Grzybnię kupisz w internecie. Pierwszy zbiór już po tygodniu

Nazywa się go "eliksirem życia" - pozytywnie wpływa na układ immunologiczny, krwionośny czy trawienny. Co więcej, jest jednym z najstarszych gatunków grzybów wykorzystywanych w celach leczniczych oraz spożywczych. Mimo że nie rośnie w polskich lasach, bez problemu wyhodujemy go w domu.

Grzyby shiitake możesz wyhodować w domu Grzyby shiitake możesz wyhodować w domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Grzyb shiitake ceniony jest na całym świecie. Nie tylko walory smakowe stoją za jego niesłabnącą popularnością. Shiitake bowiem charakteryzuje się niezwykłymi właściwościami w zakresie profilaktyki i leczenia różnorodnych schorzeń. Wprawdzie grzyb ten nie występuje naturalnie w Polsce, ale bez problemu można go sobie wyhodować w domowym zaciszu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z sosem brokułowym

Uprawa shiitake w domu. Oto co musisz wiedzieć

Grzyb shiitake najlepiej czuje się w temperaturze pomiędzy 16 a 19 stopni, dlatego jego uprawę najlepiej rozpocząć wczesną wiosną (w domu można je hodować cały rok). Grzyby trzymamy z dala od światła, w zaciszu, np. w łazience albo piwnicy. Zaszczepione grzybnią podłoże bez problemu można kupić w internecie. Najlepiej wybrać kostkę z wiórów drzewa liściastego - gwarantuje najszybszy i największy plon.

Grzyby shiitake potrzebują sporej wilgotności do wzrostu. By rozpocząć produkcję, wilgotność powinna wynosić 75 proc., a w czasie owocowania - ok. 95 proc. Najlepszym wyjściem jest częste zraszanie kostki wodą. Małe kapelusiki grzybów pojawią się po paru dniach, natomiast gotowe do ścięcia grzyby – po 6-7 dniach uprawy.

Co warto wiedzieć, z jednej kostki uzyskać można kilka rzutów owocników. Musimy jednak zapewnić jej odpoczynek po pierwszym zbiorze. Po pierwszym plonie należy więc odstawić ją w suche miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym czasie kostkę trzeba namoczyć w wodzie (przez ok. 12 godzin) i wtedy można powtórzyć cykl.

Grzyby shiitake można jeść po obróbce, a także na surowo
Grzyby shiitake można jeść po obróbce, a także na surowo © Domena publiczna | Keith Weller

Grzyby shiitake - skarbnica zdrowia

Shiitake dostarczają różnorodnych składników odżywczych, takich jak witaminy B (w tym B2, B5, B6), kwas foliowy oraz minerały, w tym mangan, fosfor i cynk. Zawierają beta-glukany, które są rodzajem błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Badania sugerują, że beta-glukany mogą wspomagać układ odpornościowy poprzez zwiększanie aktywności komórek odpornościowych, takich jak makrofagi i limfocyty.

Grzybki shiitake są bogate w polisacharydy, tj. lentinan i KS-2, którym przypisuje właściwości przeciwnowotworowe. Grzyby te zawierają też eritadeninę - związek, który wykazuje aktywność przeciwwirusową. Eritadenina i wcześniej wspominany błonnik mogą wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi poprzez hamowanie wchłaniania cholesterolu z pożywienia i regulację jego metabolizmu.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki