Różyczki kalafiora obtoczyłam w niezwykłej panierce. Z talerza zniknęły błyskawicznie

Chrupiący kalafior w parmezanowej panierce to pyszny i szybki przepis na efektowną przekąskę. Świetna alternatywa dla chipsów, której nie sposób odmówić.

Kalafior w panierce z parmezanem- PysznościKalafior w panierce z parmezanem- Pyszności
Ewa

Bez względu na to, czy w piątkowy wieczór urządzamy rodzinny seans filmowy, wychodzimy na domówkę lub wpadają nasi znajomi- uwielbiam mieć coś chrupiącego i pysznego. Chipsy, popcorn, cebulowe krążki i frytki to coś, co każdy z nas doskonale zna. W moim domu ostatnio prym wśród przekąsek na ciepło wiodą różyczki kalafiora w panierce z dodatkiem parmezanu. Świetnie smakują samodzielnie, ale możesz dodać do nich również dip czosnkowy, BBQ, pomidorowy lub tysiąca wysp. Takie chrupiące kawałki warzyw sprawdzą się nie tylko jako przekąska, ale również dodatek do dania głównego.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Kalafior w panierce z parmezanem

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 2-3 jaja,
  • 80 g tartego parmezanu,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżka suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

1. Z kalafiora usuwam liście i dzielę na mniejsze różyczki. Dodaję rozkłócone jajko i mieszam.

Obrazek

2. Do starego parmezanu dodaję suszony czosnek, słodką paprykę, suszone oregano oraz sól i mieszam.

3. Kalafiory w jajku wrzucam do parmezanu z przyprawami i dokładnie obtaczam. Ser powinien dobrze oblepić różyczki, tworząc panierkę.

Kalafior w panierce- Pyszności
Kalafior w panierce- Pyszności

4. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Układam obok siebie różyczki kalafiora i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 20 minut. Możesz je również usmażyć, jednak w wersji z piekarnika są nie tylko lżejsze, ale również smaczniejsze.

Kalafior w panierce z piekarnika- Pyszności
Kalafior w panierce z piekarnika- Pyszności

5. Upieczony kalafior serwuję na ciepło, dekorując go posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Opcjonalnie podaję go również w towarzystwie ulubionego sosu i przed ugryzieniem zanurzam w nim kawałki kalafiora.Smacznego!

Kalafior w panierce z piekarnika- Pyszności
Kalafior w panierce z piekarnika- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇