Takich nie dodawaj do grzybów. Zabijesz ich smak i aromat

Masz w domu kosz świeżych grzybów, które czekają na przerobienie? Zanim zabierzesz się za jakikolwiek sos, dowiedz się, których przypraw nie powinno dodawać się do grzybów. W ten sposób zabijesz ich smak.

Pokrojone i podsmażone grzybyPokrojone i podsmażone grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Valerio Pardi - PHOTO

Szczyt sezonu grzybowego zbliża się wielkimi krokami. Choć już od przeszło miesiąca możemy cieszyć się smakiem kurek, podgrzybków czy maślaków, dopiero teraz zacznie się prawdziwy wysyp.

Zastanawiasz się, jak przygotować grzyby, aby wyciągnąć z nich maksimum aromatu i smaku? Pamiętaj, żeby smażyć je na maśle — nie żałuj go, tłuszcz to najlepszy nośnik smaku. Warto zaopatrzyć się także w kilka świeżych ziół, takich jak natka pietruszki, rozmaryn czy tymianek. Wiedz, że nie każda przyprawa dobrze komponuje się z grzybami. Jakich przypraw unikać przy przygotowywaniu grzybów? Podpowiadamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Jakich przypraw nie dodawać do grzybów? Zabiją ich smak

Grzyby są bardzo intensywne w smaku. Przygotowując jakiekolwiek danie, to właśnie one powinny "grać pierwsze skrzypce". Łącząc je z innymi, aromatycznymi przyprawami, sprawimy, że leśny aromat po prostu się ulotni. Jakich przypraw nie powinno łączyć się z grzybami? Przede wszystkim ostrych, takich jak chili (świeże i suszone), pieprz kajeński czy kurkuma. Nie oznacza to, że nie możemy nieco podkręcić ostrości dania. Grzyby doskonale komponują się ze świeżo zmielonym pieprzem — czarnym, białym czy ziołowym.

Z czym łączyć grzyby?

Grzyby podsmażone na maśle są pyszne same w sobie. Jeśli jednak masz ochotę na coś bardziej aromatycznego, podpowiadamy, z czym łączyć grzyby, żeby wydobyć z nich maksimum smaku:

  • grzyby + masło + duszona cebula;
  • grzyby + masło + czosnek + śmietana;
  • grzyby + natka pietruszki + czosnek;
  • grzyby + rozmaryn + suszone śliwki;
  • grzyby + tymianek + grubo mielony pieprz;
  • grzyby + palone masło + kumin;
  • grzyby + parmezan + czosnek niedźwiedzi.

Jak widać, grzyby doskonale komponują się z wieloma przyprawami. Jeśli chcesz nadać daniu iście leśnego aromatu, sięgnij po rozmaryn, najlepiej świeży. Gałązkę smaż na maśle przez dwie minuty. Po dwóch minutach ściągnij ją z patelni i wrzuć na nią grzyby. Ostrzegamy — tak przygotowane, uzależniają od pierwszego kęsa.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy