Ten deser to wehikuł czasu. Poczujesz się jak w PRL‑owskiej kawiarni
Krem sułtański to deser, którym szczyciły się dawniej wszystkie dobre cukiernie. Smak PRL-u możesz z łatwością odtworzyć w swoim domu.
19.07.2023 11:45
Wiele osób z sentymentem wraca do czasów swojej młodości, przywołując wspomnienia nie tylko zdjęciami, ale również smakami, które wtedy królowały na polskich stołach. A wymagały one niejednokrotnie sporej kreatywności, bo półki w sklepach świeciły pustkami. Chociaż niektóre z tych potraw budzą trochę kontrowersji, jak ozory czy czernina, to część z nich jeszcze dzisiaj zrobi furorę na stole, przenosząc nas tym samym w smaczną podróż pełną wspomnień.
Zobacz także
Krem ze szklanego ekranu
Krem sułtański to deser niewyszukany, bazujący na prostych składnikach i na dodatek łatwy w przygotowaniu. W czasach PRLu każda szanująca się cukiernia musiała mieć go w swoim menu. Jego popularność podbił film "Dziewczyny do wzięcia" w reżyserii Janusza Kondratiuka, który swoją premierę miał na początku lat 70. Trzy panny z prowincji udają się do miasta w celach mocno matrymonialnych i spotykają się z młodymi mężczyznami w jednej z cukierni. Każdy udaje, że jest warszawiakiem, a młodzi absztyfikanci zamawiają dodatkowe porcje kremu sułtańskiego, aby poderwać dziewczyny.
Krem sułtański
Deser swoją nazwę zawdzięcza dużej zawartości rodzynek, które za czasów Gierka były towarem pożądanym i niemal luksusowym. Do tego przepisu należy dobrze namoczyć je w rumie. W pucharku pysznego kremu znalazła się również bita śmietana. Deser jest niesamowicie prosty w przygotowaniu i po prostu przepyszny.
Składniki:
- 600 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30% lub 36%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- garść rodzynek,
- kilka biszkoptów,
- kakao,
- 50 ml rumu,
- małe bezy.
Sposób przygotowania:
- Rodzynki zalewam rumem i odstawiam do lodówki na minimum 2-3 godziny. Najlepiej jest je przygotować dzień wcześniej i trzymać przez całą noc w lodówce- dzięki temu będą miały jeszcze więcej smaku.
- Śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta bita śmietana.
- 1/3 część bitej śmietany przekładam do osobnej miski. Pozostałą część mieszam wraz z kakao.
- Na dno pucharków wrzucam rodzynki, następnie dodaję pokruszone biszkopty i naprzemiennie krem z kakao i klasyczną bitą śmietanę.
- Na wierzchu układam dla dekoracji mini bezy.