PrzepisSzybkie ciastoCiasto leniwej gospodyni. Nie bez powodu ma taką nazwę

Ciasto leniwej gospodyni. Nie bez powodu ma taką nazwę

Ciasto leniwej gospodyni (zdjęcie ilustracyjne)
Ciasto leniwej gospodyni (zdjęcie ilustracyjne)
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK
19.08.2023 10:16

Ten wypiek zawsze się udaje. Wygląda jakby był przygotowywany przez mistrza cukiernictwa, a tak naprawdę nie musimy nawet go ucierać. Ciasto leniwej gospodyni to ogromny hit, który zrobisz w dosłownie kilka minut. Przyda ci się jedynie widelec.

Ciasto leniwej gospodyni jest idealne dla osób, które są... zbyt leniwe, by zajmować się skomplikowanym pieczeniem, w którym wymaga się wyrabiania lub długiego miksowania. Wypiek zawsze wychodzi i nie wymaga zbyt wielu umiejętności kulinarnych. Nic dziwnego, że często pojawia się w wielu domach. Do tego smakuje obłędnie. Poniżej podajemy przepis na to, jak je przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam francuski rogalik i zamieniłam w wyjątkową kanapkę. Danie na miarę kulinarnego Oscara

Ciasto leniwej gospodyni jest banalnie proste i szybkie

Nie bez powodu wypiek ma taką nazwę. Jest to bowiem najprostsze i najszybsze ciasto na świecie. Nie musisz mieć nawet miksera, by je przygotować. Deser po prostu miesza się widelcem i to cała filozofia. Nie trzeba go ucierać, wyrabiać ani długo miksować.


Składa się z puszystego spodu, owoców i chrupiącej kruszonki. Jest po prostu obłędny. Czy powinnaś używać konkretnych owoców? Nie jest to konieczne, możesz wybrać swoje ulubione, na przykład truskawki, jabłka lub maliny.

Ciasto leniwej gospodyni przygotujesz w dosłownie 10 minut z kilku składników. Potem wstawiasz je do piekarnika i czekasz. Kiedy ostygnie, będzie gotowe do spożycia i bardzo szybko zniknie z blaszki.

Jak zrobić ciasto leniwej gospodyni?

Przygotuj składniki, czyli:

  • 240 g mąki pszennej,
  • szklankę cukru,
  • dwa jajka,
  • 60 ml oleju,
  • 200 ml mleka,
  • łyżkę proszku do pieczenia,
  • łyżkę cukru wanilinowego,
  • kilogram ulubionych owoców.


Do zrobienia kruszonki przydadzą ci się:

  • 125 g masła,
  • szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • łyżka cukru wanilinowego.
Ciasto leniwej gospodyni
Ciasto leniwej gospodyni© Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Na samym początku przygotuj kruszonkę. Wymieszaj zimne masło z mąką i cukrami. Wszystko zagnieć i wstaw do zamrażarki.
  2. W jednej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki, w drugiej zaś suche. Następnie wszystko połącz ze sobą. Możesz w tym celu użyć widelca.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na górze poukładaj owoce, a całość posyp kruszonką. Piecz przez 45 minut.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także