InspiracjePrzed pieczeniem nacieram mięso tym produktem. Wychodzi niewiarygodnie kruche i pyszne

Przed pieczeniem nacieram mięso tym produktem. Wychodzi niewiarygodnie kruche i pyszne

Mięso marynowane w kawie ma niepowtarzalny smak i strukturę
Mięso marynowane w kawie ma niepowtarzalny smak i strukturę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.08.2023 18:27, aktual.: 19.08.2023 19:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Koniec z twardym, suchym mięsem bez smaku i aromatu. Kucharze z całego świata szukający nowych połączeń smakowych i sposobów na uzyskanie idealnej struktury mięs, wykorzystali w marynacie znany produkt. W wyniku ich prac możemy cieszyć się nowym trendem, który zapewne zagości w świecie kulinariów na stałe.

Jak przygotować kruche i delikatne mięso? Prócz obranej techniki obróbki cieplnej istotna jest kwestia dodatków i przypraw, jakimi chcemy potraktować produkt. Sklepowe półki uginają się pod gotowymi mieszankami, a jeśli decydujemy się na stworzenie domowej roboty marynaty, kończymy na popularnych, mało fantazyjnych rozwiązaniach. Porzuć te praktyki i wypróbuj metodę polecaną przez szefów kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche, delikatne mięso. Ta marynata to strzał w dziesiątkę

Wystarczy wymieszać świeżo zmieloną kawę z ulubionymi przyprawami, by stworzyć marynatę, która zmiękczy i podkręci smak mięs — nieważne, czy chodzi o wołowinę, żeberka, mostek, kotlety wieprzowe, dziczyznę czy nawet kaczkę. Ta mieszanka sprawdzi się w każdym przypadku.

Okazuje się bowiem, że kawa działa jak środek nadający kruchości mięsom, zwłaszcza tym twardsze fragmentom. To dzięki obecnym w kawie garbnikom (taninom). Jak dodaje Tiffany Swan, naukowiec zajmujący się żywnością i zawodowa szefowa kuchni w rozmowie z "Huffpost", mięso potraktowane kawą może też lepiej trzymać soki i tłuszcze.

Kawa zmiękczy mięso i nada mu głębszego smaku
Kawa zmiękczy mięso i nada mu głębszego smaku© Pixabay

Jak marynować mięso w kawie?

Mięso można marynować w zimnym naparze. W tym przypadku należy pamiętać, by kawa nie była zbyt mocna, dobrze też doprawić ją solą, cukrem lub miodem oraz pikantnym dodatkiem. Umieść kawałek mięsa w pojemniku z zimną parzoną kawą i dodatkami, a następnie włóż do lodówki na 30 minut do 2 godzin przed gotowaniem. Mięso będzie delikatne i nie utrzyma mocnego smaku kawy.

Kolejną, polecaną przez kucharzy, metodą marynowania mięsa w kawie, jest używanie fusów lub świeżo mielonych ziaren połączonych z innymi przyprawami. Taką mieszanką naciera się mięsa. Tutaj najlepiej sprawdzi się kawa ciemno palona, bardzo drobno zmielona (by uniknąć przeżuwania fusów). Jedną z najprostszych mieszanek z kawą w roli głównej jest połączenie w równych proporcjach kawy z cukrem trzcinowym i solą.

Jeśli chcesz poeksperymentować, wymieszaj słodkie i pikantne przyprawy. Oprócz cukru i soli dodaję trochę czosnku w proszku, odrobinę cayenne, mielonego cynamonu i goździków - podpowiada Tiffany Swan. - Cynamon i goździki mogą wydawać się nieco dziwne w przypadku pikantnego posiłku, ale obiecuję, że są naprawdę świetne do mięs!

Kucharze zalecają marynowanie mięs w mieszankach kawowych przez ok. 24 godziny (w przypadku delikatnych mięs i ryb ten czas należy skrócić do ok. 4 godzin). Warto też mieć na uwadze, że gorzki smak kawy może nie przypaść do gustu każdemu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także