Wrzucam grzyby na patelnię i łączę je z kilkoma dodatkami. W pół godziny mam pyszną kolację
Sezon grzybowy w pełni. Jeśli wrócisz z lasu z koszem pełnym prawdziwków, koniecznie sięgnij po przepis Moniki na ciecierzycę z prawdziwkami. Danie jest niesamowicie aromatyczne, szybkie do zrobienia i pyszne!
14.09.2023 16:12
Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki" dzieli się świetnymi przepisami na dania z sezonowych składników. Tym razem pokazała, co można zrobić ze świeżych grzybów. Prawdziwki doskonale smakują nie tylko w sosie czy zupie. Monika połączyła grzyby z ciecierzycą, kuskusem i azjatyckimi przyprawami. Wyszło przepysznie.
Na blogu znajdziecie mnóstwo inspiracji na przepyszne dania. Poza prawdziwkami z ciecierzycą polecamy także babeczki ziemniaczane z kurkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciecierzyca z prawdziwkami - przepis krok po kroku
Składniki na ok. 4 porcje:
- 350 g oczyszczonych prawdziwków,
- 3 białe cebule ok. 300 g,
- 2 płaskie łyżki masła,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 400 g ciecierzycy gotowanej w zalewie (bez zalewy),
- sól do smaku,
- 2 pęczki świeżego koperku,
- ½ płaskiej łyżeczki przyprawy garam masala,
- 50 g kuskusu,
- 500 ml + 200 ml gorącej wody.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w krążki, a prawdziwki w średniej wielkości, dowolne kawałki.
- Na dużej patelni (ewentualnie w garnku o szerokim dnie) rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Dodaj grzyby i podsmażam. Dodaj sos sojowy, pieprz i odrobinę soli.
- Zalej 500 ml gorącej wody i całość duś na wolnym ogniu przez ok. 25 min (czas duszenia zależy od wielkości pokrojonych grzybów, małe kawałki krócej).
- Następnie dodaj ciecierzycę (bez zalewy) i garam masalę. Dolej ok. 200 ml przegotowanej, gorącej wody, dodaj kuskus, wymieszaj, całość doprowadź do wrzenia.
- Zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na kilka minut, żeby kuskus spęczniał. Dodaj posiekamy koperek, dopraw solą i pieprzem do smaku.