PrzepisWegetariańskaSmakują jak schabowe. Ten przepis bije rekordy popularności

Smakują jak schabowe. Ten przepis bije rekordy popularności

Kotlety z kani
Kotlety z kani
Źródło zdjęć: © Getty Images | Kinga Krzeminska
16.08.2023 11:19

Właśnie trwa na nie sezon. Niezależnie od tego, czy sami chodzicie na grzyby, czy wolicie kupować je w sklepie, zdecydowanie warto zaopatrzyć się w kanie – jej mocno grzybowy zapach i lekko orzechowy smak wzbogaci wiele potraw.

Najpopularniejszym daniem z kani wciąż pozostają kotlety. To właśnie przepis na tego panierowanego grzyba podbił serca użytkowników mediów społecznościowych.

Filmik użytkownika @magic_tomson zdobył na TikToku milion wyświetleń w mniej niż 24 godziny. Nie da się ukryć, że kotlety wyglądają smakowicie, a na dodatek imponują swoim rozmiarem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tiktoker pod swoim filmikiem zapytał:

Też kochacie kanie pod chrupiącą panierką? Ja namaczam najpierw w jajku z mlekiem. Doprawiam solą i pieprzem i panieruję w bułce tartej. Smażę w oleju z odrobiną masła. Odsączam na ręczniku papierowym i jem jeszcze gorące i chrupiące.

Te pyszne wegetariańskie kotlety przygotujecie błyskawicznie. Doskonale smakują zarówno same, jak i ziemniakami i surówką.

Przepis na kotlety à la schabowe z kani

Składniki:

  • 2 duże kanie,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • bułka tarta,
  • olej,
  • masło,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie czyścimy.
  2. Na duży talerz wbijamy jajka, dodajemy mleko, solimy i roztrzepujemy.
  3. Kanie lekko solimy i pieprzymy, a następnie moczymy w jajku.
  4. Potem obsypujemy bułką tartą z dwóch stron i przyciskamy lekko dłońmi, aby bułka dobrze przylgnęła do grzyba.
  5. Na patelni rozgrzewamy sporo oleju z masłem i smażymy kanie po kilka minut z obu stron.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także