Zapomniana zupa wraca na salony. Zrobisz ją szybko z 4 składników

Chociaż zagraniczna kuchnia cieszy się rosnącą popularnością w Polsce, to tradycyjne potrawy wcale nie odeszły do lamusa. Polacy chętnie wracają do regionalnych smaków, przywołując tym samym wspomnienia z dzieciństwa. Białczyńska zupa to idealna receptura na chłodniejsze dni.

Zupa białczańska - PysznościZupa białczańska - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Polska kuchnia regionalna ma naprawdę sporo do zaoferowania. Na szczególną uwagę zasługują zupy. Chociaż latem nieco o nich zapominamy, to jesienią i zimą zdecydowanie wracają do łask. Przepis na tę zupę pochodzi z Białki Tatrzańskiej i bazuje na bardzo prostych składnikach: kapuście, ziemniakach i mleku. Dla niektórych znana jest jako zupa scypa, dla innych jako scyta. Niezależnie od nazwy, charakteryzuje ją wyjątkowy smak, który przenosi nas do kulinarnych korzeni. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przystawka z chrupiącym żółtkiem. Wypróbuj rewelacyjny przepis

Zupa scypa to tzw. zupa biedaków. Na pierwszy rzut oka nic specjalnego, ale jest całkiem smaczna.

mówią członkinie Stowarzyszenia Gospodyń w Białce w rozmowie z Dziennikiem Polskim 24

Białczyńska zupa z kapusty

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty,
  • mleko,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • ziemniaki.

Sposób przygotowania:

  1. Przemyj kapustę i usuń z niej głąb. Następnie poszatkuj ją, ale nie rób tego zbyt drobno, tak aby kawałki kapusty były wyczuwalne.
  2. Pokrojoną kapustę umieść w garnku i zalej 500 ml mleka oraz wodą tak, aby cała kapusta była zakryta. Postaw garnek na średnim ogniu i gotuj kapustę do momentu, aż będzie miękka. To może zająć około 35 minut.
  3. W międzyczasie, kiedy kapusta się gotuje, zajmij się ziemniakami. Obierz je, przemyj i pokrój je w kostkę. Następnie ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do momentu, aż staną się miękkie.
  4. Gdy kapusta będzie gotowa, odcedź ją z płynu, w którym się gotowała. Następnie zalej kapustę 1 litrem mleka i dodaj masło. Zagotuj, aby płyn stał się ciepły. Możesz doprawić zupę solą i pieprzem według własnego smaku.
  5. Podawaj tak przygotowaną zupę z gotowanymi ziemniakami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀