Moja teściowa na każdą okazję serwuje sałatkę papieską. Wszyscy zachwalają i pytają o przepis

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Masz już dość tradycyjnej jarzynowej i potrzebujesz jakiejś odmiany? Przychodzę z pomocą!

Sałatka papieskaSałatka papieska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Liudmyla

Na pewno zgodzisz się ze mną, że podczas rodzinnego świętowania czy to urodzin, imienin czy okrągłego jubileuszu, na suto zastawionym stole nie może zabraknąć genialnej sałatki. I oczywiście do wyboru jest cała masa ciekawych kombinacji

Jednak jakoś zazwyczaj kończy się na tradycyjnych rozwiązaniach. I prym wiodą przede wszystkim dwie sałatki — jarzynowa i gyros. Dziś jednak to zmienimy, poszerzymy tę sprawdzoną i kultową bazę o kolejne smakowite rozwiązanie. Zaczynamy!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do sałatki, wsypuję do bulionu. Poznaj przepis na pyszną zupę dla całej rodziny

Sałatkowy hit w każdym domu!

Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka zrobić przepyszną sałatkę papieską. Chyba przyznasz, że już sama nazwa tego rarytasu jest intrygująca. To jednak nie koniec niespodzianek na dzisiaj. 

Dlaczego? Otóż smak genialnej sałatki jest po prostu niesamowity. Kombinacja połączonych produktów jest prawdziwym strzałem w 10. Nic więc dziwnego, że ten przysmak znika z talerzy w mgnieniu oka

Ta sałatka zachwyca od pierwszego kęsa
Ta sałatka zachwyca od pierwszego kęsa © Adobe Stock | FomaA

Moja teściowa za każdym razem kiedy mają odwiedzić ją goście, robi przepis z podwójnej porcji. I zawsze w dużej salaterce na koniec spotkania nie zostaje praktycznie nic. Tak wszystkim smakuje!

Jak zrobić sałatkę papieską krok po kroku?

Aby przygotować dzisiejszą sałatkę, tak naprawdę potrzebujesz kilku podstawowych składników. Są one powszechnie znane i lubiane, dlatego na pewno nikt nie odmówi spróbowania domowej mieszanki. 

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 8 ziemniaków,
  • 200 g żółtego sera,
  • 6 ogórków kiszonych,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • ½ szkl. majonezu,
  • ½ natki koperku,
  • przyprawy: sól i pieprz wg uznania. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania ziemniaków.
  2. Następnie przełóż warzywa do garnka i gotuj w osolonej wodzie ok. 25 minut.
  3. W międzyczasie ugotuj na twardo jajka. 
  4. W drobną kostkę pokrój też cebulę oraz ogórki kiszone. 
  5. Nie zapomnij również poszatkować koperku. Na koniec zetrzyj na tarce żółty ser.
  6. Ugotowane ziemniaki odcedź i odstaw do ostygnięcia. 
  7. Następnie podziel je na mniejsze kawałki i przesyp do miski. 
  8. W naczyniu powinny znaleźć się równie: majonez, musztarda, ogórki, cebula, koperek, starty na tarce ser, sól oraz pieprz.
  9. Kiedy jajka będą już gotowe, obierz je ze skorupki i dodaj do innych składników. Możesz zetrzeć je na tarce lub pokroić na mniejsze kawałki. 
  10. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 2 godziny, aby zgromadzone produkty mogły stworzyć idealną kombinację smakową. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, jaka jest twoja ulubiona sałatka. Masz swojego faworyta? A może, masz kilka kulinarnych perełek, które serwujesz na zmianę?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę