PrzepisDania główneBurger Drwala wege. Jak zrobić w domu w stylu McDonald's? Lista składników i przygotowanie

Burger Drwala wege. Jak zrobić w domu w stylu McDonald's? Lista składników i przygotowanie

Burger Drwala zawsze jest hitem sezonu, a na jego pojawienie się czekają wszyscy fani McDonald's. Z łatwością możesz przygotować tę kanapkę w swoim domu. Jak zrobić burger Drwala wege w domu?

Burger Drwala wege. Jak zrobić w domu w stylu McDonald's? Lista składników i przygotowanie
Pyszności

11.12.2021 | aktual.: 05.08.2023 12:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Burger Drwala wege – przepis. Jak go zrobić w domu?

Na kanapkę Drwala w McDonald's czekali chyba wszyscy, więc gdy znana sieć ogłosiła datę powrotu burgera, to pod restauracjami ustawiały się długie kolejki.

Niestety, ku niezadowoleniu wielu osób, w ofercie zabrakło burgera Drwala wege. Chociaż wybór w McDonald's jest naprawdę szeroki, to spore grono domaga się powrotu wegetariańskiej kanapki. Dlaczego jej nie ma w menu? Wszystko przez niską sprzedaż burgera w ubiegłym roku.

Spieszymy do Ciebie z przepisem, który zadowoli wielu fanów kuchni wegetariańskiej. Burger Drwala w wersji wege przygotujesz w swojej kuchni. Będzie smakował jeszcze lepiej niż w sieciówce, a warzywny kotlet przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej.

Jak zrobić Drwala wege w domu?  Składniki są proste i powszechnie dostępne, a taki burger jest zdrowszy niż fast-foodowa wersja. Ma do tego mniej kalorii. Przepis na kanapkę Drwala poniżej. Sprawdź listę składników i przygotowanie krok po kroku.

Dzisiejszy przepis przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Zobacz także

Składniki

Kotlety warzywne do burgera Drwala (2 sztuki) – składniki

  1. 1/2 ugotowanego brokuła
  2. 1/2 marchewki
  3. 1/2 korzenia pietruszki
  4. 25 g kiełków brokuła
  5. 1 łyżka słodkiej papryki
  6. 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  7. 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  8. 1 łyżeczki soli
  9. 1/2 łyżeczki pieprzu
  10. 1 jajko
  11. 1/2 szklanki panierki

Ser w panierce do burgera Drwala (2 sztuki) – składniki

  1. 2 plastry żółtego sera
  2. 1 jajko
  3. 2 łyżki mąki
  4. 1/2 szklanki panierki

Pozostałe składniki

  1. 2 bułki do burgerów
  2. 2 roztrzepane jajka
  3. 20 g tartego sera cheddar
  4. 6 łyżek sosu
  5. 1/2 sałaty zielonej
  6. 2 łyżki prażonej cebuli

Jak zrobić kotlety do burgera Drwala?

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania składników na warzywne kotlety.

W tym celu ugotuj połówkę brokuła i podziel go na mniejsze kawałki. Możesz go drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Przesyp warzywo do dużej miski, po czym dodaj do niej startą na dużych oczkach  (obraną wcześniej) marchewkę i korzeń pietruszki, Dodaj do tego kiełki brokuła, sól, pieprz, słodką paprykę i ostrą paprykę, kmin rzymski, a także przeciśnięty przez praskę obrany czosnek.

Obraz

Dokładnie wymieszaj składniki przy pomocy kuchennej łopatki, aby mieszanka przypraw dobrze połączyła się z warzywami. Na koniec dodaj do miski jedno jajko i ponownie dokładnie wymieszaj.

Obraz

Na środku blatu ułóż teraz wysoką, metalową foremkę, po czym wypełnij ją do połowy wcześniej przygotowaną mieszanką warzywną. Dociśnij, aby otrzymać zwarty kawałek i obtocz go w panierce.

Obraz

Pieczenie składników

Nasze kotlety są już prawie gotowe, teraz czas zająć się pozostałymi składnikami.

W jednym talerzu połącz ze sobą jajka oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj, aby składniki stworzyły jednolitą mieszankę. W drugim talerzu rozsyp panierkę. Następnie obtocz dwa kawałki żółtego sera najpierw w jajecznym miksie, a następnie w panierce.

Obraz

Teraz przygotuj bułki do burgerów. Po pierwsze, podziel je na dwie części i ułóż w Ovi Smart. Po drugie, na wypukłych częściach bułki rozprowadź roztrzepane jajko, po czym posyp delikatnie żółtym serem. Dzięki temu, że pieczemy całość w Ovi, nasza kanapka będzie lżejsza.

Obraz

Tak przygotowane bułki piecz przez 5 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z Ovi odstaw bułki na bok. W urządzeniu mają znaleźć się teraz jednocześnie kotlety warzywne oraz ser w panierce. Piecz je przez 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Obraz

Złożenie burgera

Teraz wystarczy złożyć naszego burgera i to wszystko!

Na podpieczonym spodzie rozprowadź domowej roboty sos. Możesz wykorzystać tu przepis, który użyliśmy przy pracy nad klasycznym Burgerem Drwala. Na pewno będzie świetnie tu pasował. Bezpośrednio na sosie ułóż ser w panierce, następnie dodaj warzywny kotlet, kolejną porcję sosu, zieloną sałatę oraz prażoną cebulę.

Obraz

Na wierzchu ułóż drugą połówkę bułki. Na jej spodzie przed złożeniem możesz dodać jeszcze trochę sosu. Jest tak dobry, że nigdy nie jest go za wiele!

Obraz

I to wszystko. Jak sama widzisz, zrobienie domowego Burgera Drwala w wydaniu wegetariańskim wcale nie jest trudne. Możesz wyczarować go w swojej kuchni jeszcze dziś.