Wymieszaj, ułóż warstwy i włóż do lodówki. Najlepsze ciasto bez pieczenia

Organizujesz dużą imprezę rodzinną i chcesz zaskoczyć swoich gości czymś wyjątkowym? Przygotuj to genialne ciasto, a na pewno nie pożałujesz!

To ciasto stanie się hitem w każdym domuTo ciasto stanie się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Pyszności
Marzena Pęcak

Znasz mnie już od jakiegoś czasu i doskonale wiesz, że uwielbiam gotować, ale swoje serce oddałam słodkościom. To dla mnie ogromna radość, a jednocześnie prawdziwa przygoda, kiedy mogę przygotować coś wyjątkowego w słodkim wydaniu

A kiedy jeszcze gotowe ciasto prezentuje się jak z najlepszej cukierni, to w ogóle marzenie. I dokładnie będzie tak z dzisiejszym przepisem. Na pewno się nie zawiedziesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serwuję te przekąski na każdej imprezie. Goście są pod wielkim wrażeniem

Popularny batonik w formie genialnego deseru

Ciasta nawiązujące smakiem do kultowych batonów cieszą się ogromną popularnością. I oczywiście całą masę takich przepisów znajdziecie również na naszej stronie. Dziś jednak chciałabym skupić się na mojej ukochanej perełce z tej kategorii. A jest nią genialne ciasto bez pieczenia a’la Snickers

I od razu uspokajam, nie masz się czego bać. Genialny deser przygotujesz w mgnieniu oka, bez żadnej wpadki. Wystarczy, że będziesz trzymać się sprawdzonego przepisu, który już na ciebie czeka. To będzie prawdziwy sztos!

Przygotowanie kultowego deseru będzie samą przyjemnością
Przygotowanie kultowego deseru będzie samą przyjemnością © Archiwum Własne | Pyszności

Jak zrobić deser krok po kroku?

Składniki:

  • 250 ml mleka,
  • 350 g herbatników,
  • 200 g masła,
  • 350 g mleka w proszku,
  • 180 g orzeszków ziemnych,
  • ¾ szkl. cukru,
  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • 50 g gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania masy do dzisiejszego deseru. W tym celu połącz w garnku na palniku: mleko, cukier i masło.
  2. Zawartość garnka gotuj na małym ogniu, do chwili, aż powstanie jednolita mieszanka. Dopiero wtedy możesz odstawić ją do ostudzenia. 
  3. W międzyczasie podpraż na suchej patelni orzeszki. Dzięki temu zabiegowi wydobędziesz ich smak i aromat w 100 proc.
  4. Wróć do pracy nad masą. Do przestudzonej mieszanki w garnku, zacznij dodawać stopniowo mleko w proszku. Pamiętaj, jednocześnie przez cały czas mieszaj zawartość garnka, aby nie powstały niepotrzebne grudki. Otrzymana masa ma być idealnie kremowa.
  5. Teraz przygotuj formę do pieczenia. W tym celu wyłóż ją papierem do pieczenia, dzięki czemu wyjęcie gotowego deseru będzie dużo prostsze.
  6. Na spodzie ułóż warstwę herbatników. Bezpośrednio na nią nałóż pierwszą część masy i rozprowadź po całej powierzchni przy pomocy kuchennej łyżki. 
  7. Na masie ułóż kolejną warstwę herbatników, po czym rozprowadź na powierzchni ciastek grubą warstwę masy kajmakowej. Na wierzchu po raz kolejny ułóż herbatniki.
  8. To ciągle nie koniec. Na wierzchu rozprowadź masę z mlekiem w proszku, ułóż kolejną warstwę z herbatników, dodaj masę kajmakową i całość posyp wcześniej przygotowanymi orzeszkami. 
  9. Nie zapomnij też o dodaniu gorzkiej czekolady, którą wcześniej należy rozpuścić w kąpieli wodnej. 
  10. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki minimum na 4 godziny. Po tym czasie pozostaje tylko pokroić je na mniejsze kawałki i cieszyć się wyjątkowym smakiem deseru.

Jak już wspomniałam wcześniej, na naszej stronie czeka więcej przepisów na desery tego typu. Nie trać więc ani sekundy i zabieraj się za przeglądanie naszej bazy ze sprawdzonymi recepturami. Na pewno znajdziesz tam coś dla siebie!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej