Zapomniana zupa wraca na salony. Zrobisz ją szybko z 4 składników

Chociaż zagraniczna kuchnia cieszy się rosnącą popularnością w Polsce, to tradycyjne potrawy wcale nie odeszły do lamusa. Polacy chętnie wracają do regionalnych smaków, przywołując tym samym wspomnienia z dzieciństwa. Białczyńska zupa to idealna receptura na chłodniejsze dni.

Zupa białczańska - PysznościZupa białczańska - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Polska kuchnia regionalna ma naprawdę sporo do zaoferowania. Na szczególną uwagę zasługują zupy. Chociaż latem nieco o nich zapominamy, to jesienią i zimą zdecydowanie wracają do łask. Przepis na tę zupę pochodzi z Białki Tatrzańskiej i bazuje na bardzo prostych składnikach: kapuście, ziemniakach i mleku. Dla niektórych znana jest jako zupa scypa, dla innych jako scyta. Niezależnie od nazwy, charakteryzuje ją wyjątkowy smak, który przenosi nas do kulinarnych korzeni. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przystawka z chrupiącym żółtkiem. Wypróbuj rewelacyjny przepis

Zupa scypa to tzw. zupa biedaków. Na pierwszy rzut oka nic specjalnego, ale jest całkiem smaczna.

mówią członkinie Stowarzyszenia Gospodyń w Białce w rozmowie z Dziennikiem Polskim 24

Białczyńska zupa z kapusty

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty,
  • mleko,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • ziemniaki.

Sposób przygotowania:

  1. Przemyj kapustę i usuń z niej głąb. Następnie poszatkuj ją, ale nie rób tego zbyt drobno, tak aby kawałki kapusty były wyczuwalne.
  2. Pokrojoną kapustę umieść w garnku i zalej 500 ml mleka oraz wodą tak, aby cała kapusta była zakryta. Postaw garnek na średnim ogniu i gotuj kapustę do momentu, aż będzie miękka. To może zająć około 35 minut.
  3. W międzyczasie, kiedy kapusta się gotuje, zajmij się ziemniakami. Obierz je, przemyj i pokrój je w kostkę. Następnie ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do momentu, aż staną się miękkie.
  4. Gdy kapusta będzie gotowa, odcedź ją z płynu, w którym się gotowała. Następnie zalej kapustę 1 litrem mleka i dodaj masło. Zagotuj, aby płyn stał się ciepły. Możesz doprawić zupę solą i pieprzem według własnego smaku.
  5. Podawaj tak przygotowaną zupę z gotowanymi ziemniakami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości