PoradyWszyscy pytają, dlaczego moje kotlety schabowe są takie mięciutkie. Oto cały sekret

Wszyscy pytają, dlaczego moje kotlety schabowe są takie mięciutkie. Oto cały sekret

Kotlety schabowe na talerzu
Kotlety schabowe na talerzu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
21.08.2023 13:45, aktualizacja: 21.08.2023 15:19

W Niemczech mają sznycla, w Polsce mamy schabowego, który często nazywany jest naszą "dumą narodową". Przyrządzenie schabowego nie jest trudne. Jednak żeby mięso było kruche, a panierka chrupiąca, trzeba trzymać się kilku zasad.

Dobry schab, pieprz, sól, jajka, bułka tarta i tłuszcz — to wszystkie składniki, których potrzebujesz do przygotowania schabowego, jednego z najpopularniejszych polskich dań.

Przyrządzenie kotletów nie jest trudne i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Mimo to rzadko kiedy wychodzi tak, jakbyśmy chcieli. Poznaj mój patent na schabowe - chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamocz wcześniej mięso. Schabowe będą miękkie, jak nigdy wcześniej

Każdy z nas przygotowuje kotlety wedle własnych upodobań. Niemniej idealny schabowy to taki, który jest soczysty i miękki. Jak uzyskać taki efekt? Wystarczy, że odpowiednio przygotujesz mięso. Przed smażeniem, zamocz je w mleku, najlepiej na całą noc. Mleko rozmiękczy twardą strukturę mięsa, sprawiając, że po usmażeniu będzie delikatne i kruche. Możesz użyć też jogurtu naturalnego.

Przepis na idealne kotlety schabowe

Składniki:

  • pół kilograma schabu bez kości,
  • pół litra mleka,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej albo smalec,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Włóż je do dużej miski i zalej mlekiem.
  3. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Dorzuć je do mięsa w mleku.
  4. Miskę przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki. Dzięki temu zapach mięsa nie rozniesie się po jej wnętrzu. Pozostaw na przynajmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  5. Po kilku godzinach wyjmij mięso i osusz je ręcznikiem papierowym. Dopraw je solą i pieprzem, z obu stron.
  6. Jajka rozkłóć ze sobą i zanurz w nich doprawione kotlety. Po zamoczeniu w jajku obtocz je w bułce tartej.
  7. W międzyczasie na patelni rozgrzej tłuszcz. Kiedy zacznie wrzeć, wrzuć kotlety. Smaż je przynajmniej 4 minuty z każdej strony. Tak przygotowane schabowe będą soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz.

To podstawowy przepis na schabowe. Jeśli przepadasz za chrupiącą panierką, zamiast bułki tartej możesz użyć panko, japońskiej panierki z białego pieczywa. Dostaniesz ją w delikatesach azjatyckich, a teraz nawet w marketach. Nie musisz też ograniczać się tylko do soli i pieprzu. Jeśli chcesz nadać daniu azjatyckiego sznytu, sięgnij po proszkowany imbir, płatki chilli czy pastę miso.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także