PoradyWszyscy pytają, dlaczego moje kotlety schabowe są takie mięciutkie. Oto cały sekret

Wszyscy pytają, dlaczego moje kotlety schabowe są takie mięciutkie. Oto cały sekret

W Niemczech mają sznycla, w Polsce mamy schabowego, który często nazywany jest naszą "dumą narodową". Przyrządzenie schabowego nie jest trudne. Jednak żeby mięso było kruche, a panierka chrupiąca, trzeba trzymać się kilku zasad.

Kotlety schabowe na talerzu
Kotlety schabowe na talerzu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.08.2023 | aktual.: 21.08.2023 15:19

Dobry schab, pieprz, sól, jajka, bułka tarta i tłuszcz — to wszystkie składniki, których potrzebujesz do przygotowania schabowego, jednego z najpopularniejszych polskich dań.

Przyrządzenie kotletów nie jest trudne i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Mimo to rzadko kiedy wychodzi tak, jakbyśmy chcieli. Poznaj mój patent na schabowe - chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamocz wcześniej mięso. Schabowe będą miękkie, jak nigdy wcześniej

Każdy z nas przygotowuje kotlety wedle własnych upodobań. Niemniej idealny schabowy to taki, który jest soczysty i miękki. Jak uzyskać taki efekt? Wystarczy, że odpowiednio przygotujesz mięso. Przed smażeniem, zamocz je w mleku, najlepiej na całą noc. Mleko rozmiękczy twardą strukturę mięsa, sprawiając, że po usmażeniu będzie delikatne i kruche. Możesz użyć też jogurtu naturalnego.

Przepis na idealne kotlety schabowe

Składniki:

  • pół kilograma schabu bez kości,
  • pół litra mleka,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej albo smalec,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Włóż je do dużej miski i zalej mlekiem.
  3. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Dorzuć je do mięsa w mleku.
  4. Miskę przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki. Dzięki temu zapach mięsa nie rozniesie się po jej wnętrzu. Pozostaw na przynajmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  5. Po kilku godzinach wyjmij mięso i osusz je ręcznikiem papierowym. Dopraw je solą i pieprzem, z obu stron.
  6. Jajka rozkłóć ze sobą i zanurz w nich doprawione kotlety. Po zamoczeniu w jajku obtocz je w bułce tartej.
  7. W międzyczasie na patelni rozgrzej tłuszcz. Kiedy zacznie wrzeć, wrzuć kotlety. Smaż je przynajmniej 4 minuty z każdej strony. Tak przygotowane schabowe będą soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz.

To podstawowy przepis na schabowe. Jeśli przepadasz za chrupiącą panierką, zamiast bułki tartej możesz użyć panko, japońskiej panierki z białego pieczywa. Dostaniesz ją w delikatesach azjatyckich, a teraz nawet w marketach. Nie musisz też ograniczać się tylko do soli i pieprzu. Jeśli chcesz nadać daniu azjatyckiego sznytu, sięgnij po proszkowany imbir, płatki chilli czy pastę miso.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kotlety schaboweschabmięso
Wybrane dla Ciebie