Kotlety schabowe odchodzą do lamusa. Ewa Wachowicz serwuje polonezy

Na naszych stołach kotlety schabowe były nieodłączną częścią tradycji kulinarnych przez wiele lat. Jednak, jak to często bywa, czasem potrzebujemy czegoś nowego, aby ożywić nasze podniebienia. W tej kwestii Ewa Wachowicz wychodzi naprzeciw oczekiwaniom smakoszy, serwując nam prawdziwą kulinarną perełkę — polonezy schabowe.

Polonezy schabowePolonezy schabowe
Źródło zdjęć: © Getty Images, Instagram

Klasyczne kotlety schabowe schodzą z piedestału, ustępując miejsca kulinarnej rewolucji. Ewa Wachowicz, mistrzyni smaku, wprowadza nas w fascynujący świat polonezów — przepysznego dania, które rewolucjonizuje tradycyjne kotlety schabowe.

Nazwa brzmi obiecująco, a smak jest po prostu nieziemski. Pozwól nam cię zabrać w tę kulinarną podróż i podać przepis na to wyśmienite danie obiadowe, które z pewnością zdobędzie serca Twoich gości. Wiedz, że dokładki będą absolutnie niezbędne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Posiekaj wszystkie składniki i nałóż na bagietkę. Włosi szaleją na punkcie tej kanapki

Polonezy schabowe: Nowe wcielenie starej klasyki

Jeśli kotlety schabowe już cię znudziły, nie wahaj się sięgnąć po przepis na polonezy schabowe od Ewy Wachowicz. Polonezy to nic innego jak roladki schabowe, które zostają wypełnione aromatycznym nadzieniem z pieczarek i cebuli. W tej wyjątkowej potrawie odkryjesz także smaki musztardy miodowej i słodkiej papryki wędzonej.

Polonezy schabowe stanowią doskonałą propozycję na uroczysty obiad w rodzinnym lub przyjacielskim gronie. Ich smak z pewnością zachwyci twoich gości, więc lepiej przygotuj więcej porcji, bo te pyszności znikną z talerzy w mgnieniu oka. A dokładki? Oczywiście, będą absolutnie konieczne!

Jak przygotować polonezy schabowe według Ewy Wachowicz?

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości,
  • sól, pieprz,
  • mąka do panierowania,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 500 g pieczarek,
  • 3 cebule,
  • 1 łyżka ostrej musztardy miodowej,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie nadzienia zaczynamy od rozgrzania masła klarowanego na patelni, na którym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, solimy i podsmażamy. Do tego dodajemy przecier pomidorowy i musztardę, przyprawiamy papryką, a potem dokładnie mieszamy i odstawiamy.
  3. Mięso kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy je, przyprawiając solą i pieprzem.
  4. Na każdy plaster nakładamy łyżkę przygotowanego farszu, a następnie zwijamy je w roladki.
  5. Ostatnim krokiem jest obtaczanie ich w mące i smażenie na rozgrzanym maśle klarowanym.

Polonezy schabowe: rozkosz dla podniebienia

Polonezy schabowe świetnie komponują się z ziemniakami i sałatą, ale równie dobrze pasują do purée z ziemniaków lub kopytek. Smakowicie podane będą także doskonałym towarzystwem dla surówki z pora lub kalafiora.

To wyjątkowe danie będzie doskonałą opcją podczas chrzcin, komunii czy nawet wesela. Nie zapominajmy także, że polonezy schabowe świetnie wpiszą się w menu przyjęcia urodzinowego.

Podsumowując, kotlety schabowe mogą odchodzić do lamusa, ale polonezy schabowe od Ewy Wachowicz wnoszą nową jakość do tradycyjnego smaku. Niech to danie stanie się częścią twojej kuchennego repertuaru i zaskocz swoich bliskich wyjątkowym smakiem polonezów!

Autor: Marcin Michałowski

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa