Różyczki kalafiora obtoczyłam w niezwykłej panierce. Z talerza zniknęły błyskawicznie
30.07.2023 08:11, aktual.: 30.07.2023 08:55
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chrupiący kalafior w parmezanowej panierce to pyszny i szybki przepis na efektowną przekąskę. Świetna alternatywa dla chipsów, której nie sposób odmówić.
Bez względu na to, czy w piątkowy wieczór urządzamy rodzinny seans filmowy, wychodzimy na domówkę lub wpadają nasi znajomi- uwielbiam mieć coś chrupiącego i pysznego. Chipsy, popcorn, cebulowe krążki i frytki to coś, co każdy z nas doskonale zna. W moim domu ostatnio prym wśród przekąsek na ciepło wiodą różyczki kalafiora w panierce z dodatkiem parmezanu. Świetnie smakują samodzielnie, ale możesz dodać do nich również dip czosnkowy, BBQ, pomidorowy lub tysiąca wysp. Takie chrupiące kawałki warzyw sprawdzą się nie tylko jako przekąska, ale również dodatek do dania głównego.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Kalafior w panierce z parmezanem
Składniki:
- 1 kalafior,
- 2-3 jaja,
- 80 g tartego parmezanu,
- łyżeczka suszonego czosnku,
- łyżka słodkiej papryki,
- łyżka suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
1. Z kalafiora usuwam liście i dzielę na mniejsze różyczki. Dodaję rozkłócone jajko i mieszam.
2. Do starego parmezanu dodaję suszony czosnek, słodką paprykę, suszone oregano oraz sól i mieszam.