Smakują sto razy lepiej niż kotlety mielone. Główny składnik kosztuje tylko 5 złotych

Kotlety mielone to absolutny klasyk, który doskonale znamy. Chociaż każdy ma na niego swój sposób i patent, to ten prosty dodatek wielu zaskoczy. Spróbuj kotletów mielonych w tym wydaniu, a zdecydowanie nie pożałujesz.

Kotlety mielone- PysznościKotlety mielone- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Mielone z buraczkami i ziemniakami to jeden z obiadów, który wielu osobom kojarzy sie z dzieciństwem. Puszyste, mięciutki kotlety to specjalność mam i babć w całej Polsce. Jedni dodają do środka bułkę tartą, inni namaczają chałkę lub klasyczną kajzerkę. Czasem dodaje się czosnek, innym razem trochę startej marchewki.

Mięso również pozostawia pewne pole do popisu, bo sprawdzi się zarówno wieprzowina, wołowina, jak i drób. Jednak ten nietypowy dodatek rzadko ląduje w masie na kotlety. Najwyższa pora to zmienić, bo kosztuje grosze, a takie kotlety mielone smakują po prostu nieziemsko. I co ciekawe — dzięki temu do zrobienia tej potrawy nie potrzebujesz ani grama mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszysty rwany chlebek z mozzarellą. Spróbujesz raz i będziesz robił co tydzień

Kotlety mielone bez mięsa

Skoro kotlet, to musi być mięso? Nie tym razem! Chociaż tradycyjna odsłona jest oczywiście przepyszna, to warto postawić w kuchni na trochę eksperymentów kulinarnych. W tym przepisie bazą do kotletów jest twaróg oraz kasza jęczmienna i gryczana. W tej odsłonie smakują po prostu nieziemsko, a na dodatek są zdrowe i proste w przygotowaniu.

Kotlety twarogowe z kaszą

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki koperku,
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki,
  • 1-2 łyżki bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Kasze gotuję według instrukcji na opakowaniu. Odcedzam i odstawiam do wystudzenia.
  2. Do miski przekładam twaróg i rozdrabniam go przy pomocy widelca.
  3. Dodaję ugotowaną i wystudzoną kaszę, wbijam jajko i dorzucam posiekany koperek oraz natkę pietruszki. Przyprawiam masę solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.
  4. Z masy formuję w dłoniach kotlety i obtaczam je dokładnie w bułce tartej. Jeśli masa za bardzo klei się do rąk, możesz dorzucić do środka odrobinę nieugotowanej kaszy manny lub bułki tartej.
  5. Na patelni rozgrzewam olej roślinny i smażę przygotowane wegetariańskie kotlety z oby stron, aż apetycznie się zarumienią.
Kotlety z kaszy- Pyszności
Kotlety z kaszy- Pyszności © Licencjodawca

Z czym podawać kotlety z twarogu i kaszy?

Wegetariańskie kotlety świetnie smakują samodzielnie, ale możesz podać je również z sosem pieczarkowym, śmietanowym lub pomidorowym. Dorzuć do nich ulubioną surówką lub sałatkę i ciesz się pożywnym, zdrowym i bezmięsnym obiadem. Takie kotlety sprawdzą się również jako główny składnik wegetariańskich burgerów. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska