Wrzucam grzyby na patelnię i łączę je z kilkoma dodatkami. W pół godziny mam pyszną kolację

Sezon grzybowy w pełni. Jeśli wrócisz z lasu z koszem pełnym prawdziwków, koniecznie sięgnij po przepis Moniki na ciecierzycę z prawdziwkami. Danie jest niesamowicie aromatyczne, szybkie do zrobienia i pyszne!

Ciecierzyca z prawdziwkamiCiecierzyca z prawdziwkami
Źródło zdjęć: © Moniki smakołyki
Katarzyna Gileta

Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki" dzieli się świetnymi przepisami na dania z sezonowych składników. Tym razem pokazała, co można zrobić ze świeżych grzybów. Prawdziwki doskonale smakują nie tylko w sosie czy zupie. Monika połączyła grzyby z ciecierzycą, kuskusem i azjatyckimi przyprawami. Wyszło przepysznie.

Na blogu znajdziecie mnóstwo inspiracji na przepyszne dania. Poza prawdziwkami z ciecierzycą polecamy także babeczki ziemniaczane z kurkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z karkówki. Sekretem jest wyjątkowy farsz

Ciecierzyca z prawdziwkami - przepis krok po kroku

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 350 g oczyszczonych prawdziwków,
  • 3 białe cebule ok. 300 g,
  • 2 płaskie łyżki masła,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 400 g ciecierzycy gotowanej w zalewie (bez zalewy),
  • sól do smaku,
  • 2 pęczki świeżego koperku,
  • ½ płaskiej łyżeczki przyprawy garam masala,
  • 50 g kuskusu,
  • 500 ml + 200 ml gorącej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w krążki, a prawdziwki w średniej wielkości, dowolne kawałki.
  2. Na dużej patelni (ewentualnie w garnku o szerokim dnie) rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Dodaj grzyby i podsmażam. Dodaj sos sojowy, pieprz i odrobinę soli.
  3. Zalej 500 ml gorącej wody i całość duś na wolnym ogniu przez ok. 25 min (czas duszenia zależy od wielkości pokrojonych grzybów, małe kawałki krócej).
  4. Następnie dodaj ciecierzycę (bez zalewy) i garam masalę. Dolej ok. 200 ml przegotowanej, gorącej wody, dodaj kuskus, wymieszaj, całość doprowadź do wrzenia.
  5. Zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na kilka minut, żeby kuskus spęczniał. Dodaj posiekamy koperek, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia