WideoTak przygotowanego kalafiora nigdy wcześniej nie jadłam. Z tymi dodatkami to prawdziwe niebo w gębie

Tak przygotowanego kalafiora nigdy wcześniej nie jadłam. Z tymi dodatkami to prawdziwe niebo w gębie

Faszerowany kalafior - Pyszności
Faszerowany kalafior - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
16.09.2023 10:01

Zapiekany kalafior z mięsem mielonym i ziemniakami to danie, które za każdym razem robi ogromne wrażenie. Zaskocz swoich bliskich tą zapiekanką i zobacz, jak szybko zniknie z talerzy.

Kalafior kojarzony jest przede wszystkim z dodatkiem do obiadu. W tym wydaniu gra jednak pierwsze skrzypce. I robi to wręcz koncertowo, bo ta zapiekanka to jeden z moich ulubionych przepisów na obiad. Po porcję chętnie sięgają nawet ci, którzy deklarują, że do kalafiora nie pałają specjalną miłością. Nie tylko smakuje dobrze, ale również ciekawie prezentuje się na talerzu. Uwielbiam ten przepis za jego prostotę, a jednocześnie całkiem nową formę, która zaskakuje swoim smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowany kalafior

Składniki:

  • kalafior,
  • jajo,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • ½ łyżeczki soli.

Farsz:

  • 400 g mielonego indyka,
  • jajo,
  • ⅓ szklanki bułki tartej,
  • łyżka musztardy,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • ¾ łyżeczki pieprzu.

Ziemniaki:

  • 700 g ziemniaków - ugotowanych,
  • 50 g masła,
  • 100 g tartego cheddara.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Mięso mielone z indyka przekładam do miski. Wbijam jajko, bułkę tartą, słodką paprykę, suszony czosnek oraz sól i pieprz. Dorzucam też musztardę i dokładnie mieszam.

Krok 2: Kalafior wkładam do miski, pieńkiem do góry. Wycinam grubą łodygę i wypełniam wnętrze przygotowanym farszem z mięsa mielonego.

Faszerowany kalafior - Pyszności
Faszerowany kalafior - Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Przykładam żaroodporny talerz lub naczynie i odwracam do góry nogami, aby wydostać kalafior. Wstawiam go do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piekę przez 40 minut.

Krok 4: Ugotowane i ostudzone ziemniaki ugniatam wraz z masłem na kremowe purée. Dodaję starty ser cheddar i przekładam masę do rękawa cukierniczego.

Krok 5: Jajko roztrzepuję wraz z koncentratem pomidorowym oraz słodką papryką.

Krok 6: Wyciskam ziemniaczaną masę wokół podpieczonego kalafiora. Jajkiem z koncentratem smaruję warzywo i ponownie wstawiam do piekarnika, tym razem na 20 minut.

Faszerowany kalafior- Pyszności
Faszerowany kalafior- Pyszności© Licencjodawca

Krok 7: Gotowy kalafior posypuję posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Faszerowany kalafior- Pyszności
Faszerowany kalafior- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także