Ten deser to wehikuł czasu. Poczujesz się jak w PRL-owskiej kawiarni

Krem sułtański to deser, którym szczyciły się dawniej wszystkie dobre cukiernie. Smak PRL-u możesz z łatwością odtworzyć w swoim domu.

ObrazekKrem sułtański- Pyszności, źródło: Adobe Stock, YouTube
Ewa

Wiele osób z sentymentem wraca do czasów swojej młodości, przywołując wspomnienia nie tylko zdjęciami, ale również smakami, które wtedy królowały na polskich stołach. A wymagały one niejednokrotnie sporej kreatywności, bo półki w sklepach świeciły pustkami. Chociaż niektóre z tych potraw budzą trochę kontrowersji, jak ozory czy czernina, to część z nich jeszcze dzisiaj zrobi furorę na stole, przenosząc nas tym samym w smaczną podróż pełną wspomnień.

Krem ze szklanego ekranu

Krem sułtański to deser niewyszukany, bazujący na prostych składnikach i na dodatek łatwy w przygotowaniu. W czasach PRLu każda szanująca się cukiernia musiała mieć go w swoim menu. Jego popularność podbił film "Dziewczyny do wzięcia" w reżyserii Janusza Kondratiuka, który swoją premierę miał na początku lat 70. Trzy panny z prowincji udają się do miasta w celach mocno matrymonialnych i spotykają się z młodymi mężczyznami w jednej z cukierni. Każdy udaje, że jest warszawiakiem, a młodzi absztyfikanci zamawiają dodatkowe porcje kremu sułtańskiego, aby poderwać dziewczyny.

Dziewczyny do wzięcia- Pyszności, źródło: kadr z filmu
Dziewczyny do wzięcia- Pyszności, źródło: kadr z filmu

Krem sułtański

Deser swoją nazwę zawdzięcza dużej zawartości rodzynek, które za czasów Gierka były towarem pożądanym i niemal luksusowym. Do tego przepisu należy dobrze namoczyć je w rumie. W pucharku pysznego kremu znalazła się również bita śmietana. Deser jest niesamowicie prosty w przygotowaniu i po prostu przepyszny.

Składniki:

  • 600 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30% lub 36%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • garść rodzynek,
  • kilka biszkoptów,
  • kakao,
  • 50 ml rumu,
  • małe bezy.
Obrazek
Impreza w stylu PRL- Pyszności

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki zalewam rumem i odstawiam do lodówki na minimum 2-3 godziny. Najlepiej jest je przygotować dzień wcześniej i trzymać przez całą noc w lodówce- dzięki temu będą miały jeszcze więcej smaku.
  2. Śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta bita śmietana.
  3. 1/3 część bitej śmietany przekładam do osobnej miski. Pozostałą część mieszam wraz z kakao.
  4. Na dno pucharków wrzucam rodzynki, następnie dodaję pokruszone biszkopty i naprzemiennie krem z kakao i klasyczną bitą śmietanę.
  5. Na wierzchu układam dla dekoracji mini bezy.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej