PrzepisRóżyczki kalafiora obtoczyłam w niezwykłej panierce. Z talerza zniknęły błyskawicznie

Różyczki kalafiora obtoczyłam w niezwykłej panierce. Z talerza zniknęły błyskawicznie

Kalafior w panierce z parmezanem- Pyszności
Kalafior w panierce z parmezanem- Pyszności
Ewa

30.07.2023 08:11, aktual.: 30.07.2023 08:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chrupiący kalafior w parmezanowej panierce to pyszny i szybki przepis na efektowną przekąskę. Świetna alternatywa dla chipsów, której nie sposób odmówić.

Bez względu na to, czy w piątkowy wieczór urządzamy rodzinny seans filmowy, wychodzimy na domówkę lub wpadają nasi znajomi- uwielbiam mieć coś chrupiącego i pysznego. Chipsy, popcorn, cebulowe krążki i frytki to coś, co każdy z nas doskonale zna. W moim domu ostatnio prym wśród przekąsek na ciepło wiodą różyczki kalafiora w panierce z dodatkiem parmezanu. Świetnie smakują samodzielnie, ale możesz dodać do nich również dip czosnkowy, BBQ, pomidorowy lub tysiąca wysp. Takie chrupiące kawałki warzyw sprawdzą się nie tylko jako przekąska, ale również dodatek do dania głównego.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Kalafior w panierce z parmezanem

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 2-3 jaja,
  • 80 g tartego parmezanu,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżka suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

1. Z kalafiora usuwam liście i dzielę na mniejsze różyczki. Dodaję rozkłócone jajko i mieszam.

Obraz

2. Do starego parmezanu dodaję suszony czosnek, słodką paprykę, suszone oregano oraz sól i mieszam.

3. Kalafiory w jajku wrzucam do parmezanu z przyprawami i dokładnie obtaczam. Ser powinien dobrze oblepić różyczki, tworząc panierkę.

Kalafior w panierce- Pyszności
Kalafior w panierce- Pyszności

4. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Układam obok siebie różyczki kalafiora i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 20 minut. Możesz je również usmażyć, jednak w wersji z piekarnika są nie tylko lżejsze, ale również smaczniejsze.

Kalafior w panierce z piekarnika- Pyszności
Kalafior w panierce z piekarnika- Pyszności

5. Upieczony kalafior serwuję na ciepło, dekorując go posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Opcjonalnie podaję go również w towarzystwie ulubionego sosu i przed ugryzieniem zanurzam w nim kawałki kalafiora.Smacznego!

Kalafior w panierce z piekarnika- Pyszności
Kalafior w panierce z piekarnika- Pyszności