PrzepisPrzekąskiEwa Wachowicz ma swój sposób na marynowanie grzybów. Wszyscy się zachwycają

Ewa Wachowicz ma swój sposób na marynowanie grzybów. Wszyscy się zachwycają

Ewa Wachowicz zna lepszy sposób na grzybki marynowane
Ewa Wachowicz zna lepszy sposób na grzybki marynowane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | Ewa Wachowicz (screenshot)
31.08.2023 16:35, aktualizacja: 16.10.2023 13:51

O takich grzybkach ze słoika mało kto słyszał. Zanurzone w słodko-ostrym sosie świetnie odnajdą się jako przekąska czy dodatek do wędlin lub sałatek. Wariacja Ewy Wachowicz na temat marynowanych grzybów z pewnością zachwyci podniebienia.

Marynowanie grzybów to doskonały sposób na przedłużenie trwałości i dodanie wyjątkowego smaku tym małym smakołykom. Proces ten polega na namaczaniu grzybków w aromatycznym roztworze, zwykle opartym na occie, wodzie, przyprawach i ziołach. Ciekawy sposób na przygotowanie grzybów do słoików zaproponowała Ewa Wachowicz. Na liście potrzebnych składników znajdziemy musztardę i miód.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak marynować grzyby?

Do marynowania najlepiej sprawdzą się grzyby o zwartym miąższu, takie jak borowiki, maślaki czy podgrzybki. Należy je dokładnie oczyścić, usunąć wszelkie zanieczyszczenia oraz pokroić na mniejsze kawałki – w zależności od preferencji. Następnie przygotowujemy marynatę. Jej bazą jest ocet, który nadaje grzybkom charakterystyczną kwasowość. Do tego dodajemy wodę, sól i cukier. Dodatkowo możemy wrzucić zioła i przyprawy, takie jak liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie, tymianek czy czosnek.

Wszystko to gotujemy przez chwilę, a następnie studzimy. Grzybki zaś, przed zamarynowaniem, należy obgotować (od 5 do 20 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem soli, octu lub kwasku cytrynowego). Gotową marynatą zalewamy grzyby i pozostawiamy w zamkniętym słoju na minimum kilka dni, by smaki dokładnie się przegryzły. Im dłużej grzybki się marynują, tym bardziej zyskują na intensywności smaku. Słoiki najlepiej jest przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Ewa Wachowicz przyrządza grzyby w musztardowym sosie
Ewa Wachowicz przyrządza grzyby w musztardowym sosie© Adobe Stock

Grzyby marynowane w musztardzie. Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 600 g grzybów leśnych,
  • 4 papryki czerwone,
  • 1 papryka żółta.

Marynata:

  • 200 ml wody,
  • 150 ml octu 10 proc.,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżka soli,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 6 liści laurowych.

Zaprawa:

  • słoiczek musztardy Dijon,
  • słoiczek musztardy miodowej.
  • 200 ml oleju.

Przygotowanie:

  1. Oczyść grzyby, odrzuć robaczywe i pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Paprykę pokrój w paski.
  3. W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą, pieprzem oraz liśćmi laurowymi.
  4. Do gorącej marynaty dodaj paprykę oraz grzyby i gotuj całość przez 10 minut. Po tym czasie odcedź i ostudź grzyby oraz paprykę.
  5. W misce dokładnie wymieszaj musztardę, miód i olej. Do gotowego sosu dodaj grzyby wraz z papryką i dokładnie zamieszaj całość.
  6. Rozlej przygotowane grzyby w sosie musztardowym do umytych i wyparzonych słoików, a następnie zakręć. W ciemnym miejscu grzyby można przechowywać przez rok.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także