Takich nie dodawaj do grzybów. Zabijesz ich smak i aromat

Masz w domu kosz świeżych grzybów, które czekają na przerobienie? Zanim zabierzesz się za jakikolwiek sos, dowiedz się, których przypraw nie powinno dodawać się do grzybów. W ten sposób zabijesz ich smak.

Pokrojone i podsmażone grzybyPokrojone i podsmażone grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Valerio Pardi - PHOTO

Szczyt sezonu grzybowego zbliża się wielkimi krokami. Choć już od przeszło miesiąca możemy cieszyć się smakiem kurek, podgrzybków czy maślaków, dopiero teraz zacznie się prawdziwy wysyp.

Zastanawiasz się, jak przygotować grzyby, aby wyciągnąć z nich maksimum aromatu i smaku? Pamiętaj, żeby smażyć je na maśle — nie żałuj go, tłuszcz to najlepszy nośnik smaku. Warto zaopatrzyć się także w kilka świeżych ziół, takich jak natka pietruszki, rozmaryn czy tymianek. Wiedz, że nie każda przyprawa dobrze komponuje się z grzybami. Jakich przypraw unikać przy przygotowywaniu grzybów? Podpowiadamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Jakich przypraw nie dodawać do grzybów? Zabiją ich smak

Grzyby są bardzo intensywne w smaku. Przygotowując jakiekolwiek danie, to właśnie one powinny "grać pierwsze skrzypce". Łącząc je z innymi, aromatycznymi przyprawami, sprawimy, że leśny aromat po prostu się ulotni. Jakich przypraw nie powinno łączyć się z grzybami? Przede wszystkim ostrych, takich jak chili (świeże i suszone), pieprz kajeński czy kurkuma. Nie oznacza to, że nie możemy nieco podkręcić ostrości dania. Grzyby doskonale komponują się ze świeżo zmielonym pieprzem — czarnym, białym czy ziołowym.

Z czym łączyć grzyby?

Grzyby podsmażone na maśle są pyszne same w sobie. Jeśli jednak masz ochotę na coś bardziej aromatycznego, podpowiadamy, z czym łączyć grzyby, żeby wydobyć z nich maksimum smaku:

  • grzyby + masło + duszona cebula;
  • grzyby + masło + czosnek + śmietana;
  • grzyby + natka pietruszki + czosnek;
  • grzyby + rozmaryn + suszone śliwki;
  • grzyby + tymianek + grubo mielony pieprz;
  • grzyby + palone masło + kumin;
  • grzyby + parmezan + czosnek niedźwiedzi.

Jak widać, grzyby doskonale komponują się z wieloma przyprawami. Jeśli chcesz nadać daniu iście leśnego aromatu, sięgnij po rozmaryn, najlepiej świeży. Gałązkę smaż na maśle przez dwie minuty. Po dwóch minutach ściągnij ją z patelni i wrzuć na nią grzyby. Ostrzegamy — tak przygotowane, uzależniają od pierwszego kęsa.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀