Wszyscy pytają, dlaczego moje kotlety schabowe są takie mięciutkie. Oto cały sekret

W Niemczech mają sznycla, w Polsce mamy schabowego, który często nazywany jest naszą "dumą narodową". Przyrządzenie schabowego nie jest trudne. Jednak żeby mięso było kruche, a panierka chrupiąca, trzeba trzymać się kilku zasad.

Kotlety schabowe na talerzuKotlety schabowe na talerzu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dobry schab, pieprz, sól, jajka, bułka tarta i tłuszcz — to wszystkie składniki, których potrzebujesz do przygotowania schabowego, jednego z najpopularniejszych polskich dań.

Przyrządzenie kotletów nie jest trudne i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Mimo to rzadko kiedy wychodzi tak, jakbyśmy chcieli. Poznaj mój patent na schabowe - chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z mięsa mielonego

Zamocz wcześniej mięso. Schabowe będą miękkie, jak nigdy wcześniej

Każdy z nas przygotowuje kotlety wedle własnych upodobań. Niemniej idealny schabowy to taki, który jest soczysty i miękki. Jak uzyskać taki efekt? Wystarczy, że odpowiednio przygotujesz mięso. Przed smażeniem, zamocz je w mleku, najlepiej na całą noc. Mleko rozmiękczy twardą strukturę mięsa, sprawiając, że po usmażeniu będzie delikatne i kruche. Możesz użyć też jogurtu naturalnego.

Przepis na idealne kotlety schabowe

Składniki:

  • pół kilograma schabu bez kości,
  • pół litra mleka,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej albo smalec,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Włóż je do dużej miski i zalej mlekiem.
  3. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Dorzuć je do mięsa w mleku.
  4. Miskę przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki. Dzięki temu zapach mięsa nie rozniesie się po jej wnętrzu. Pozostaw na przynajmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  5. Po kilku godzinach wyjmij mięso i osusz je ręcznikiem papierowym. Dopraw je solą i pieprzem, z obu stron.
  6. Jajka rozkłóć ze sobą i zanurz w nich doprawione kotlety. Po zamoczeniu w jajku obtocz je w bułce tartej.
  7. W międzyczasie na patelni rozgrzej tłuszcz. Kiedy zacznie wrzeć, wrzuć kotlety. Smaż je przynajmniej 4 minuty z każdej strony. Tak przygotowane schabowe będą soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz.

To podstawowy przepis na schabowe. Jeśli przepadasz za chrupiącą panierką, zamiast bułki tartej możesz użyć panko, japońskiej panierki z białego pieczywa. Dostaniesz ją w delikatesach azjatyckich, a teraz nawet w marketach. Nie musisz też ograniczać się tylko do soli i pieprzu. Jeśli chcesz nadać daniu azjatyckiego sznytu, sięgnij po proszkowany imbir, płatki chilli czy pastę miso.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"