Takich nie dodawaj do grzybów. Zabijesz ich smak i aromat

Masz w domu kosz świeżych grzybów, które czekają na przerobienie? Zanim zabierzesz się za jakikolwiek sos, dowiedz się, których przypraw nie powinno dodawać się do grzybów. W ten sposób zabijesz ich smak.

Pokrojone i podsmażone grzybyPokrojone i podsmażone grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Valerio Pardi - PHOTO

Szczyt sezonu grzybowego zbliża się wielkimi krokami. Choć już od przeszło miesiąca możemy cieszyć się smakiem kurek, podgrzybków czy maślaków, dopiero teraz zacznie się prawdziwy wysyp.

Zastanawiasz się, jak przygotować grzyby, aby wyciągnąć z nich maksimum aromatu i smaku? Pamiętaj, żeby smażyć je na maśle — nie żałuj go, tłuszcz to najlepszy nośnik smaku. Warto zaopatrzyć się także w kilka świeżych ziół, takich jak natka pietruszki, rozmaryn czy tymianek. Wiedz, że nie każda przyprawa dobrze komponuje się z grzybami. Jakich przypraw unikać przy przygotowywaniu grzybów? Podpowiadamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Jakich przypraw nie dodawać do grzybów? Zabiją ich smak

Grzyby są bardzo intensywne w smaku. Przygotowując jakiekolwiek danie, to właśnie one powinny "grać pierwsze skrzypce". Łącząc je z innymi, aromatycznymi przyprawami, sprawimy, że leśny aromat po prostu się ulotni. Jakich przypraw nie powinno łączyć się z grzybami? Przede wszystkim ostrych, takich jak chili (świeże i suszone), pieprz kajeński czy kurkuma. Nie oznacza to, że nie możemy nieco podkręcić ostrości dania. Grzyby doskonale komponują się ze świeżo zmielonym pieprzem — czarnym, białym czy ziołowym.

Z czym łączyć grzyby?

Grzyby podsmażone na maśle są pyszne same w sobie. Jeśli jednak masz ochotę na coś bardziej aromatycznego, podpowiadamy, z czym łączyć grzyby, żeby wydobyć z nich maksimum smaku:

  • grzyby + masło + duszona cebula;
  • grzyby + masło + czosnek + śmietana;
  • grzyby + natka pietruszki + czosnek;
  • grzyby + rozmaryn + suszone śliwki;
  • grzyby + tymianek + grubo mielony pieprz;
  • grzyby + palone masło + kumin;
  • grzyby + parmezan + czosnek niedźwiedzi.

Jak widać, grzyby doskonale komponują się z wieloma przyprawami. Jeśli chcesz nadać daniu iście leśnego aromatu, sięgnij po rozmaryn, najlepiej świeży. Gałązkę smaż na maśle przez dwie minuty. Po dwóch minutach ściągnij ją z patelni i wrzuć na nią grzyby. Ostrzegamy — tak przygotowane, uzależniają od pierwszego kęsa.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste