Krucha i aromatyczna szarlotka z papierówek. Najlepszy przepis

Papierówki nie są najczęściej używaną do szarlotki odmianą jabłek. Stanowczo apelujemy jednak o danie im tej szansy. Zastosuj poniższy przepis i zrozumiesz, że był to doskonały pomysł!

Szarlotka z papierówek - jedyna w swoim rodzajuSzarlotka z papierówek - jedyna w swoim rodzaju
Źródło zdjęć: © Canva.com, Adobe Stock

Ligole o korzennym posmaku, soczyste Championy czy kruche Lobo — po te odmiany jabłek sięgamy najczęściej, gdy już najdzie nas na przygotowanie domowej szarlotki. Nie ma w tym żadnego błędu, a efekt powinien być doskonały. Dzisiaj jednak chcemy cię zachęcić do delikatnego wyjścia poza ten typowy schemat i użycie do tego ciasta papierówek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te szaszłyki zrobią prawdziwą furorę. Chrupiące, pyszne i na dodatek z piekarnika

Druga połowa lipca i początek sierpnia to czas, w którym papierówki dojrzewają i są gotowe do zbiorów. Wiele osób używa ich do przygotowania dżemów, powideł i soków (a niektórzy nawet...masła), gdzie papierówki, ze względu na swój kwaskowaty smak, doskonale się odnajdują. A jednak te same owoce rewelacyjnie sprawdzą się również jako pierwszoplanowy bohater szarlotki. Nie wierzysz? Spróbuj! Oto przepis:

Szarlotka z papierówek

Składniki:

  • 2 kg jabłek papierówek,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki cukru,
  • cukier puder do dekoracji.
Szarlotka z papierówek doskonale smakuje z lodami
Szarlotka z papierówek doskonale smakuje z lodami © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i posiekaj z masłem. Dodaj żółtka i cukier puder. Wyrób ciasto i podziel je na dwie równe części. Zabezpiecz folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  2. Umyte papierówki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Niektórzy wolą kroić je na cienkie plastry — sam dobierz sposób. Wymieszaj z cynamonem i cukrem.
  3. Jedną połowę przygotowanego ciasta rozwałkuj i wyłóż na formę z papierem do pieczenia. Na tę warstwę połóż teraz starte i odciśnięte jabłka.
  4. Jabłka przykryj następnie drugą, rozwałkowaną połową ciasta. Nakłuj masę widelcem.
  5. Szarlotkę wstaw teraz do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 40 minut. Następnie możesz ją od razu wyjąć z piekarnika. Posyp cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇