Dodaj do grzybów nietypowy owoc. Będą obłędnie pyszne
Masz w domu grzyby, ale nie wiesz, jak podać je w ciekawej formie? Wykorzystaj trik z owocem, który sprawi, że będą dosłownie rozpływać się w ustach. Palce lizać!
31.08.2023 13:48
Ciągle jesteśmy w trakcie sezonu grzybowego, który daje nam niesamowitą okazję, aby wrócić ze spaceru po lesie z pysznymi okazami. Takie skarby lasu świetnie spiszą się w kuchni w przeróżnej formie. Na ich bazie możesz zrobić zarówno genialny sos, jak i zupę. Grzyby idealnie odnajdą się również jako farsz do mięsa, pasztecików czy innych wypieków drożdżowych.
Zresztą nie muszę się długo rozpisywać na ten temat. Wystarczy, że przejrzysz naszą bazę z przepisami. Znajdziesz tam całą masę genialnych inspiracji, które możesz wykorzystać jeszcze dziś.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grzyby w najlepszym wydaniu
Dziś jednak chciałabym podzielić się specjalną perełką kulinarną. Jest to przepis mojego taty, który uwielbia chodzić na grzyby. I muszę wyznawać, że co roku czekam na ten moment z wypiekami na twarzy. Dlaczego?
Otóż mój tata jest mistrzem genialnej przekąski na bazie grzybów. Dosłownie w 20 minut potrafi wyczarować ciekawą, oryginalną i idealną pod każdym kątem kombinację smakową. Obok takich pyszności nie sposób przejść obojętnie. Zresztą za moment sam się o tym przekonasz!
Jak przyrządzić grzyby w wyjątkowym wydaniu?
Do przygotowania pysznych grzybów potrzebujesz tak naprawdę podstawowych produktów, których używasz w kuchni na co dzień. Dodatkowe wydatki zakupowe więc ci nie grożą. Co więcej, pyszne skarby lasu połączysz z kultowym owocem, bez którego nie sposób wyobrazić sobie codziennego funkcjonowania w kuchni! Czy wiesz już, o jaki owoc chodzi?
Składniki:
- 500 g grzybów,
- 2 ząbki czosnku,
- ¼ szkl. soku z cytryny,
- ⅓ szkl. oleju,
- ½ natki pietruszki,
- przyprawy: sól i pieprz wg uznania.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania grzybów. W tym celu dokładnie je obejrzyj i oczyść. Jeśli pracujesz z bardzo dużymi grzybami, podziel je na mniejsze kawałki.
- Kiedy już wszystkie grzyby będą oczyszczone, przełóż je do miski. Do grzybów dodaj sok z cytryny oraz olej.
- Następnie obierz dwa ząbki czosnku, po czym przeciśnij je przez praskę. Dopiero teraz możesz dodać je do miski z grzybami.
- Na koniec posiekaj drobno świeżą pietruszkę i ją również przerzuć do miski.
- Nie zapomnij również doprawić grzybów. Do tego celu użyj soli i pieprzu według własnych upodobań.
- Grzyby z dodatkami smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Możesz również je zgrillować. Smacznego!
Gwarantuję ci, że grzyby w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Po prostu nikt nie będzie w stanie się im oprzeć.
Zanim się pożegnamy, chciałabym przypomnieć ci o czymś mega ważnym. Pamiętaj, że z lasu należy wracać tylko z grzybami, co do których jesteś pewny w 100 procentach. Nawet jeśli w twojej głowie pojawi się, choć cień niepewności w stosunku do znalezionego okazu, lepiej zostawić go w spokoju. Pamiętaj zdrowie i bezpieczeństwo przede wszystkim!