PrzepisWegetariańskaSmakują jak schabowe. Ten przepis bije rekordy popularności

Smakują jak schabowe. Ten przepis bije rekordy popularności

Kotlety z kani
Kotlety z kani
Źródło zdjęć: © Getty Images | Kinga Krzeminska

16.08.2023 11:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Właśnie trwa na nie sezon. Niezależnie od tego, czy sami chodzicie na grzyby, czy wolicie kupować je w sklepie, zdecydowanie warto zaopatrzyć się w kanie – jej mocno grzybowy zapach i lekko orzechowy smak wzbogaci wiele potraw.

Najpopularniejszym daniem z kani wciąż pozostają kotlety. To właśnie przepis na tego panierowanego grzyba podbił serca użytkowników mediów społecznościowych.

Filmik użytkownika @magic_tomson zdobył na TikToku milion wyświetleń w mniej niż 24 godziny. Nie da się ukryć, że kotlety wyglądają smakowicie, a na dodatek imponują swoim rozmiarem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tiktoker pod swoim filmikiem zapytał:

Też kochacie kanie pod chrupiącą panierką? Ja namaczam najpierw w jajku z mlekiem. Doprawiam solą i pieprzem i panieruję w bułce tartej. Smażę w oleju z odrobiną masła. Odsączam na ręczniku papierowym i jem jeszcze gorące i chrupiące.

Te pyszne wegetariańskie kotlety przygotujecie błyskawicznie. Doskonale smakują zarówno same, jak i ziemniakami i surówką.

Przepis na kotlety à la schabowe z kani

Składniki:

  • 2 duże kanie,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • bułka tarta,
  • olej,
  • masło,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie czyścimy.
  2. Na duży talerz wbijamy jajka, dodajemy mleko, solimy i roztrzepujemy.
  3. Kanie lekko solimy i pieprzymy, a następnie moczymy w jajku.
  4. Potem obsypujemy bułką tartą z dwóch stron i przyciskamy lekko dłońmi, aby bułka dobrze przylgnęła do grzyba.
  5. Na patelni rozgrzewamy sporo oleju z masłem i smażymy kanie po kilka minut z obu stron.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także