PrzepisDania bezmięsneWrzucam grzyby na patelnię i łączę je z kilkoma dodatkami. W pół godziny mam pyszną kolację

Wrzucam grzyby na patelnię i łączę je z kilkoma dodatkami. W pół godziny mam pyszną kolację

Sezon grzybowy w pełni. Jeśli wrócisz z lasu z koszem pełnym prawdziwków, koniecznie sięgnij po przepis Moniki na ciecierzycę z prawdziwkami. Danie jest niesamowicie aromatyczne, szybkie do zrobienia i pyszne!

Ciecierzyca z prawdziwkami
Ciecierzyca z prawdziwkami
Źródło zdjęć: © Moniki smakołyki
Katarzyna Gileta

14.09.2023 16:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki" dzieli się świetnymi przepisami na dania z sezonowych składników. Tym razem pokazała, co można zrobić ze świeżych grzybów. Prawdziwki doskonale smakują nie tylko w sosie czy zupie. Monika połączyła grzyby z ciecierzycą, kuskusem i azjatyckimi przyprawami. Wyszło przepysznie.

Na blogu znajdziecie mnóstwo inspiracji na przepyszne dania. Poza prawdziwkami z ciecierzycą polecamy także babeczki ziemniaczane z kurkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciecierzyca z prawdziwkami - przepis krok po kroku

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 350 g oczyszczonych prawdziwków,
  • 3 białe cebule ok. 300 g,
  • 2 płaskie łyżki masła,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 400 g ciecierzycy gotowanej w zalewie (bez zalewy),
  • sól do smaku,
  • 2 pęczki świeżego koperku,
  • ½ płaskiej łyżeczki przyprawy garam masala,
  • 50 g kuskusu,
  • 500 ml + 200 ml gorącej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w krążki, a prawdziwki w średniej wielkości, dowolne kawałki.
  2. Na dużej patelni (ewentualnie w garnku o szerokim dnie) rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Dodaj grzyby i podsmażam. Dodaj sos sojowy, pieprz i odrobinę soli.
  3. Zalej 500 ml gorącej wody i całość duś na wolnym ogniu przez ok. 25 min (czas duszenia zależy od wielkości pokrojonych grzybów, małe kawałki krócej).
  4. Następnie dodaj ciecierzycę (bez zalewy) i garam masalę. Dolej ok. 200 ml przegotowanej, gorącej wody, dodaj kuskus, wymieszaj, całość doprowadź do wrzenia.
  5. Zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na kilka minut, żeby kuskus spęczniał. Dodaj posiekamy koperek, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Źródło artykułu:Moniki Smakołyki
ciecierzycaprawdziwkiobiad