Różyczki kalafiora obtoczyłam w niezwykłej panierce. Z talerza zniknęły błyskawicznie

Chrupiący kalafior w parmezanowej panierce to pyszny i szybki przepis na efektowną przekąskę. Świetna alternatywa dla chipsów, której nie sposób odmówić.

Kalafior w panierce z parmezanem- PysznościKalafior w panierce z parmezanem- Pyszności
Ewa

Bez względu na to, czy w piątkowy wieczór urządzamy rodzinny seans filmowy, wychodzimy na domówkę lub wpadają nasi znajomi- uwielbiam mieć coś chrupiącego i pysznego. Chipsy, popcorn, cebulowe krążki i frytki to coś, co każdy z nas doskonale zna. W moim domu ostatnio prym wśród przekąsek na ciepło wiodą różyczki kalafiora w panierce z dodatkiem parmezanu. Świetnie smakują samodzielnie, ale możesz dodać do nich również dip czosnkowy, BBQ, pomidorowy lub tysiąca wysp. Takie chrupiące kawałki warzyw sprawdzą się nie tylko jako przekąska, ale również dodatek do dania głównego.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Kalafior w panierce z parmezanem

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 2-3 jaja,
  • 80 g tartego parmezanu,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżka suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

1. Z kalafiora usuwam liście i dzielę na mniejsze różyczki. Dodaję rozkłócone jajko i mieszam.

Obrazek

2. Do starego parmezanu dodaję suszony czosnek, słodką paprykę, suszone oregano oraz sól i mieszam.

3. Kalafiory w jajku wrzucam do parmezanu z przyprawami i dokładnie obtaczam. Ser powinien dobrze oblepić różyczki, tworząc panierkę.

Kalafior w panierce- Pyszności
Kalafior w panierce- Pyszności

4. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Układam obok siebie różyczki kalafiora i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 20 minut. Możesz je również usmażyć, jednak w wersji z piekarnika są nie tylko lżejsze, ale również smaczniejsze.

Kalafior w panierce z piekarnika- Pyszności
Kalafior w panierce z piekarnika- Pyszności

5. Upieczony kalafior serwuję na ciepło, dekorując go posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Opcjonalnie podaję go również w towarzystwie ulubionego sosu i przed ugryzieniem zanurzam w nim kawałki kalafiora.Smacznego!

Kalafior w panierce z piekarnika- Pyszności
Kalafior w panierce z piekarnika- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska