18 ulubionych potraw bohaterów filmów i seriali. Zobacz, czym zajadali się na szklanym ekranie

Fani "Przyjaciół" na pewno kojarzą zapalny punkt Rossa, który uwolnił jego agresję: zjedzenie jego specjalnej kanapki przez szefa. I wcale mu się nie dziwimy: kawałki mięsa z "wkładką" z nasiąkniętą sosem kromką pieczywa to coś, czym nie chcielibyśmy się dzielić!

Obrazek
Ewa

#2 Paluszki z "Kogla Mogla"

Król imprez z lat 80 i 90 jest tylko jeden: paluszki. Chrupiący dodatek, jak dowiadujemy się z filmu, podawany podczas wykwintnych przyjęć w towarzystwie czerwonego wina, nie wymaga od nas specjalnych umiejętności kulinarnych.

Obrazek

#3 Kremowe piwo Harrego Pottera

Podawany zarówno na zimno jak i na ciepło kremowy napój, pity legalnie przez niepełnoletnich czarodziejów, miał wprawiać w dobry nastrój i rozgrzewać w chłodne wieczory. Oczywiście, najlepiej smakuje w Pubie Pod Trzema Miotłami, ale możesz również spróbować przygotować je w domu.
Jak je przygotować?
Podgrzej piwo (bezalkoholowe lub z %) w garnku razem z goździkami i świeżym imbirem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Z żółtek i cukru utrzyj kogel mogel i dodaj powoli do garnka z piwem, cały czas mieszając. Dodaj masło (ok. 2 łyżki na 1 l) i poczekaj, aż się rozpuści. Idealny napój na chłodne wieczory!

#4 Krem sułtański z "Dziewczyn do wzięcia"

Trzy panny z prowincji udają się do miasta w celach mocno matrymonialnych. A jaki deser królował w latach 70.? Krem sułtański właśnie.
Przygotowanie go jest banalnie proste: ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, dodaj rum i namoczone w nim rodzynki. Do części masy dodaj kakao.
Tajemnica deseru tkwi w jego podaniu. Dno pucharka wyłóż kawałkiem bezy i następnie dokładaj po łyżce masy: białej i kakaowej. Francja elegancja!
Oglądaliście ten film?

Obrazek

#5 Shake z "Pulp Fiction"

Pewnie większość kojarzy scenę, w której Uma Thurman w towarzystwie Johna Travolty popija shake, który jest "cholernie dobrym shakiem", wartym 5$.
Z naszym przepisami możesz przygotować zarówno shake w amerykańskim, bogatym stylu, jak i wersję z dodatkiem alkoholu, jedynie dla dorosłych.

#6 Kraboburger ze SpongeBoba

Kraboburger z knajpy "Pod Tłustym Krabem" to coś, na co zjeżdżali się wszyscy mieszkańcy Bikini Dolnego.
Właściciel restauracji nigdy nie zdradził swojego przepisu, ale gwarantujemy, że te fishburgery będą idealnym zamiennikiem.

#7 Pierogi z "M jak Miłość"

Pierogami babci Basi zajadała się cała rodzina Mostowiaków. Nic dziwnego, kto by odmówił babci?
Czasami jednak warto ją odciążyć i przygotować je w domu: ruskie, z tuńczykiem, czekoladowe...opcji jest naprawdę sporo!

Obrazek

#8 Crème brûlée z "Amelii"

W magicznym, oderwanym od rzeczywistości świecie Amelii czerpanie przyjemności z małych rzeczy jest bardzo ważnym elementem codzienności. Jedną z nich było rozbijanie skorupki karmelizowanego cukru na crème brûlée. Wystarczą 3 składniki, żeby sprawić sobie małą, słodką przyjemność.

#9 Lasagna z "Garfielda"

Gruby, leniwy kocur swój wolny czas najchętniej spędzał oglądać TV i pochłaniając tony lasagne. Trochę mu się nie dziwimy, bo ten włoski specjał to niebo w gębie.
Spróbuj przygotować tę lasagnę z pulpecikami a dowiesz się, dlaczego Garfield tak za nią przepadał!

#10 Château z borowikami, "Kiler"

Danie, którym zajadł się naczelnik więzienia, w którym schronienia szukał tytułowy Kiler. No i oczywiście, na pierwsze danie żurek z Sheratona.
A czym jest to osławione "szato"? To rodzaj grubego befsztyku z wołowiny, podawany najczęściej w towarzystwie ziemniaczanego puree i sosu berneńskiego.
Żurek znają wszyscy, ale nie ma to jak ten, u mamy :)

Obrazek

#11 Pizza bez wody z "Powrót do przyszłości II"

Sposób na przechowywanie, nowoczesna technologia, może wygoda? Na tej pizzy ze znanej sieciówki było ostrzeżenie: nie spożywaj zanim ponownie jej nie nawodnisz. Tobie radzimy jednak zostać przy klasycznej wersji.
Jeśli masz ochotę na odrobinę szaleństwa to nie sięgaj po wysuszoną wersję: spróbuj fantastycznej pizzy na spodzie z cukinii lub zakręconego szaleństwa z pulpecikami. Gwarantujemy, to na pewno będzie smaczne.

Obrazek

#12 Zupa pomidorowa z "Dnia Świra"

Nie chcesz zupy? Ale przecież możesz rozmawiać i jeść. Mamy trzeba bezwarunkowo słuchać. I koniecznie jeść zupę, z dokładką, póki gorąca.
No, chyba że zbliżają się fale upałów. Wtedy jednak polecamy pomidorową w wersji chłodnika.

Obrazek

#13 Czekoladki z "Foresta Gumpa"

Jedna z najbardziej kultowych, a tym samym najpiękniejszych scen z oscarowego filmu z Tomem Hanksem to właśnie ta, gdzie główny bohater na ławce w parku otwiera pudełko wypełnione czekoladkami. Budująca i ciepła historia.
Jeśli chcesz pokazać komuś, że go kochasz i Ci na nim zależy- podaruj mu własnoręcznie przygotowane pudełko z pralinkami. Na pewno wywołasz uśmiech na twarzy.

#14 Kartacze ze "Znachora"

W jeden ze scen z tego filmu, bohaterowi zajadą wspaniałe, ogromne kartacze z kawałkami boczku. Na sam widok cieknie ślinka. A sam film? Jeśli jeszcze go nie widziałeś: koniecznie musisz nadrobić.
Znacie kartacze? Mieliście okazje ich próbować?

Obrazek

#15 Martini James Bonda

Agent Jej Królewskiej Mości pijał je wstrząśnięte, niemieszane. Idealny aperitif. Przepisu chyba nie trzeba podawać :)

#16 Cannoli z "Ojca Chrzestnego"

Są rzeczy ważne i ważniejsze, w szczególności dla szefa sycylijskiej mafii. Nie mogło więc zabraknąć słodkiego przysmaku w tym filmie. Spróbuj zrobić je w domu, a gwarantuję, że przepadniesz za tym deserem.

#17 Ciasteczka Lilly z "Jak poznałem Waszą matkę"

Ciastka z masłem orzechowym, czekoladą i karmelem to coś, co pomoże przełamać pierwsze lody. A jeśli później okaże się, że to matka dzieci Twojego przyjaciela: masz już górki!
Nic dziwne, kto nie lubi pochrupać sobie ciasteczek? Z tym przepisem zrobisz je w 3 minuty!

#18 Kanapka Joego z "Przyjaciół

Czy może być coś ważniejszego niż życie przyjaciela? Tak, kanapka. Z klopsikami, serem i sosem marinara. Nic dziwnego, że Joey nie dzielił się jedzeniem!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy