Czy grzyby można jeść na surowo? Dietetyczka nie ma żadnych wątpliwości

Spożywanie surowych grzybów zdecydowanej większości konsumentów wydaje się kulinarną ekstrawagancją, a nawet igraniem z życiem. Czy taka opinia jest słuszna? Kwestię jedzenia niepoddanych obróbce termicznej grzybów poruszono ostatnio w "Dzień Dobry TVN". Zapytano tam o to doświadczoną dietetyczkę.

Czy grzyby na surowo to dobry pomysł? Odpowiada dietetyczkaCzy grzyby na surowo to dobry pomysł? Odpowiada dietetyczka
Źródło zdjęć: © canva.com

Co roku, tuż przed rozpoczęciem sezonu na grzyby, specjaliści żywieniowi przypominają nam, żeby podczas grzybobrania nie dać się ponieść emocjom. Zasady są równie proste, co ważne. Zbieramy tylko te okazy, których jadalności jesteśmy w stu procentach pewni. Minimum zawahania się powinno być wystarczającym powodem do tego, by znalezionego grzyba ominąć szerokim łukiem. Pomyłki zdarzają się najlepszym i bywają opłakane w skutkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znikną, nim się obejrzysz. Rożki chilli con carne to najlepsza przekąska na imprezę

Słuchając tego, trudno wyobrazić sobie sytuację, w której leśne grzyby miałyby zostać spożyte bez obróbki termicznej. Tymczasem wiele osób praktykuje taką kulinarną metodę. I nie chodzi tu wcale o słynne japońskie shiitake, których jedzenie na surowo jest wyjątkowo powszechne, tylko o typowe, polskie grzyby, takie jak kurki czy borowiki. Czy w tym szaleństwie jest metoda? Na to pytanie odpowiedziała w "Dzień Dobry TVN" dietetyczka Anna Radowicka.  

Grzyby na surowo. Igranie z losem, czy bezpieczna metoda konsumpcji?

Zaproszona do studia śniadaniówki TVN-u dietetyczka przyznała, że niektóre grzyby rzeczywiście można jeść na surowo, ale należy przy tym zachować dodatkowe środki ostrożności. Przydatny okazuje się tu atest, ale ten, co jasne, posiadają tylko grzyby hodowlane, takie jak pieczarki. A co ze zbiorami prosto z lasu?

Grzyby na surowo - bezpieczne czy nie?
Grzyby na surowo - bezpieczne czy nie? © canva.com

Według Anny Radowickiej ich spożywanie jest w teorii możliwe. Dietetyczka wyliczyła tu gatunki takie jak borowik szlachetny, kurki, pieczarki, trufle i boczniaki. Zaznaczyła jednak, że brak odpowiedniej wiedzy powinien nas skutecznie zniechęcić do spożywania leśnych grzybów na surowo. Do podobnych wniosków doszedł w "Dzień Dobry TVN" Paweł Stasiowski — miłośnik grzybobrania i autor kanału "Paweł i grzyby".

To jest ciężki temat, jednak ogólnie lepiej jeść przetworzone. Część leśnych grzybów rośnie w lasach i możemy być wtedy narażeni na choroby odzwierzęce. Jeżeli ktoś się tego nie obawia, to na przykład carpaccio można zrobić z surowych borowików, ale wtedy trzeba je bardzo dokładnie umyć

- przyznał specjalista. A ty jakie masz zdanie na ten temat? Spróbowałbyś surowych borowików szlachetnych, czy pozostaniesz przy tradycyjnych metodach obróbki?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem