Krucha i aromatyczna szarlotka z papierówek. Najlepszy przepis

Papierówki nie są najczęściej używaną do szarlotki odmianą jabłek. Stanowczo apelujemy jednak o danie im tej szansy. Zastosuj poniższy przepis i zrozumiesz, że był to doskonały pomysł!

Szarlotka z papierówek - jedyna w swoim rodzajuSzarlotka z papierówek - jedyna w swoim rodzaju
Źródło zdjęć: © Canva.com, Adobe Stock

Ligole o korzennym posmaku, soczyste Championy czy kruche Lobo — po te odmiany jabłek sięgamy najczęściej, gdy już najdzie nas na przygotowanie domowej szarlotki. Nie ma w tym żadnego błędu, a efekt powinien być doskonały. Dzisiaj jednak chcemy cię zachęcić do delikatnego wyjścia poza ten typowy schemat i użycie do tego ciasta papierówek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te szaszłyki zrobią prawdziwą furorę. Chrupiące, pyszne i na dodatek z piekarnika

Druga połowa lipca i początek sierpnia to czas, w którym papierówki dojrzewają i są gotowe do zbiorów. Wiele osób używa ich do przygotowania dżemów, powideł i soków (a niektórzy nawet...masła), gdzie papierówki, ze względu na swój kwaskowaty smak, doskonale się odnajdują. A jednak te same owoce rewelacyjnie sprawdzą się również jako pierwszoplanowy bohater szarlotki. Nie wierzysz? Spróbuj! Oto przepis:

Szarlotka z papierówek

Składniki:

  • 2 kg jabłek papierówek,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki cukru,
  • cukier puder do dekoracji.
Szarlotka z papierówek doskonale smakuje z lodami
Szarlotka z papierówek doskonale smakuje z lodami © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i posiekaj z masłem. Dodaj żółtka i cukier puder. Wyrób ciasto i podziel je na dwie równe części. Zabezpiecz folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  2. Umyte papierówki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Niektórzy wolą kroić je na cienkie plastry — sam dobierz sposób. Wymieszaj z cynamonem i cukrem.
  3. Jedną połowę przygotowanego ciasta rozwałkuj i wyłóż na formę z papierem do pieczenia. Na tę warstwę połóż teraz starte i odciśnięte jabłka.
  4. Jabłka przykryj następnie drugą, rozwałkowaną połową ciasta. Nakłuj masę widelcem.
  5. Szarlotkę wstaw teraz do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 40 minut. Następnie możesz ją od razu wyjąć z piekarnika. Posyp cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości