aż do momentu, gdy staną się miękkie.
  3. Gdy kapusta będzie gotowa, odcedź ją, a następnie zalej litrem mleka, dodaj masło i zagotuj. Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego uznania.
  4. Zupę scypa podawaj z ugotowanymi wcześniej ziemniakami.

Zupa scypa to pyszny i sycący obiad, który sprawdzi się na każdą okazję. Jest to również dobry sposób na poznanie regionalnej kuchni Podhala. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sam, jak pyszna jest ta zupa.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo