Owinęłam schab ciastem francuskim i zapiekłam. Znajoma od razu wzięła przepis

Pyszny, kruchy schab zapiekany w chrupiącym cieście francuskim to przepis, obok którego nie da się przejść obojętnie. To połączenie przypadnie ci do gustu od pierwszego kęsa. Idealne na obiad.

Schab w cieście francuskim- PysznościSchab w cieście francuskim- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Połączenie chrupiącego, listkującego ciasta francuskiego z kruchym mięsem to patent na obiad, który błyskawicznie zniknie z talerzy. Całość wzbogaciłam dodatkowo szynką parmeńską oraz salami i przyprawiłam ziołami prowansalskimi. Jest bardzo mięsnie, pysznie, sycąco i nader prosto, bo przygotowanie zajmuje niedużo czasu i poradzi sobie nawet kuchenny amator. Tak przygotowany schab nie tylko dobrze smakuje, ale również świetnie prezentuje się na stole, więc sprawdzi się również na różne odświętne okazje.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Otul schab ciastem francuskim ze smacznym dodatkiem. Efekt zachwyci każdego

Schab w cieście francuskim

Składniki:

  • 800 g schabu wieprzowego,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej,
  • 200 g ciasta francuskiego,
  • 15 plasterków salami,
  • jajo - roztrzepane.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Kawałek schabu nacinam w obu stron w drobną kratkę. Przyprawiam solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane mięso obsmażam z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumieni.

Schab- Pyszności
Schab- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Na blacie układam plasterki szynki parmeńskiej tak, aby na siebie nachodziły. Na środku układam obsmażone kawałek schabu i zawijam w szynkę.

Krok 3: W cieście francuskim przy pomocy małej szklanki lub kieliszka wycinam kółka. W powstałe miejsce wkładam plasterki salami. Układam przygotowany schab i zawijam.

Schab w cieście francuskim- Pyszności
Schab w cieście francuskim- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Ciasto smaruję roztrzepanym jajkiem i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez około 25-30 minut w programie "góra-dół".

Krok 5: Upieczony schab przekładam na talerz. Serwuję, krojąc mięso na porcje. Smacznego!

Schab w cieście francuskim- Pyszności
Schab w cieście francuskim- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji