Pachną i smakują rewelacyjnie. Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i kruszonką

Te pyszne bułeczki zrobią wrażenie na wszystkich twoich gościach. Zajadają się nimi i dorośli, i dzieci, a z talerzy znikają dosłownie w ułamek sekundy. Drożdżówki z rabarbarem polecają się przede wszystkim wiosną, kiedy trwa sezon na to zdrowe warzywo. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste!

Obrazekdrożdżówki z rabarbarem - Pyszności; foto: Adobe Stock

Rabarbar to niezwykle zdrowe warzywo, z pokaźną ilością witaminy C, potasu, kwasu foliowego i błonnika. Jego fani wiedzą, że kiedy rozpoczyna się sezon na rabarbar, to trzeba z niego korzystać szybko i sprawnie brać się za zakupy. Zbiory kończą się bowiem już w połowie czerwca, mimo że roślina ta rośnie przez całe lato. Przyczyną takiego postępowania są występujące w łodygach rabarbaru szczawiany wapnia, którego skumulowanie — a do tego dochodzi w połowie czerwca — może być groźne dla zdrowia.

Obrazek
drożdżówki z rabarbarem polecają się na wiosnę - Pyszności; foto: Canva

To dlatego nie ma lepszego czasu na zrobienie łakoci z przepisu poniżej, niż... dzisiaj! Składniki nie nadwyrężą twojego portfela, a połączenie rabarbaru, budyniu i kruszonki prezentuje się doskonale i wybornie smakuje. Drożdżówki z rabarbarem jeszcze nigdy nas nie zawiodły.

Drożdżówki z rabarbarem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka + 400 ml do budyniu
  • 60 g cukru + 2 łyżki do budyniu i 2 łyżki do rabarbaru
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 g masła
Obrazek

Drożdżówki z rabarbarem robi się w prosty sposób - Pyszności; foto: Canva

Drożdżówki z rabarbarem - sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokrusz do miski i wymieszaj z łyżeczką cukru. Pod wpływem cukru drożdże zaczną zmieniać konsystencję na płynną. Do oddzielnej miski dodaj przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli i cukier waniliowy.
  2. Żółtka rozmąć w miseczce, masło roztop, a mleko podgrzej. Teraz połącz mąkę z drożdżami, masłem, mlekiem i żółtkami. Wymieszaj wszystko łyżką, a następnie wyrób dłońmi. Tak przygotowaną masę przykryj czystą ściereczką i odstaw na 45 minut.
  3. Budyń ugotuj z 400 ml mleka. Rabarbar obierz i pokrój w kawałki. Przełóż go do rondelka, posyp cukrem i podsmażaj przez około 5 minut. Z wyrośniętego ciasta uformuj bułeczki i przykryj je ściereczką na kolejne 10 minut. W tym czasie przygotuj kruszonkę: wymieszaj mąkę z cukrem, zalej je roztopionym masłem i rozdrobnij.
  4. Wyrośnięte bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Rozpłaszcz je delikatnie i wylej na nie budyń. Na nim ułóż rabarbar, a na końcu kruszonkę. Piecz 15 minut w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku. Drożdżówki z rabarbarem gotowe! Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo