Najprostsza szarlotka na świecie. Potrzebujesz tylko 6 składników

Szarlotka to jedno z tych ciast, które każdy uwielbia, a na pewno kojarzy się nam z dzieciństwem. Jest wiele wariantów przygotowania tego pysznego deseru, ale dziś pokażemy ci najprostszy sposób na szarlotkę, który zadowoli nie tylko smakoszy, ale także tych, którzy niekoniecznie są wprawni w pieczeniu.

SzarlotkaSzarlotka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Przygotowanie szarlotki może wydawać się trudne i wymagające, ale prawda jest taka, że istnieje prostsza i szybsza wersja tego klasycznego ciasta. Oto przepis na najprostszą szarlotkę, która świetnie sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. Potrzebujesz tylko 6 składników i trochę cierpliwości. To idealny deser na jesienny wieczór, który doskonale komponuje się z filiżanką gorącej herbaty lub aromatycznej kawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masz w lodówce ciasto francuskie? Ułóż farsz, zawiń i wstaw do piekarnika

Przepis na najprostszą szarlotkę

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek,
  • 320 g krupczatki,
  • 200 g zimnego masła,
  • 70 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krok 1: Przygotowanie ciasta

Rozpocznij od dużej miski, do której wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Teraz wbij jajko, dodaj cukier i pokrojone nożem lub zetrzyj na tarce zimne masło. Zagnieć szybko ciasto w jednolitą masę. Na początku może się wydawać, że ciasto jest "suche", ale nie martw się, z czasem stanie się zwartą kulą. Następnie zawiń ją w folię spożywczą i umieść je w lodówce na co najmniej godzinę. Jeśli okazałoby się, że ciasto jest zbyt suche, możesz dodać łyżkę zimnej wody.

Krok 2: Przygotowanie jabłek

Podczas gdy ciasto odpoczywa w lodówce, przystąp do przygotowania jabłek. Obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pozwól jabłkom odpocząć przez około pół godziny, aby puściły sok. Następnie delikatnie odciśnij nadmiar wilgoci i wymieszaj jabłka z cynamonem.

Krok 3: Składanie szarlotki

Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części. Jedną z nich odłóż do zamrażalnika na chwilę, a drugą zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj spód i nałóż na niego jabłka z cynamonem. Następnie zetrzyj drugą połowę ciasta na wierzch.

Krok 4: Pieczenie

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (z opcją grzania góra-dół) i piecz przez około godzinę. Aby upewnić się, że ciasto jest gotowe, możesz użyć drewnianego patyczka. Wkładasz go w ciasto, a jeśli wychodzi suchy, to znak, że szarlotka jest gotowa.

Gotową szarlotkę warto posypać delikatnie cukrem pudrem i podawać jeszcze ciepłą, podbijając smak aromatyczną herbatą. Teraz, dzięki naszemu prostemu przepisowi, możesz cieszyć się pyszną szarlotką w zaciszu swojego domu, nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej