Pachną i smakują rewelacyjnie. Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i kruszonką

Te pyszne bułeczki zrobią wrażenie na wszystkich twoich gościach. Zajadają się nimi i dorośli, i dzieci, a z talerzy znikają dosłownie w ułamek sekundy. Drożdżówki z rabarbarem polecają się przede wszystkim wiosną, kiedy trwa sezon na to zdrowe warzywo. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste!

Obrazekdrożdżówki z rabarbarem - Pyszności; foto: Adobe Stock

Rabarbar to niezwykle zdrowe warzywo, z pokaźną ilością witaminy C, potasu, kwasu foliowego i błonnika. Jego fani wiedzą, że kiedy rozpoczyna się sezon na rabarbar, to trzeba z niego korzystać szybko i sprawnie brać się za zakupy. Zbiory kończą się bowiem już w połowie czerwca, mimo że roślina ta rośnie przez całe lato. Przyczyną takiego postępowania są występujące w łodygach rabarbaru szczawiany wapnia, którego skumulowanie — a do tego dochodzi w połowie czerwca — może być groźne dla zdrowia.

Obrazek
drożdżówki z rabarbarem polecają się na wiosnę - Pyszności; foto: Canva

To dlatego nie ma lepszego czasu na zrobienie łakoci z przepisu poniżej, niż... dzisiaj! Składniki nie nadwyrężą twojego portfela, a połączenie rabarbaru, budyniu i kruszonki prezentuje się doskonale i wybornie smakuje. Drożdżówki z rabarbarem jeszcze nigdy nas nie zawiodły.

Drożdżówki z rabarbarem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka + 400 ml do budyniu
  • 60 g cukru + 2 łyżki do budyniu i 2 łyżki do rabarbaru
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 g masła
Obrazek

Drożdżówki z rabarbarem robi się w prosty sposób - Pyszności; foto: Canva

Drożdżówki z rabarbarem - sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokrusz do miski i wymieszaj z łyżeczką cukru. Pod wpływem cukru drożdże zaczną zmieniać konsystencję na płynną. Do oddzielnej miski dodaj przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli i cukier waniliowy.
  2. Żółtka rozmąć w miseczce, masło roztop, a mleko podgrzej. Teraz połącz mąkę z drożdżami, masłem, mlekiem i żółtkami. Wymieszaj wszystko łyżką, a następnie wyrób dłońmi. Tak przygotowaną masę przykryj czystą ściereczką i odstaw na 45 minut.
  3. Budyń ugotuj z 400 ml mleka. Rabarbar obierz i pokrój w kawałki. Przełóż go do rondelka, posyp cukrem i podsmażaj przez około 5 minut. Z wyrośniętego ciasta uformuj bułeczki i przykryj je ściereczką na kolejne 10 minut. W tym czasie przygotuj kruszonkę: wymieszaj mąkę z cukrem, zalej je roztopionym masłem i rozdrobnij.
  4. Wyrośnięte bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Rozpłaszcz je delikatnie i wylej na nie budyń. Na nim ułóż rabarbar, a na końcu kruszonkę. Piecz 15 minut w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku. Drożdżówki z rabarbarem gotowe! Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy