Pachną i smakują rewelacyjnie. Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i kruszonką

Te pyszne bułeczki zrobią wrażenie na wszystkich twoich gościach. Zajadają się nimi i dorośli, i dzieci, a z talerzy znikają dosłownie w ułamek sekundy. Drożdżówki z rabarbarem polecają się przede wszystkim wiosną, kiedy trwa sezon na to zdrowe warzywo. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste!

Obrazekdrożdżówki z rabarbarem - Pyszności; foto: Adobe Stock

Rabarbar to niezwykle zdrowe warzywo, z pokaźną ilością witaminy C, potasu, kwasu foliowego i błonnika. Jego fani wiedzą, że kiedy rozpoczyna się sezon na rabarbar, to trzeba z niego korzystać szybko i sprawnie brać się za zakupy. Zbiory kończą się bowiem już w połowie czerwca, mimo że roślina ta rośnie przez całe lato. Przyczyną takiego postępowania są występujące w łodygach rabarbaru szczawiany wapnia, którego skumulowanie — a do tego dochodzi w połowie czerwca — może być groźne dla zdrowia.

Obrazek
drożdżówki z rabarbarem polecają się na wiosnę - Pyszności; foto: Canva

To dlatego nie ma lepszego czasu na zrobienie łakoci z przepisu poniżej, niż... dzisiaj! Składniki nie nadwyrężą twojego portfela, a połączenie rabarbaru, budyniu i kruszonki prezentuje się doskonale i wybornie smakuje. Drożdżówki z rabarbarem jeszcze nigdy nas nie zawiodły.

Drożdżówki z rabarbarem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka + 400 ml do budyniu
  • 60 g cukru + 2 łyżki do budyniu i 2 łyżki do rabarbaru
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 g masła
Obrazek

Drożdżówki z rabarbarem robi się w prosty sposób - Pyszności; foto: Canva

Drożdżówki z rabarbarem - sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokrusz do miski i wymieszaj z łyżeczką cukru. Pod wpływem cukru drożdże zaczną zmieniać konsystencję na płynną. Do oddzielnej miski dodaj przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli i cukier waniliowy.
  2. Żółtka rozmąć w miseczce, masło roztop, a mleko podgrzej. Teraz połącz mąkę z drożdżami, masłem, mlekiem i żółtkami. Wymieszaj wszystko łyżką, a następnie wyrób dłońmi. Tak przygotowaną masę przykryj czystą ściereczką i odstaw na 45 minut.
  3. Budyń ugotuj z 400 ml mleka. Rabarbar obierz i pokrój w kawałki. Przełóż go do rondelka, posyp cukrem i podsmażaj przez około 5 minut. Z wyrośniętego ciasta uformuj bułeczki i przykryj je ściereczką na kolejne 10 minut. W tym czasie przygotuj kruszonkę: wymieszaj mąkę z cukrem, zalej je roztopionym masłem i rozdrobnij.
  4. Wyrośnięte bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Rozpłaszcz je delikatnie i wylej na nie budyń. Na nim ułóż rabarbar, a na końcu kruszonkę. Piecz 15 minut w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku. Drożdżówki z rabarbarem gotowe! Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥