Grzybnię kupisz w internecie. Pierwszy zbiór już po tygodniu

Nazywa się go "eliksirem życia" - pozytywnie wpływa na układ immunologiczny, krwionośny czy trawienny. Co więcej, jest jednym z najstarszych gatunków grzybów wykorzystywanych w celach leczniczych oraz spożywczych. Mimo że nie rośnie w polskich lasach, bez problemu wyhodujemy go w domu.

Grzyby shiitake możesz wyhodować w domu Grzyby shiitake możesz wyhodować w domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Grzyb shiitake ceniony jest na całym świecie. Nie tylko walory smakowe stoją za jego niesłabnącą popularnością. Shiitake bowiem charakteryzuje się niezwykłymi właściwościami w zakresie profilaktyki i leczenia różnorodnych schorzeń. Wprawdzie grzyb ten nie występuje naturalnie w Polsce, ale bez problemu można go sobie wyhodować w domowym zaciszu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z sosem brokułowym

Uprawa shiitake w domu. Oto co musisz wiedzieć

Grzyb shiitake najlepiej czuje się w temperaturze pomiędzy 16 a 19 stopni, dlatego jego uprawę najlepiej rozpocząć wczesną wiosną (w domu można je hodować cały rok). Grzyby trzymamy z dala od światła, w zaciszu, np. w łazience albo piwnicy. Zaszczepione grzybnią podłoże bez problemu można kupić w internecie. Najlepiej wybrać kostkę z wiórów drzewa liściastego - gwarantuje najszybszy i największy plon.

Grzyby shiitake potrzebują sporej wilgotności do wzrostu. By rozpocząć produkcję, wilgotność powinna wynosić 75 proc., a w czasie owocowania - ok. 95 proc. Najlepszym wyjściem jest częste zraszanie kostki wodą. Małe kapelusiki grzybów pojawią się po paru dniach, natomiast gotowe do ścięcia grzyby – po 6-7 dniach uprawy.

Co warto wiedzieć, z jednej kostki uzyskać można kilka rzutów owocników. Musimy jednak zapewnić jej odpoczynek po pierwszym zbiorze. Po pierwszym plonie należy więc odstawić ją w suche miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym czasie kostkę trzeba namoczyć w wodzie (przez ok. 12 godzin) i wtedy można powtórzyć cykl.

Grzyby shiitake można jeść po obróbce, a także na surowo
Grzyby shiitake można jeść po obróbce, a także na surowo © Domena publiczna | Keith Weller

Grzyby shiitake - skarbnica zdrowia

Shiitake dostarczają różnorodnych składników odżywczych, takich jak witaminy B (w tym B2, B5, B6), kwas foliowy oraz minerały, w tym mangan, fosfor i cynk. Zawierają beta-glukany, które są rodzajem błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Badania sugerują, że beta-glukany mogą wspomagać układ odpornościowy poprzez zwiększanie aktywności komórek odpornościowych, takich jak makrofagi i limfocyty.

Grzybki shiitake są bogate w polisacharydy, tj. lentinan i KS-2, którym przypisuje właściwości przeciwnowotworowe. Grzyby te zawierają też eritadeninę - związek, który wykazuje aktywność przeciwwirusową. Eritadenina i wcześniej wspominany błonnik mogą wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi poprzez hamowanie wchłaniania cholesterolu z pożywienia i regulację jego metabolizmu.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟