WideoOwinęłam schab ciastem francuskim i zapiekłam. Znajoma od razu wzięła przepis

Owinęłam schab ciastem francuskim i zapiekłam. Znajoma od razu wzięła przepis

Schab w cieście francuskim- Pyszności
Schab w cieście francuskim- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
31.08.2023 12:46

Pyszny, kruchy schab zapiekany w chrupiącym cieście francuskim to przepis, obok którego nie da się przejść obojętnie. To połączenie przypadnie ci do gustu od pierwszego kęsa. Idealne na obiad.

Połączenie chrupiącego, listkującego ciasta francuskiego z kruchym mięsem to patent na obiad, który błyskawicznie zniknie z talerzy. Całość wzbogaciłam dodatkowo szynką parmeńską oraz salami i przyprawiłam ziołami prowansalskimi. Jest bardzo mięsnie, pysznie, sycąco i nader prosto, bo przygotowanie zajmuje niedużo czasu i poradzi sobie nawet kuchenny amator. Tak przygotowany schab nie tylko dobrze smakuje, ale również świetnie prezentuje się na stole, więc sprawdzi się również na różne odświętne okazje.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab w cieście francuskim

Składniki:

  • 800 g schabu wieprzowego,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej,
  • 200 g ciasta francuskiego,
  • 15 plasterków salami,
  • jajo - roztrzepane.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Kawałek schabu nacinam w obu stron w drobną kratkę. Przyprawiam solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane mięso obsmażam z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumieni.

Schab- Pyszności
Schab- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Na blacie układam plasterki szynki parmeńskiej tak, aby na siebie nachodziły. Na środku układam obsmażone kawałek schabu i zawijam w szynkę.

Krok 3: W cieście francuskim przy pomocy małej szklanki lub kieliszka wycinam kółka. W powstałe miejsce wkładam plasterki salami. Układam przygotowany schab i zawijam.

Schab w cieście francuskim- Pyszności
Schab w cieście francuskim- Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: Ciasto smaruję roztrzepanym jajkiem i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez około 25-30 minut w programie "góra-dół".

Krok 5: Upieczony schab przekładam na talerz. Serwuję, krojąc mięso na porcje. Smacznego!

Schab w cieście francuskim- Pyszności
Schab w cieście francuskim- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także