Krucha i aromatyczna szarlotka z papierówek. Najlepszy przepis

Papierówki nie są najczęściej używaną do szarlotki odmianą jabłek. Stanowczo apelujemy jednak o danie im tej szansy. Zastosuj poniższy przepis i zrozumiesz, że był to doskonały pomysł!

Szarlotka z papierówek - jedyna w swoim rodzajuSzarlotka z papierówek - jedyna w swoim rodzaju
Źródło zdjęć: © Canva.com, Adobe Stock

Ligole o korzennym posmaku, soczyste Championy czy kruche Lobo — po te odmiany jabłek sięgamy najczęściej, gdy już najdzie nas na przygotowanie domowej szarlotki. Nie ma w tym żadnego błędu, a efekt powinien być doskonały. Dzisiaj jednak chcemy cię zachęcić do delikatnego wyjścia poza ten typowy schemat i użycie do tego ciasta papierówek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te szaszłyki zrobią prawdziwą furorę. Chrupiące, pyszne i na dodatek z piekarnika

Druga połowa lipca i początek sierpnia to czas, w którym papierówki dojrzewają i są gotowe do zbiorów. Wiele osób używa ich do przygotowania dżemów, powideł i soków (a niektórzy nawet...masła), gdzie papierówki, ze względu na swój kwaskowaty smak, doskonale się odnajdują. A jednak te same owoce rewelacyjnie sprawdzą się również jako pierwszoplanowy bohater szarlotki. Nie wierzysz? Spróbuj! Oto przepis:

Szarlotka z papierówek

Składniki:

  • 2 kg jabłek papierówek,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki cukru,
  • cukier puder do dekoracji.
Szarlotka z papierówek doskonale smakuje z lodami
Szarlotka z papierówek doskonale smakuje z lodami © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i posiekaj z masłem. Dodaj żółtka i cukier puder. Wyrób ciasto i podziel je na dwie równe części. Zabezpiecz folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  2. Umyte papierówki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Niektórzy wolą kroić je na cienkie plastry — sam dobierz sposób. Wymieszaj z cynamonem i cukrem.
  3. Jedną połowę przygotowanego ciasta rozwałkuj i wyłóż na formę z papierem do pieczenia. Na tę warstwę połóż teraz starte i odciśnięte jabłka.
  4. Jabłka przykryj następnie drugą, rozwałkowaną połową ciasta. Nakłuj masę widelcem.
  5. Szarlotkę wstaw teraz do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 40 minut. Następnie możesz ją od razu wyjąć z piekarnika. Posyp cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie