Dodaj do grzybów nietypowy owoc. Będą obłędnie pyszne

Masz w domu grzyby, ale nie wiesz, jak podać je w ciekawej formie? Wykorzystaj trik z owocem, który sprawi, że będą dosłownie rozpływać się w ustach. Palce lizać!

Grzyby w takim wydaniu to prawdziwy sztosGrzyby w takim wydaniu to prawdziwy sztos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | grinchh
Marzena Pęcak

Ciągle jesteśmy w trakcie sezonu grzybowego, który daje nam niesamowitą okazję, aby wrócić ze spaceru po lesie z pysznymi okazami. Takie skarby lasu świetnie spiszą się w kuchni w przeróżnej formie. Na ich bazie możesz zrobić zarówno genialny sos, jak i zupę. Grzyby idealnie odnajdą się również jako farsz do mięsa, pasztecików czy innych wypieków drożdżowych. 

Zresztą nie muszę się długo rozpisywać na ten temat. Wystarczy, że przejrzysz naszą bazę z przepisami. Znajdziesz tam całą masę genialnych inspiracji, które możesz wykorzystać jeszcze dziś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiekłam makaron w nietypowej foremce. Ta wytrawna babka robi wrażenie

Grzyby w najlepszym wydaniu

Dziś jednak chciałabym podzielić się specjalną perełką kulinarną. Jest to przepis mojego taty, który uwielbia chodzić na grzyby. I muszę wyznawać, że co roku czekam na ten moment z wypiekami na twarzy. Dlaczego?

Grzyby to prawdziwe skarby lasu
Grzyby to prawdziwe skarby lasu © Adobe Stock | Viktor Iden

Otóż mój tata jest mistrzem genialnej przekąski na bazie grzybów. Dosłownie w 20 minut potrafi wyczarować ciekawą, oryginalną i idealną pod każdym kątem kombinację smakową. Obok takich pyszności nie sposób przejść obojętnie. Zresztą za moment sam się o tym przekonasz!

Jak przyrządzić grzyby w wyjątkowym wydaniu?

Do przygotowania pysznych grzybów potrzebujesz tak naprawdę podstawowych produktów, których używasz w kuchni na co dzień. Dodatkowe wydatki zakupowe więc ci nie grożą. Co więcej, pyszne skarby lasu połączysz z kultowym owocem, bez którego nie sposób wyobrazić sobie codziennego funkcjonowania w kuchni! Czy wiesz już, o jaki owoc chodzi?

Składniki:

  • 500 g grzybów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ¼ szkl. soku z cytryny,
  • ⅓ szkl. oleju,
  • ½ natki pietruszki,
  • przyprawy: sól i pieprz wg uznania. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania grzybów. W tym celu dokładnie je obejrzyj i oczyść. Jeśli pracujesz z bardzo dużymi grzybami, podziel je na mniejsze kawałki.
  2. Kiedy już wszystkie grzyby będą oczyszczone, przełóż je do miski. Do grzybów dodaj sok z cytryny oraz olej.
  3. Następnie obierz dwa ząbki czosnku, po czym przeciśnij je przez praskę. Dopiero teraz możesz dodać je do miski z grzybami.
  4. Na koniec posiekaj drobno świeżą pietruszkę i ją również przerzuć do miski. 
  5. Nie zapomnij również doprawić grzybów. Do tego celu użyj soli i pieprzu według własnych upodobań. 
  6. Grzyby z dodatkami smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Możesz również je zgrillować. Smacznego!

Gwarantuję ci, że grzyby w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Po prostu nikt nie będzie w stanie się im oprzeć.

Zanim się pożegnamy, chciałabym przypomnieć ci o czymś mega ważnym. Pamiętaj, że z lasu należy wracać tylko z grzybami, co do których jesteś pewny w 100 procentach. Nawet jeśli w twojej głowie pojawi się, choć cień niepewności w stosunku do znalezionego okazu, lepiej zostawić go w spokoju. Pamiętaj zdrowie i bezpieczeństwo przede wszystkim!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć