Zrób mielone z proporcji 1:1:1. Wyjdą soczyste i pulchniutkie

Kotlety mielone to nasze polskie danie. Nie może ich zabraknąć podczas rodzinnych obiadów. Jeśli dobrze je przygotujemy, są smaczne i soczyste. Cały sekret tkwi w odpowiedniej proporcji mięsa. Ten sposób jest tak niesamowity, że od razu zaczniesz stosować ten przepis.

Kotlety mieloneKotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DAREK11
Paulina Hermann

Kotlety mielone są klasyką polskiej kuchni. Najczęściej smażymy je na patelni, ale równie dobrze możemy upiec lub nawet ugotować na parze. Idealnie pasuje do nich sos pomidorowy. Wydaje nam się, że znamy idealny przepis na to danie. Okazuje się, że może być jeszcze lepsze. Wszystko za sprawą zasady 1:1:1. Odpowiednie proporcje składników czynią cuda. Sprawdźcie sami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Mielone się rozwarstwia i nie lepi? Wyjaśniamy przyczynę

Wina przede wszystkim tkwi w nieodpowiednim mięsie. To paczkowane z dyskontów pozostawia wiele do życzenia. Zawierają bowiem tylko zmielone włókna i ścięgna, a prawdziwego mięsa jest tam niewiele. Najlepiej kupować mięso w kawałku, które można zmielić przed zrobieniem kotletów.

Mięso się nie lepi? Jest kilka przyczyn:

  • mielone jest za chude,
  • dodałaś nieodpowiednią ilość bułki tartej lub jajka.

Jak zrobić kotlety mielone w proporcji 1:1:1? Przepis jest bardzo prosty

W recepturze tej użyjemy trzech różnych rodzajów mięsa. Dzięki temu danie będzie idealne. To zaczynamy gotowanie. Przede wszystkim przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Składniki:

  • 250 g mięsa wołowego,
  • 250 g wieprzowiny,
  • 250 g mięsa indyczego z goleni,
  • średnia cebula,
  • pół kajzerki namoczonej w mleku,
  • szczypta soli,
  • odrobina papryki słodkiej,
  • bułka tarta do obtaczania kotletów.
Kotlety mielone
Kotlety mielone © Wikimedia Commons

Jak już masz wszystkie produkty, możesz przystąpić do przygotowywania masy na kotlety mielone. Musisz postępować według instrukcji podanej poniżej.

Sposób przygotowania:


  1. Wszystkie rodzaje mięsa zmiel w maszynce do mielenia lub kup u rzeźnika. W tym ostatnim przypadku mielonkę musisz nabyć tego samego dnia.
  2. Obierz i pokrój cebulę. Zeszklij warzywo na złoty kolor.
  3. Kajzerkę dodaj do mięsa mielonego. Zacznij wyrabiać masę.
  4. Po chwili dorzuć też cebulę oraz przyprawy. Chwilę wyrabiaj mięso. Odstaw całość na 30 minut, by składniki się połączyły.
  5. Po tym czasie uformuj kotlety mielone. Każdy z nich obtocz w bułce tartej.
  6. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze