PrzepisCiastaKrucha i aromatyczna szarlotka z papierówek. Najlepszy przepis

Krucha i aromatyczna szarlotka z papierówek. Najlepszy przepis

Szarlotka z papierówek - jedyna w swoim rodzaju
Szarlotka z papierówek - jedyna w swoim rodzaju
Źródło zdjęć: © Canva.com, Adobe Stock

20.08.2023 13:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Papierówki nie są najczęściej używaną do szarlotki odmianą jabłek. Stanowczo apelujemy jednak o danie im tej szansy. Zastosuj poniższy przepis i zrozumiesz, że był to doskonały pomysł!

Ligole o korzennym posmaku, soczyste Championy czy kruche Lobo — po te odmiany jabłek sięgamy najczęściej, gdy już najdzie nas na przygotowanie domowej szarlotki. Nie ma w tym żadnego błędu, a efekt powinien być doskonały. Dzisiaj jednak chcemy cię zachęcić do delikatnego wyjścia poza ten typowy schemat i użycie do tego ciasta papierówek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Druga połowa lipca i początek sierpnia to czas, w którym papierówki dojrzewają i są gotowe do zbiorów. Wiele osób używa ich do przygotowania dżemów, powideł i soków (a niektórzy nawet...masła), gdzie papierówki, ze względu na swój kwaskowaty smak, doskonale się odnajdują. A jednak te same owoce rewelacyjnie sprawdzą się również jako pierwszoplanowy bohater szarlotki. Nie wierzysz? Spróbuj! Oto przepis:

Szarlotka z papierówek

Składniki:

  • 2 kg jabłek papierówek,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki cukru,
  • cukier puder do dekoracji.
Szarlotka z papierówek doskonale smakuje z lodami
Szarlotka z papierówek doskonale smakuje z lodami© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i posiekaj z masłem. Dodaj żółtka i cukier puder. Wyrób ciasto i podziel je na dwie równe części. Zabezpiecz folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  2. Umyte papierówki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Niektórzy wolą kroić je na cienkie plastry — sam dobierz sposób. Wymieszaj z cynamonem i cukrem.
  3. Jedną połowę przygotowanego ciasta rozwałkuj i wyłóż na formę z papierem do pieczenia. Na tę warstwę połóż teraz starte i odciśnięte jabłka.
  4. Jabłka przykryj następnie drugą, rozwałkowaną połową ciasta. Nakłuj masę widelcem.
  5. Szarlotkę wstaw teraz do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 40 minut. Następnie możesz ją od razu wyjąć z piekarnika. Posyp cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także