Smakują jak schabowe. Ten przepis bije rekordy popularności
Właśnie trwa na nie sezon. Niezależnie od tego, czy sami chodzicie na grzyby, czy wolicie kupować je w sklepie, zdecydowanie warto zaopatrzyć się w kanie – jej mocno grzybowy zapach i lekko orzechowy smak wzbogaci wiele potraw.
16.08.2023 11:19
Najpopularniejszym daniem z kani wciąż pozostają kotlety. To właśnie przepis na tego panierowanego grzyba podbił serca użytkowników mediów społecznościowych.
Filmik użytkownika @magic_tomson zdobył na TikToku milion wyświetleń w mniej niż 24 godziny. Nie da się ukryć, że kotlety wyglądają smakowicie, a na dodatek imponują swoim rozmiarem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tiktoker pod swoim filmikiem zapytał:
Te pyszne wegetariańskie kotlety przygotujecie błyskawicznie. Doskonale smakują zarówno same, jak i ziemniakami i surówką.
Przepis na kotlety à la schabowe z kani
Składniki:
- 2 duże kanie,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- bułka tarta,
- olej,
- masło,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Grzyby dokładnie czyścimy.
- Na duży talerz wbijamy jajka, dodajemy mleko, solimy i roztrzepujemy.
- Kanie lekko solimy i pieprzymy, a następnie moczymy w jajku.
- Potem obsypujemy bułką tartą z dwóch stron i przyciskamy lekko dłońmi, aby bułka dobrze przylgnęła do grzyba.
- Na patelni rozgrzewamy sporo oleju z masłem i smażymy kanie po kilka minut z obu stron.