Ciasto leniwej gospodyni. Nie bez powodu ma taką nazwę
Ten wypiek zawsze się udaje. Wygląda jakby był przygotowywany przez mistrza cukiernictwa, a tak naprawdę nie musimy nawet go ucierać. Ciasto leniwej gospodyni to ogromny hit, który zrobisz w dosłownie kilka minut. Przyda ci się jedynie widelec.
19.08.2023 10:16
Ciasto leniwej gospodyni jest idealne dla osób, które są... zbyt leniwe, by zajmować się skomplikowanym pieczeniem, w którym wymaga się wyrabiania lub długiego miksowania. Wypiek zawsze wychodzi i nie wymaga zbyt wielu umiejętności kulinarnych. Nic dziwnego, że często pojawia się w wielu domach. Do tego smakuje obłędnie. Poniżej podajemy przepis na to, jak je przygotować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chwyciłam francuski rogalik i zamieniłam w wyjątkową kanapkę. Danie na miarę kulinarnego Oscara
Ciasto leniwej gospodyni jest banalnie proste i szybkie
Nie bez powodu wypiek ma taką nazwę. Jest to bowiem najprostsze i najszybsze ciasto na świecie. Nie musisz mieć nawet miksera, by je przygotować. Deser po prostu miesza się widelcem i to cała filozofia. Nie trzeba go ucierać, wyrabiać ani długo miksować.
Składa się z puszystego spodu, owoców i chrupiącej kruszonki. Jest po prostu obłędny. Czy powinnaś używać konkretnych owoców? Nie jest to konieczne, możesz wybrać swoje ulubione, na przykład truskawki, jabłka lub maliny.
Ciasto leniwej gospodyni przygotujesz w dosłownie 10 minut z kilku składników. Potem wstawiasz je do piekarnika i czekasz. Kiedy ostygnie, będzie gotowe do spożycia i bardzo szybko zniknie z blaszki.
Zobacz także
Jak zrobić ciasto leniwej gospodyni?
Przygotuj składniki, czyli:
- 240 g mąki pszennej,
- szklankę cukru,
- dwa jajka,
- 60 ml oleju,
- 200 ml mleka,
- łyżkę proszku do pieczenia,
- łyżkę cukru wanilinowego,
- kilogram ulubionych owoców.
Do zrobienia kruszonki przydadzą ci się:
- 125 g masła,
- szklanka mąki pszennej,
- pół szklanki cukru,
- łyżka cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Na samym początku przygotuj kruszonkę. Wymieszaj zimne masło z mąką i cukrami. Wszystko zagnieć i wstaw do zamrażarki.
- W jednej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki, w drugiej zaś suche. Następnie wszystko połącz ze sobą. Możesz w tym celu użyć widelca.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na górze poukładaj owoce, a całość posyp kruszonką. Piecz przez 45 minut.