Ewa Wachowicz ma swój sposób na marynowanie grzybów. Wszyscy się zachwycają
O takich grzybkach ze słoika mało kto słyszał. Zanurzone w słodko-ostrym sosie świetnie odnajdą się jako przekąska czy dodatek do wędlin lub sałatek. Wariacja Ewy Wachowicz na temat marynowanych grzybów z pewnością zachwyci podniebienia.
31.08.2023 | aktual.: 16.10.2023 13:51
Marynowanie grzybów to doskonały sposób na przedłużenie trwałości i dodanie wyjątkowego smaku tym małym smakołykom. Proces ten polega na namaczaniu grzybków w aromatycznym roztworze, zwykle opartym na occie, wodzie, przyprawach i ziołach. Ciekawy sposób na przygotowanie grzybów do słoików zaproponowała Ewa Wachowicz. Na liście potrzebnych składników znajdziemy musztardę i miód.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak marynować grzyby?
Do marynowania najlepiej sprawdzą się grzyby o zwartym miąższu, takie jak borowiki, maślaki czy podgrzybki. Należy je dokładnie oczyścić, usunąć wszelkie zanieczyszczenia oraz pokroić na mniejsze kawałki – w zależności od preferencji. Następnie przygotowujemy marynatę. Jej bazą jest ocet, który nadaje grzybkom charakterystyczną kwasowość. Do tego dodajemy wodę, sól i cukier. Dodatkowo możemy wrzucić zioła i przyprawy, takie jak liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie, tymianek czy czosnek.
Wszystko to gotujemy przez chwilę, a następnie studzimy. Grzybki zaś, przed zamarynowaniem, należy obgotować (od 5 do 20 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem soli, octu lub kwasku cytrynowego). Gotową marynatą zalewamy grzyby i pozostawiamy w zamkniętym słoju na minimum kilka dni, by smaki dokładnie się przegryzły. Im dłużej grzybki się marynują, tym bardziej zyskują na intensywności smaku. Słoiki najlepiej jest przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Grzyby marynowane w musztardzie. Przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 600 g grzybów leśnych,
- 4 papryki czerwone,
- 1 papryka żółta.
Marynata:
- 200 ml wody,
- 150 ml octu 10 proc.,
- 2 łyżki cukru,
- łyżka soli,
- 10 ziarenek czarnego pieprzu,
- 6 liści laurowych.
Zaprawa:
- słoiczek musztardy Dijon,
- słoiczek musztardy miodowej.
- 200 ml oleju.
Przygotowanie:
- Oczyść grzyby, odrzuć robaczywe i pokrój je na mniejsze kawałki.
- Paprykę pokrój w paski.
- W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą, pieprzem oraz liśćmi laurowymi.
- Do gorącej marynaty dodaj paprykę oraz grzyby i gotuj całość przez 10 minut. Po tym czasie odcedź i ostudź grzyby oraz paprykę.
- W misce dokładnie wymieszaj musztardę, miód i olej. Do gotowego sosu dodaj grzyby wraz z papryką i dokładnie zamieszaj całość.
- Rozlej przygotowane grzyby w sosie musztardowym do umytych i wyparzonych słoików, a następnie zakręć. W ciemnym miejscu grzyby można przechowywać przez rok.