Przed pieczeniem nacieram mięso tym produktem. Wychodzi niewiarygodnie kruche i pyszne

Koniec z twardym, suchym mięsem bez smaku i aromatu. Kucharze z całego świata szukający nowych połączeń smakowych i sposobów na uzyskanie idealnej struktury mięs, wykorzystali w marynacie znany produkt. W wyniku ich prac możemy cieszyć się nowym trendem, który zapewne zagości w świecie kulinariów na stałe.

Mięso marynowane w kawie ma niepowtarzalny smak i strukturęMięso marynowane w kawie ma niepowtarzalny smak i strukturę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak przygotować kruche i delikatne mięso? Prócz obranej techniki obróbki cieplnej istotna jest kwestia dodatków i przypraw, jakimi chcemy potraktować produkt. Sklepowe półki uginają się pod gotowymi mieszankami, a jeśli decydujemy się na stworzenie domowej roboty marynaty, kończymy na popularnych, mało fantazyjnych rozwiązaniach. Porzuć te praktyki i wypróbuj metodę polecaną przez szefów kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wlej filiżankę kawy do mąki. Najprostsze ciasto na świecie

Kruche, delikatne mięso. Ta marynata to strzał w dziesiątkę

Wystarczy wymieszać świeżo zmieloną kawę z ulubionymi przyprawami, by stworzyć marynatę, która zmiękczy i podkręci smak mięs — nieważne, czy chodzi o wołowinę, żeberka, mostek, kotlety wieprzowe, dziczyznę czy nawet kaczkę. Ta mieszanka sprawdzi się w każdym przypadku.

Okazuje się bowiem, że kawa działa jak środek nadający kruchości mięsom, zwłaszcza tym twardsze fragmentom. To dzięki obecnym w kawie garbnikom (taninom). Jak dodaje Tiffany Swan, naukowiec zajmujący się żywnością i zawodowa szefowa kuchni w rozmowie z "Huffpost", mięso potraktowane kawą może też lepiej trzymać soki i tłuszcze.

Kawa zmiękczy mięso i nada mu głębszego smaku
Kawa zmiękczy mięso i nada mu głębszego smaku © Pixabay

Jak marynować mięso w kawie?

Mięso można marynować w zimnym naparze. W tym przypadku należy pamiętać, by kawa nie była zbyt mocna, dobrze też doprawić ją solą, cukrem lub miodem oraz pikantnym dodatkiem. Umieść kawałek mięsa w pojemniku z zimną parzoną kawą i dodatkami, a następnie włóż do lodówki na 30 minut do 2 godzin przed gotowaniem. Mięso będzie delikatne i nie utrzyma mocnego smaku kawy.

Kolejną, polecaną przez kucharzy, metodą marynowania mięsa w kawie, jest używanie fusów lub świeżo mielonych ziaren połączonych z innymi przyprawami. Taką mieszanką naciera się mięsa. Tutaj najlepiej sprawdzi się kawa ciemno palona, bardzo drobno zmielona (by uniknąć przeżuwania fusów). Jedną z najprostszych mieszanek z kawą w roli głównej jest połączenie w równych proporcjach kawy z cukrem trzcinowym i solą.

Jeśli chcesz poeksperymentować, wymieszaj słodkie i pikantne przyprawy. Oprócz cukru i soli dodaję trochę czosnku w proszku, odrobinę cayenne, mielonego cynamonu i goździków - podpowiada Tiffany Swan. - Cynamon i goździki mogą wydawać się nieco dziwne w przypadku pikantnego posiłku, ale obiecuję, że są naprawdę świetne do mięs!

Kucharze zalecają marynowanie mięs w mieszankach kawowych przez ok. 24 godziny (w przypadku delikatnych mięs i ryb ten czas należy skrócić do ok. 4 godzin). Warto też mieć na uwadze, że gorzki smak kawy może nie przypaść do gustu każdemu.

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę