PrzepisKuchnia azjatyckaGrzybnię kupisz w internecie. Pierwszy zbiór już po tygodniu

Grzybnię kupisz w internecie. Pierwszy zbiór już po tygodniu

Grzyby shiitake możesz wyhodować w domu
Grzyby shiitake możesz wyhodować w domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
26.08.2023 18:44

Nazywa się go "eliksirem życia" - pozytywnie wpływa na układ immunologiczny, krwionośny czy trawienny. Co więcej, jest jednym z najstarszych gatunków grzybów wykorzystywanych w celach leczniczych oraz spożywczych. Mimo że nie rośnie w polskich lasach, bez problemu wyhodujemy go w domu.

Grzyb shiitake ceniony jest na całym świecie. Nie tylko walory smakowe stoją za jego niesłabnącą popularnością. Shiitake bowiem charakteryzuje się niezwykłymi właściwościami w zakresie profilaktyki i leczenia różnorodnych schorzeń. Wprawdzie grzyb ten nie występuje naturalnie w Polsce, ale bez problemu można go sobie wyhodować w domowym zaciszu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Uprawa shiitake w domu. Oto co musisz wiedzieć

Grzyb shiitake najlepiej czuje się w temperaturze pomiędzy 16 a 19 stopni, dlatego jego uprawę najlepiej rozpocząć wczesną wiosną (w domu można je hodować cały rok). Grzyby trzymamy z dala od światła, w zaciszu, np. w łazience albo piwnicy. Zaszczepione grzybnią podłoże bez problemu można kupić w internecie. Najlepiej wybrać kostkę z wiórów drzewa liściastego - gwarantuje najszybszy i największy plon.

Grzyby shiitake potrzebują sporej wilgotności do wzrostu. By rozpocząć produkcję, wilgotność powinna wynosić 75 proc., a w czasie owocowania - ok. 95 proc. Najlepszym wyjściem jest częste zraszanie kostki wodą. Małe kapelusiki grzybów pojawią się po paru dniach, natomiast gotowe do ścięcia grzyby – po 6-7 dniach uprawy.

Co warto wiedzieć, z jednej kostki uzyskać można kilka rzutów owocników. Musimy jednak zapewnić jej odpoczynek po pierwszym zbiorze. Po pierwszym plonie należy więc odstawić ją w suche miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym czasie kostkę trzeba namoczyć w wodzie (przez ok. 12 godzin) i wtedy można powtórzyć cykl.

Grzyby shiitake można jeść po obróbce, a także na surowo
Grzyby shiitake można jeść po obróbce, a także na surowo© Domena publiczna | Keith Weller

Grzyby shiitake - skarbnica zdrowia

Shiitake dostarczają różnorodnych składników odżywczych, takich jak witaminy B (w tym B2, B5, B6), kwas foliowy oraz minerały, w tym mangan, fosfor i cynk. Zawierają beta-glukany, które są rodzajem błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Badania sugerują, że beta-glukany mogą wspomagać układ odpornościowy poprzez zwiększanie aktywności komórek odpornościowych, takich jak makrofagi i limfocyty.

Grzybki shiitake są bogate w polisacharydy, tj. lentinan i KS-2, którym przypisuje właściwości przeciwnowotworowe. Grzyby te zawierają też eritadeninę - związek, który wykazuje aktywność przeciwwirusową. Eritadenina i wcześniej wspominany błonnik mogą wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi poprzez hamowanie wchłaniania cholesterolu z pożywienia i regulację jego metabolizmu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także