PoradyCzy grzyby można jeść na surowo? Dietetyczka nie ma żadnych wątpliwości

Czy grzyby można jeść na surowo? Dietetyczka nie ma żadnych wątpliwości

Spożywanie surowych grzybów zdecydowanej większości konsumentów wydaje się kulinarną ekstrawagancją, a nawet igraniem z życiem. Czy taka opinia jest słuszna? Kwestię jedzenia niepoddanych obróbce termicznej grzybów poruszono ostatnio w "Dzień Dobry TVN". Zapytano tam o to doświadczoną dietetyczkę.

Czy grzyby na surowo to dobry pomysł? Odpowiada dietetyczka
Czy grzyby na surowo to dobry pomysł? Odpowiada dietetyczka
Źródło zdjęć: © canva.com

24.09.2023 16:03

Co roku, tuż przed rozpoczęciem sezonu na grzyby, specjaliści żywieniowi przypominają nam, żeby podczas grzybobrania nie dać się ponieść emocjom. Zasady są równie proste, co ważne. Zbieramy tylko te okazy, których jadalności jesteśmy w stu procentach pewni. Minimum zawahania się powinno być wystarczającym powodem do tego, by znalezionego grzyba ominąć szerokim łukiem. Pomyłki zdarzają się najlepszym i bywają opłakane w skutkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słuchając tego, trudno wyobrazić sobie sytuację, w której leśne grzyby miałyby zostać spożyte bez obróbki termicznej. Tymczasem wiele osób praktykuje taką kulinarną metodę. I nie chodzi tu wcale o słynne japońskie shiitake, których jedzenie na surowo jest wyjątkowo powszechne, tylko o typowe, polskie grzyby, takie jak kurki czy borowiki. Czy w tym szaleństwie jest metoda? Na to pytanie odpowiedziała w "Dzień Dobry TVN" dietetyczka Anna Radowicka.  

Grzyby na surowo. Igranie z losem, czy bezpieczna metoda konsumpcji?

Zaproszona do studia śniadaniówki TVN-u dietetyczka przyznała, że niektóre grzyby rzeczywiście można jeść na surowo, ale należy przy tym zachować dodatkowe środki ostrożności. Przydatny okazuje się tu atest, ale ten, co jasne, posiadają tylko grzyby hodowlane, takie jak pieczarki. A co ze zbiorami prosto z lasu?

Grzyby na surowo - bezpieczne czy nie?
Grzyby na surowo - bezpieczne czy nie?© canva.com

Według Anny Radowickiej ich spożywanie jest w teorii możliwe. Dietetyczka wyliczyła tu gatunki takie jak borowik szlachetny, kurki, pieczarki, trufle i boczniaki. Zaznaczyła jednak, że brak odpowiedniej wiedzy powinien nas skutecznie zniechęcić do spożywania leśnych grzybów na surowo. Do podobnych wniosków doszedł w "Dzień Dobry TVN" Paweł Stasiowski — miłośnik grzybobrania i autor kanału "Paweł i grzyby".

To jest ciężki temat, jednak ogólnie lepiej jeść przetworzone. Część leśnych grzybów rośnie w lasach i możemy być wtedy narażeni na choroby odzwierzęce. Jeżeli ktoś się tego nie obawia, to na przykład carpaccio można zrobić z surowych borowików, ale wtedy trzeba je bardzo dokładnie umyć

- przyznał specjalista. A ty jakie masz zdanie na ten temat? Spróbowałbyś surowych borowików szlachetnych, czy pozostaniesz przy tradycyjnych metodach obróbki?

Wybrane dla Ciebie