Owinęłam schab ciastem francuskim i zapiekłam. Znajoma od razu wzięła przepis

Pyszny, kruchy schab zapiekany w chrupiącym cieście francuskim to przepis, obok którego nie da się przejść obojętnie. To połączenie przypadnie ci do gustu od pierwszego kęsa. Idealne na obiad.

Schab w cieście francuskim- PysznościSchab w cieście francuskim- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Połączenie chrupiącego, listkującego ciasta francuskiego z kruchym mięsem to patent na obiad, który błyskawicznie zniknie z talerzy. Całość wzbogaciłam dodatkowo szynką parmeńską oraz salami i przyprawiłam ziołami prowansalskimi. Jest bardzo mięsnie, pysznie, sycąco i nader prosto, bo przygotowanie zajmuje niedużo czasu i poradzi sobie nawet kuchenny amator. Tak przygotowany schab nie tylko dobrze smakuje, ale również świetnie prezentuje się na stole, więc sprawdzi się również na różne odświętne okazje.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Otul schab ciastem francuskim ze smacznym dodatkiem. Efekt zachwyci każdego

Schab w cieście francuskim

Składniki:

  • 800 g schabu wieprzowego,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej,
  • 200 g ciasta francuskiego,
  • 15 plasterków salami,
  • jajo - roztrzepane.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Kawałek schabu nacinam w obu stron w drobną kratkę. Przyprawiam solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane mięso obsmażam z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumieni.

Schab- Pyszności
Schab- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Na blacie układam plasterki szynki parmeńskiej tak, aby na siebie nachodziły. Na środku układam obsmażone kawałek schabu i zawijam w szynkę.

Krok 3: W cieście francuskim przy pomocy małej szklanki lub kieliszka wycinam kółka. W powstałe miejsce wkładam plasterki salami. Układam przygotowany schab i zawijam.

Schab w cieście francuskim- Pyszności
Schab w cieście francuskim- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Ciasto smaruję roztrzepanym jajkiem i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez około 25-30 minut w programie "góra-dół".

Krok 5: Upieczony schab przekładam na talerz. Serwuję, krojąc mięso na porcje. Smacznego!

Schab w cieście francuskim- Pyszności
Schab w cieście francuskim- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser