Zrób mielone z proporcji 1:1:1. Wyjdą soczyste i pulchniutkie

Kotlety mielone to nasze polskie danie. Nie może ich zabraknąć podczas rodzinnych obiadów. Jeśli dobrze je przygotujemy, są smaczne i soczyste. Cały sekret tkwi w odpowiedniej proporcji mięsa. Ten sposób jest tak niesamowity, że od razu zaczniesz stosować ten przepis.

Kotlety mieloneKotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DAREK11
Paulina Hermann

Kotlety mielone są klasyką polskiej kuchni. Najczęściej smażymy je na patelni, ale równie dobrze możemy upiec lub nawet ugotować na parze. Idealnie pasuje do nich sos pomidorowy. Wydaje nam się, że znamy idealny przepis na to danie. Okazuje się, że może być jeszcze lepsze. Wszystko za sprawą zasady 1:1:1. Odpowiednie proporcje składników czynią cuda. Sprawdźcie sami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Mielone się rozwarstwia i nie lepi? Wyjaśniamy przyczynę

Wina przede wszystkim tkwi w nieodpowiednim mięsie. To paczkowane z dyskontów pozostawia wiele do życzenia. Zawierają bowiem tylko zmielone włókna i ścięgna, a prawdziwego mięsa jest tam niewiele. Najlepiej kupować mięso w kawałku, które można zmielić przed zrobieniem kotletów.

Mięso się nie lepi? Jest kilka przyczyn:

  • mielone jest za chude,
  • dodałaś nieodpowiednią ilość bułki tartej lub jajka.

Jak zrobić kotlety mielone w proporcji 1:1:1? Przepis jest bardzo prosty

W recepturze tej użyjemy trzech różnych rodzajów mięsa. Dzięki temu danie będzie idealne. To zaczynamy gotowanie. Przede wszystkim przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Składniki:

  • 250 g mięsa wołowego,
  • 250 g wieprzowiny,
  • 250 g mięsa indyczego z goleni,
  • średnia cebula,
  • pół kajzerki namoczonej w mleku,
  • szczypta soli,
  • odrobina papryki słodkiej,
  • bułka tarta do obtaczania kotletów.
Kotlety mielone
Kotlety mielone © Wikimedia Commons

Jak już masz wszystkie produkty, możesz przystąpić do przygotowywania masy na kotlety mielone. Musisz postępować według instrukcji podanej poniżej.

Sposób przygotowania:


  1. Wszystkie rodzaje mięsa zmiel w maszynce do mielenia lub kup u rzeźnika. W tym ostatnim przypadku mielonkę musisz nabyć tego samego dnia.
  2. Obierz i pokrój cebulę. Zeszklij warzywo na złoty kolor.
  3. Kajzerkę dodaj do mięsa mielonego. Zacznij wyrabiać masę.
  4. Po chwili dorzuć też cebulę oraz przyprawy. Chwilę wyrabiaj mięso. Odstaw całość na 30 minut, by składniki się połączyły.
  5. Po tym czasie uformuj kotlety mielone. Każdy z nich obtocz w bułce tartej.
  6. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯