Krucha i aromatyczna szarlotka z papierówek. Najlepszy przepis
Papierówki nie są najczęściej używaną do szarlotki odmianą jabłek. Stanowczo apelujemy jednak o danie im tej szansy. Zastosuj poniższy przepis i zrozumiesz, że był to doskonały pomysł!
20.08.2023 13:24
Ligole o korzennym posmaku, soczyste Championy czy kruche Lobo — po te odmiany jabłek sięgamy najczęściej, gdy już najdzie nas na przygotowanie domowej szarlotki. Nie ma w tym żadnego błędu, a efekt powinien być doskonały. Dzisiaj jednak chcemy cię zachęcić do delikatnego wyjścia poza ten typowy schemat i użycie do tego ciasta papierówek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Druga połowa lipca i początek sierpnia to czas, w którym papierówki dojrzewają i są gotowe do zbiorów. Wiele osób używa ich do przygotowania dżemów, powideł i soków (a niektórzy nawet...masła), gdzie papierówki, ze względu na swój kwaskowaty smak, doskonale się odnajdują. A jednak te same owoce rewelacyjnie sprawdzą się również jako pierwszoplanowy bohater szarlotki. Nie wierzysz? Spróbuj! Oto przepis:
Szarlotka z papierówek
Składniki:
- 2 kg jabłek papierówek,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 5 żółtek,
- 200 g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki cukru,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i posiekaj z masłem. Dodaj żółtka i cukier puder. Wyrób ciasto i podziel je na dwie równe części. Zabezpiecz folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Umyte papierówki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Niektórzy wolą kroić je na cienkie plastry — sam dobierz sposób. Wymieszaj z cynamonem i cukrem.
- Jedną połowę przygotowanego ciasta rozwałkuj i wyłóż na formę z papierem do pieczenia. Na tę warstwę połóż teraz starte i odciśnięte jabłka.
- Jabłka przykryj następnie drugą, rozwałkowaną połową ciasta. Nakłuj masę widelcem.
- Szarlotkę wstaw teraz do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 40 minut. Następnie możesz ją od razu wyjąć z piekarnika. Posyp cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!