Smakują sto razy lepiej niż kotlety mielone. Główny składnik kosztuje tylko 5 złotych

Kotlety mielone to absolutny klasyk, który doskonale znamy. Chociaż każdy ma na niego swój sposób i patent, to ten prosty dodatek wielu zaskoczy. Spróbuj kotletów mielonych w tym wydaniu, a zdecydowanie nie pożałujesz.

Kotlety mielone- PysznościKotlety mielone- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Mielone z buraczkami i ziemniakami to jeden z obiadów, który wielu osobom kojarzy sie z dzieciństwem. Puszyste, mięciutki kotlety to specjalność mam i babć w całej Polsce. Jedni dodają do środka bułkę tartą, inni namaczają chałkę lub klasyczną kajzerkę. Czasem dodaje się czosnek, innym razem trochę startej marchewki.

Mięso również pozostawia pewne pole do popisu, bo sprawdzi się zarówno wieprzowina, wołowina, jak i drób. Jednak ten nietypowy dodatek rzadko ląduje w masie na kotlety. Najwyższa pora to zmienić, bo kosztuje grosze, a takie kotlety mielone smakują po prostu nieziemsko. I co ciekawe — dzięki temu do zrobienia tej potrawy nie potrzebujesz ani grama mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszysty rwany chlebek z mozzarellą. Spróbujesz raz i będziesz robił co tydzień

Kotlety mielone bez mięsa

Skoro kotlet, to musi być mięso? Nie tym razem! Chociaż tradycyjna odsłona jest oczywiście przepyszna, to warto postawić w kuchni na trochę eksperymentów kulinarnych. W tym przepisie bazą do kotletów jest twaróg oraz kasza jęczmienna i gryczana. W tej odsłonie smakują po prostu nieziemsko, a na dodatek są zdrowe i proste w przygotowaniu.

Kotlety twarogowe z kaszą

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki koperku,
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki,
  • 1-2 łyżki bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Kasze gotuję według instrukcji na opakowaniu. Odcedzam i odstawiam do wystudzenia.
  2. Do miski przekładam twaróg i rozdrabniam go przy pomocy widelca.
  3. Dodaję ugotowaną i wystudzoną kaszę, wbijam jajko i dorzucam posiekany koperek oraz natkę pietruszki. Przyprawiam masę solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.
  4. Z masy formuję w dłoniach kotlety i obtaczam je dokładnie w bułce tartej. Jeśli masa za bardzo klei się do rąk, możesz dorzucić do środka odrobinę nieugotowanej kaszy manny lub bułki tartej.
  5. Na patelni rozgrzewam olej roślinny i smażę przygotowane wegetariańskie kotlety z oby stron, aż apetycznie się zarumienią.
Kotlety z kaszy- Pyszności
Kotlety z kaszy- Pyszności © Licencjodawca

Z czym podawać kotlety z twarogu i kaszy?

Wegetariańskie kotlety świetnie smakują samodzielnie, ale możesz podać je również z sosem pieczarkowym, śmietanowym lub pomidorowym. Dorzuć do nich ulubioną surówką lub sałatkę i ciesz się pożywnym, zdrowym i bezmięsnym obiadem. Takie kotlety sprawdzą się również jako główny składnik wegetariańskich burgerów. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę