Ciasto leniwej gospodyni. Nie bez powodu ma taką nazwę

Ten wypiek zawsze się udaje. Wygląda jakby był przygotowywany przez mistrza cukiernictwa, a tak naprawdę nie musimy nawet go ucierać. Ciasto leniwej gospodyni to ogromny hit, który zrobisz w dosłownie kilka minut. Przyda ci się jedynie widelec.

Ciasto leniwej gospodyni (zdjęcie ilustracyjne)Ciasto leniwej gospodyni (zdjęcie ilustracyjne)
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK
Paulina Hermann

Ciasto leniwej gospodyni jest idealne dla osób, które są... zbyt leniwe, by zajmować się skomplikowanym pieczeniem, w którym wymaga się wyrabiania lub długiego miksowania. Wypiek zawsze wychodzi i nie wymaga zbyt wielu umiejętności kulinarnych. Nic dziwnego, że często pojawia się w wielu domach. Do tego smakuje obłędnie. Poniżej podajemy przepis na to, jak je przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam francuski rogalik i zamieniłam w wyjątkową kanapkę. Danie na miarę kulinarnego Oscara

Ciasto leniwej gospodyni jest banalnie proste i szybkie

Nie bez powodu wypiek ma taką nazwę. Jest to bowiem najprostsze i najszybsze ciasto na świecie. Nie musisz mieć nawet miksera, by je przygotować. Deser po prostu miesza się widelcem i to cała filozofia. Nie trzeba go ucierać, wyrabiać ani długo miksować.


Składa się z puszystego spodu, owoców i chrupiącej kruszonki. Jest po prostu obłędny. Czy powinnaś używać konkretnych owoców? Nie jest to konieczne, możesz wybrać swoje ulubione, na przykład truskawki, jabłka lub maliny.

Ciasto leniwej gospodyni przygotujesz w dosłownie 10 minut z kilku składników. Potem wstawiasz je do piekarnika i czekasz. Kiedy ostygnie, będzie gotowe do spożycia i bardzo szybko zniknie z blaszki.

Jak zrobić ciasto leniwej gospodyni?

Przygotuj składniki, czyli:

  • 240 g mąki pszennej,
  • szklankę cukru,
  • dwa jajka,
  • 60 ml oleju,
  • 200 ml mleka,
  • łyżkę proszku do pieczenia,
  • łyżkę cukru wanilinowego,
  • kilogram ulubionych owoców.


Do zrobienia kruszonki przydadzą ci się:

  • 125 g masła,
  • szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • łyżka cukru wanilinowego.
Ciasto leniwej gospodyni
Ciasto leniwej gospodyni © Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Na samym początku przygotuj kruszonkę. Wymieszaj zimne masło z mąką i cukrami. Wszystko zagnieć i wstaw do zamrażarki.
  2. W jednej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki, w drugiej zaś suche. Następnie wszystko połącz ze sobą. Możesz w tym celu użyć widelca.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na górze poukładaj owoce, a całość posyp kruszonką. Piecz przez 45 minut.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości