Tak przygotowanego kalafiora nigdy wcześniej nie jadłam. Z tymi dodatkami to prawdziwe niebo w gębie

Zapiekany kalafior z mięsem mielonym i ziemniakami to danie, które za każdym razem robi ogromne wrażenie. Zaskocz swoich bliskich tą zapiekanką i zobacz, jak szybko zniknie z talerzy.

Faszerowany kalafior- PysznościFaszerowany kalafior - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Kalafior kojarzony jest przede wszystkim z dodatkiem do obiadu. W tym wydaniu gra jednak pierwsze skrzypce. I robi to wręcz koncertowo, bo ta zapiekanka to jeden z moich ulubionych przepisów na obiad. Po porcję chętnie sięgają nawet ci, którzy deklarują, że do kalafiora nie pałają specjalną miłością. Nie tylko smakuje dobrze, ale również ciekawie prezentuje się na talerzu. Uwielbiam ten przepis za jego prostotę, a jednocześnie całkiem nową formę, która zaskakuje swoim smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanego kalafiora nigdy wcześniej nie jadłam. Z tymi dodatkami to prawdziwe niebo w gębie

Faszerowany kalafior

Składniki:

  • kalafior,
  • jajo,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • ½ łyżeczki soli.

Farsz:

  • 400 g mielonego indyka,
  • jajo,
  • ⅓ szklanki bułki tartej,
  • łyżka musztardy,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • ¾ łyżeczki pieprzu.

Ziemniaki:

  • 700 g ziemniaków - ugotowanych,
  • 50 g masła,
  • 100 g tartego cheddara.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Mięso mielone z indyka przekładam do miski. Wbijam jajko, bułkę tartą, słodką paprykę, suszony czosnek oraz sól i pieprz. Dorzucam też musztardę i dokładnie mieszam.

Krok 2: Kalafior wkładam do miski, pieńkiem do góry. Wycinam grubą łodygę i wypełniam wnętrze przygotowanym farszem z mięsa mielonego.

Faszerowany kalafior- Pyszności
Faszerowany kalafior - Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Przykładam żaroodporny talerz lub naczynie i odwracam do góry nogami, aby wydostać kalafior. Wstawiam go do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piekę przez 40 minut.

Krok 4: Ugotowane i ostudzone ziemniaki ugniatam wraz z masłem na kremowe purée. Dodaję starty ser cheddar i przekładam masę do rękawa cukierniczego.

Krok 5: Jajko roztrzepuję wraz z koncentratem pomidorowym oraz słodką papryką.

Krok 6: Wyciskam ziemniaczaną masę wokół podpieczonego kalafiora. Jajkiem z koncentratem smaruję warzywo i ponownie wstawiam do piekarnika, tym razem na 20 minut.

Faszerowany kalafior- Pyszności
Faszerowany kalafior- Pyszności © Licencjodawca

Krok 7: Gotowy kalafior posypuję posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Faszerowany kalafior- Pyszności
Faszerowany kalafior- Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej